ENA w UK   (http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/75141,ENA-w-UK.htm)

peterek69 - 10:52 07-09-2009
Czy jest jakas szansa obronienia sie przed ENA w UK jezeli sprawa dotyczy mnie a moja zona jest aktualnie w ciazy? Lub w momencie kiedy mnie zlapie policja bedziemy juz z zona mieli dzidziusia?
pasjonat - 12:15 07-09-2009
Jedynie rozmawiać z prokuratorem i sądem, który wydał takowy ENA.

4.1. Kategorie danych gromadzonych w Systemie Informacyjnym Schengen W KWS, Decyzji 2007/533/JHA oraz Rozporządzeniu 1987/2006 wskazane zostały kategorie danych gromadzonych w SIS. Są one następujące:

1. dane o osobach poszukiwanych do tymczasowego aresztowania w celu wydania ich na wniosek państw obcych (art. 95 KWS, art. 26 Decyzji 2007/533/JHA);
2. dane o osobach poszukiwanych do tymczasowego aresztowania w celu przekazania osoby ściganej na podstawie europejskiego nakazu aresztowania (art. 95 KWS, art. 26 Decyzji 2007/533/JHA);
3. dane na temat świadków lub osób wezwanych do stawienia się przed sądami w związku z postępowaniem karnym w celu poniesienia odpowiedzialności za czyny, za które są ścigane, lub osób, wobec których powinien zostać wykonany wyrok w sprawie karnej, lub osób wezwanych do stawienia się w celu odbycia kary pozbawienia wolności, dla ustalenia miejsca ich pobytu (art. 98 KWS; art. 34 Decyzji 2007/533/JHA);

Listy gończe nie są wprowadzane do SIS.
emi09 - 18:04 09-09-2009
z tego o czym wczesniej tu rozmawialismy w moim temacie na forum to ENA nie obowiązuje w UK bo w/w nie jest w Shengen...czy się mylę??
Jeżeli tak to proszę o mnie poprawić.
Pozdrawiam
pasjonat - 18:55 09-09-2009
(emi09)
z tego o czym wczesniej tu rozmawialismy w moim temacie na forum to ENA nie obowiązuje w UK bo w/w nie jest w Shengen...czy się mylę??
Jeżeli tak to proszę o mnie poprawić.
Pozdrawiam

Jak najbardziej prawidłowo rozumowane.

Państwa należące do UE:
Austria (1995)
Belgia (1957)
Bułgaria (2007)
Cypr (2004)
Czechy (2004)
Dania (1973)
Estonia (2004)
Finlandia (1995)
Francja (1957)
Grecja (1981)
Hiszpania (1986)
Holandia (1957)
Irlandia (1973)
Litwa (2004)
Luksemburg (1957)
Łotwa (2004)
Malta (2004)
Niemcy (1957)
Polska (2004)
Portugalia (1986)
Rumunia (2007)
Słowacja (2004)
Słowenia (2004)
Szwecja (1995)
Węgry (2004)
Wielka Brytania (1973)
Włochy (1957)
Państwa należące do UE oraz będące stroną układów i porozumień z UE:
Islandia
Liechtenstein
Norwegia
Szwajcaria
Manako
San Marino
Watykan
Państwa nie należące do UE:
Andora
Kosowo
Czarnogóra
emi09 - 22:19 09-09-2009
z wcześniejszych wypowiedzi wiem że europejskie nakazy aresztowania nie obowiązują w krajach które nie są w shengen...
UK nie jest z tego co wiem (chyba że sie mylę)

cytując moje pytanie

Wysłany: 2009-07-21, 09:40
kraj w którym przebywam nie jest w shengen...czy tu obowiązuje ENA ??

przepraszam za wałkowanie tematu

i Twoją Pasjonacie odpowiedź:

Wysłany: 2009-07-21, 17:52
Wówczas nie obowiązuje.

w tym oto temacie

http://www.forum.prawnikow.pl/63194.htm

chyba że UK juz jest w shengen

Pozdrawiam (płacząc nad naszą piłką nozną)
pasjonat - 07:07 10-09-2009
Jak najbardziej słusznie.
emi09 - 08:08 10-09-2009
czyli w UK ENA nie obowiązuje??
pasjonat - 08:32 10-09-2009
(emi09)
czyli w UK ENA nie obowiązuje??

Nie obowiązuje.
peterek69 - 13:28 10-09-2009
Przed zadaniem tego pytania bylem pewien ze w UK obowiazuje ENA.Ale widze Pasjonacie ze jednak po Twojej krotkiej rozmowie z Emi09 na ten temat, w UK ENA nieobowiazuje.
pasjonat - 13:41 10-09-2009
(peterek69)
Przed zadaniem tego pytania bylem pewien ze w UK obowiazuje ENA.Ale widze Pasjonacie ze jednak po Twojej krotkiej rozmowie z Emi09 na ten temat, w UK ENA nieobowiazuje.

Ja też nigdy dłużej się nie zastaniawałem- skupiałem się na innymi rzeczami, w szczególności gdy z pytania wynikało, że ENA w tym państwie obowiązuje. Na przyszłość już tegoż zagadnienia nie zapomoną i będę podchodził do niego skrupulatnie.
peterek69 - 13:52 10-09-2009
Hehehehehe :-D . W takim razie dziekuje Ci Pasjonacie za odpowiedzi na moje pytania i pozdrawiam 8-)
pasjonat - 14:52 10-09-2009
Dla mnie takowa pomoc to drobnostka. :usmiech
peterek69 - 15:01 10-09-2009
Czyli po podsumowaniu wszystkiego,jezeli mam maly problemik w Polsce z policja a jestem aktualnie w Anglii,to po sprawdzeniu mnie przez przypadek przez angielska policje,oni nic niebeda wiedzieli na ten temat poniewaz niemaja takich danych(strefa poza Schengen). Czy tak Pasjonacie? :piwo
emi09 - 17:45 10-09-2009
tylko zdajesz sobie sprawę z tego że w tym momencie wyspa staje sie dla ciebie alcatraz z mążliwością życia z rodziną i normalnego funkcjonowania...do hiszpanii juz nie polecisz :-P
pasjonat - 19:57 10-09-2009
(peterek69)
Czyli po podsumowaniu wszystkiego,jezeli mam maly problemik w Polsce z policja a jestem aktualnie w Anglii,to po sprawdzeniu mnie przez przypadek przez angielska policje,oni nic niebeda wiedzieli na ten temat poniewaz niemaja takich danych(strefa poza Schengen). Czy tak Pasjonacie? :piwo

Jak najbardziej słusznie.
peterek69 - 22:11 10-09-2009
Dziekuje za odpowiedzi :piwo .Do Hiszpani moze nie ale na Cypr polece,bo mam tam kogos z rodziny i paru znajomych...... :-P
pasjonat - 07:05 11-09-2009
Dla mnie takowa pomoc to drobnostka. :usmiech
ewelaszek - 11:09 24-09-2009
no to chyba sie ktos pomylil bo ENA obowiazuje w UK i jestem tego swiadkiem!moj partner nawet napisal w liscie z londynskiego wiezienia ze tu jest ok 200 osob{polakow} ktore czekaja na deport po ENA
fiksia77 - 14:25 24-09-2009
Oczywiście, że ENA obowiązuje i jest wykonywana w Wielkiej Brytanii, jak również kraj ten wysyła wnioski o ENA.
peterek69 - 15:42 24-09-2009
Teraz zgadzam sie z wami.Troszke poczytalem na necie i widze ze UK jest poza Schengen ale ENA jednak wykonuje.Mam pytanko do Ewelaszek-w jaki sposob zlapali Twojego partnera i ile juz czeka na deport do Polski?oczywiscie jesli to niejest Twoja tajemnica.
pasjonat - 17:06 24-09-2009
CYTAT(peterek69 @ 24.09.2009, 15:42)
Teraz zgadzam sie z wami.Troszke poczytalem na necie i widze ze UK jest poza Schengen ale ENA jednak wykonuje.

Jak najbardziej może z tym, że wówczas takowe procedury są utrudnione.
fiksia77 - 18:03 24-09-2009
Nie do końca z tymi utrudnieniami, wszystko zależy od organów wykonujących nakaz. Z praktyki wiem, że gorzej wygląda współpraca z innymi państwami UE w tym zakresie .
pasjonat - 18:29 24-09-2009
Nie ma reguły.
peterek69 - 22:12 24-09-2009
CYTAT(Pasjonat @ 24.09.2009, 16:06)
Jak najbardziej może z tym, że wówczas takowe procedury są utrudnione.

W jaki sposob sa one utrudnione?Mozesz Pasjonacie to troszke rozwinac?
pasjonat - 22:35 24-09-2009
CYTAT(peterek69 @ 24.09.2009, 22:12)
W jaki sposob sa one utrudnione?Mozesz Pasjonacie to troszke rozwinac?

Nie ma reguły- wszystko zależy od danego państwa i danej, konkretnej sprawy.
peterek69 - 22:40 24-09-2009
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
pasjonat - 22:44 24-09-2009
W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę pytać.
emi09 - 02:05 25-09-2009
czyli szału nie ma z tym ukrywaniem się na wyspie ohmy.gif ...a jak to wygląda u sąsiadów w irlandii... wie ktoś??

tak samo jak uk??
pasjonat - 08:18 25-09-2009
Irlandia jest w Schengen- działa ENA.
ewelaszek - 10:05 25-09-2009
zlapali nas na lotnisku w uk wracalismy z pragi,zostal przewieziony do londynskiego wiezienia z polnocy uk i czekal ok.2tyg na sprawe o deportacje ,niestety to ze nie wiedzial o wyroku ,to ze ma tu dlugi i normalne zycie nic nie pomoglo teraz w ciagu miesiaca deportuja go do warszawy a pozniej .....moze blizej domu
pasjonat - 10:20 25-09-2009
Jeśli chodzi o postępowanie wykonawcze to można zawnioskować o zmianę postanowienia z uwagi, że ujawniły się nowe lub poprzednio nie znane okoliczności istotne dla rozstrzygnięcia. Można też zawnioskować o wznowienie postępowania jeśli zachodzą ku temu przesłanki.

CYTAT
Postanowienie Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 19 października 2007 r. II AKo 211/2007
Krakowskie Zeszyty Sądowe 2007/10 poz. 62

CYTAT
Przepis art. 1 § 2 kkw daje pierwszeństwo wzruszenia prawomocnych postanowień, zapadłych w postępowaniu wykonawczym, w oparciu o nowe lub nieznane okoliczności w trybie art. 24 § 1 kkw. Wznowienie postępowania w trybie przepisów rozdziału 56 kodeksu postępowania karnego możliwe jest tylko w zakresie przekraczającym możliwości zmian na podstawie art. 24 § 1 kkw, a to gdy w związku z postępowaniem dopuszczono się przestępstwa albo gdy w wyniku orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego lub organu międzynarodowego, albo gdy ujawni się któraś z bezwzględnych przyczyn odwoławczych.

CYTAT
USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny wykonawczy

CYTAT
Art. 24.
§ 1. Jeżeli ujawnią się nowe lub poprzednio nie znane okoliczności istotne dla rozstrzygnięcia, sąd może w każdym czasie zmienić lub uchylić poprzednie postanowienie.
§ 2. Niedopuszczalna jest zmiana lub uchylenie postanowienia, przewidzianego w § 1, na niekorzyść skazanego po upływie 3 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia.

CYTAT
Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks postępowania karnego

CYTAT
Art. 9. § 1. Organy procesowe prowadzą postępowanie i dokonują czynności z urzędu, chyba że ustawa uzależnia je od wniosku określonej osoby, instytucji lub organu albo od zezwolenia władzy.
§ 2. Strony i inne osoby bezpośrednio zainteresowane mogą składać wnioski o dokonanie również tych czynności, które organ może lub ma obowiązek podejmować z urzędu.

CYTAT
Art. 542. § 1. Wznowienie postępowania może nastąpić na wniosek strony lub z urzędu.
§ 2. Wniosek o wznowienie na korzyść złożyć może w razie śmierci skazanego osoba najbliższa.
§ 3. Postępowanie wznawia się z urzędu tylko w razie ujawnienia się jednego z uchybień wymienionych w art. 439 § 1, przy czym wznowienie postępowania jedynie z powodów określonych w pkt 9-11 może nastąpić tylko na korzyść oskarżonego.
§ 4. Wznowienie nie może nastąpić z przyczyn wymienionych w § 3, jeżeli były one przedmiotem rozpoznania w trybie kasacji.
§ 5. Niedopuszczalne jest wznowienie postępowania z urzędu na niekorzyść oskarżonego po upływie 6 miesięcy od daty uprawomocnienia się orzeczenia.

CYTAT
Art. 439. § 1. Niezależnie od granic zaskarżenia i podniesionych zarzutów oraz wpływu uchybienia na treść orzeczenia sąd odwoławczy na posiedzeniu uchyla zaskarżone orzeczenie, jeżeli:
1) w wydaniu orzeczenia brała udział osoba nieuprawniona lub niezdolna do orzekania bądź podlegająca wyłączeniu na podstawie art. 40,
2) sąd był nienależycie obsadzony lub którykolwiek z jego członków nie był obecny na całej rozprawie,
3) sąd powszechny orzekł w sprawie należącej do właściwości sądu szczególnego albo sąd szczególny orzekł w sprawie należącej do właściwości sądu powszechnego,
4) sąd niższego rzędu orzekł w sprawie należącej do właściwości sądu wyższego rzędu,
5) orzeczono karę, środek karny lub środek zabezpieczający nieznane ustawie,
6) zapadło z naruszeniem zasady większości głosów lub nie zostało podpisane przez którąkolwiek z osób biorących udział w jego wydaniu,
7) zachodzi sprzeczność w treści orzeczenia, uniemożliwiająca jego wykonanie,
8) zostało wydane pomimo to, że postępowanie karne co do tego samego czynu tej samej osoby zostało już prawomocnie zakończone,
9) zachodzi jedna z okoliczności wyłączających postępowanie, określonych w art. 17 § 1 pkt 5, 6 i 8-11,
10) oskarżony w postępowaniu sądowym nie miał obrońcy w wypadkach określonych w art. 79 § 1 i 2, art. 80 oraz art. 517i § 1 lub obrońca nie brał udziału w czynnościach, w których jego udział był obowiązkowy,
11) sprawę rozpoznano podczas nieobecności oskarżonego, którego obecność była obowiązkowa.
§ 2. Uchylenie orzeczenia jedynie z powodów określonych w § 1 pkt 9-11 może nastąpić tylko na korzyść oskarżonego.
§ 3. W posiedzeniu mają prawo wziąć udział strony, obrońcy i pełnomocnicy. Przepis art. 451 stosuje się odpowiednio.

ewelaszek - 13:50 25-09-2009
dziekuje moze teraz to cos pomoze wazne zeby mial prawo do ponownego rozpatrzenia sprawy,jeszcze jedno kto ma napisac takie pismo?adwokat czy on?
pasjonat - 13:55 25-09-2009
CYTAT(ewelaszek @ 25.09.2009, 13:50)
dziekuje moze teraz to cos pomoze wazne zeby mial prawo do ponownego rozpatrzenia sprawy,jeszcze jedno kto ma napisac takie pismo?adwokat czy on?

Skazany lub jego obrońca.
ewelaszek - 14:01 25-09-2009
da sadu ktory wydal wyrok?a czy on z wiezienia moze wyslac taki list czy moze mi ja go przepisze na pismo urzedowe wyle mu zeby podpisal i wyslal?
pasjonat - 14:16 25-09-2009
CYTAT(ewelaszek @ 25.09.2009, 14:01)
da sadu ktory wydal wyrok?a czy on z wiezienia moze wyslac taki list czy moze mi ja go przepisze na pismo urzedowe wyle mu zeby podpisal i wyslal?

Może różnie. Lepiej sporządzić, skazany podpisze i Pani złoży przez dziennik podawczy sądu. Zaadresować do sądu, kgtóry wydał wyrok.
ewelaszek - 14:31 25-09-2009
dziekuje fajnie jest wiedziec ze ktos bezinteresownie pomaga..super
pasjonat - 14:37 25-09-2009
Zawsze służę uprzejmie pomocą.
peterek69 - 22:28 25-09-2009
Dziekuje Ewelaszek za Twoja odpowiedz i oczywiscie Tobie Wspanialy Pasjonacie.To narazie musze omijac z daleka lotniska... wink.gif a tak naprawde to wiem ze niema na to reguly i moga mnie zatrzymac w kazdej chwili,wiec z kazdego dnia ciesze sie jak by to byl moj ostatni... laugh.gif
emi09 - 22:33 25-09-2009
pasjonacie pisałeś że irlandia jest w shengen...sprawdziłem

http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_z_Schengen

w tym linku jest mapka i wyspy sa na zielono

oraz cytat ze strony ponizej :
-Do układu z Schengen należy obecnie trzynaście państw Unii Europejskiej (wszyscy członkowie Unii przed rozszerzeniem w 2004r. z wyjątkiem Wielkiej Brytanii i Irlandii). Islandia i Norwegia, wchodzące w skład Związku Paszportowego Krajów Nordyckich, są z grupą Schengen stowarzyszone. Dania ma prawo stosowania tylko niektórych przepisów Schengen.

http://www.poltax.waw.pl/europa.htm

to jak to jest...

pozdrawiam
pasjonat - 23:24 25-09-2009
Na zielono zaznaczone są państwa, które wstąpiły do Schengen.
peterek69 - 08:17 26-09-2009
Na zielono sa panstwa ktore wstapily do Schengen ale CZESCIOWO wink.gif .Pare dni temu gdzies wyczytalem,ze UK niejest w Schengen ale wykonuje ENA.Irlandia tez niejest w Schengen,ale niewiem czy zobowiazana jest do wykonywania ENA.
emi09 - 09:15 26-09-2009
CYTAT(Pasjonat @ 25.09.2009, 22:24)
Na zielono zaznaczone są państwa, które wstąpiły do Schengen.

no właśnie i tu nasuwa sie pytanie...co oznacza dla wysp częściowe przystąpienie...chodzi głównie o ENA...
pasjonat - 11:04 26-09-2009
Chodzi o państwa, które ostatnio przystąpiły do Schengen.
emi09 - 21:51 27-09-2009
a wiesz pasjonacie na jakich zasadach weszła irlandia i wielka brytania??

zerkałem lekko w sieci ale nic na te tematy nie wiem
fiksia77 - 08:04 28-09-2009
Przystąpienie i wykonywanie ENA przez państwa członkowskie to jeden temat, a strefa Schengen drugi. Niewątpliwie pełne uczestnictwo w tej strefie ułatwia wykonywanie czynności związanych chociażby z ENA.

Jest wiele bardzo ciekawych informacji na temat strefy i ENA, ale znaczna ich liczba to publikacje angielsko bądź francuskojęzyczne.

http://www.publications.parliament.uk/pa/l...com/156/156.pdf

http://www.edukacjaprawnicza.pl/index.php?...;id=655&p=3

zapraszam na forum wymiaru sprawiedliwości i spraw wewnętrznych smile.gif po dalsze info. http://www.natolin.edu.pl

pasjonat - 08:24 28-09-2009
CYTAT(emi09 @ 27.09.2009, 21:51)
a wiesz pasjonacie na jakich zasadach weszła irlandia i wielka brytania??

zerkałem lekko w sieci ale nic na te tematy nie wiem

Nie znam szczegółów- ale tak jak pisze Fiksia77 tu cytuję "Przystąpienie i wykonywanie ENA przez państwa członkowskie to jeden temat, a strefa Schengen drugi. Niewątpliwie pełne uczestnictwo w tej strefie ułatwia wykonywanie czynności związanych chociażby z ENA".
Ja osobiście popieram taką wykładnię- nie wiem sąd panuje przekonanie, że tylko strefa Schengen umożliwia wykonywania ENA. Przecież tu chodzi przede wszystkim o państwa członkowskie UE- wówczas wykonywanie ENA jest łatwiejsze, a jeszcze bardziej ułatawione gdy dane państwo należy do strefy Schenegen. Wypada nadmienić, że możliwa jest również ekstradycja oraz przewóz osób ściganych albo skazanych lub wydanie przedmiotów na wniosek państw obcych. Polecam analizę przepisów k.p.k., a konkretnie- DZIAŁ XIII: Postępowanie w sprawach karnych ze stosunków międzynarodowych.
fiksia77 - 09:30 28-09-2009
Polecam też książkę " ENA w teorii i praktyce państw członkowskich UE" P. Hofmańskiego.

Ja osobiście pisząc pracę z tego tematu oparłam się na zastosowaniu tego instrumentu w innych krajach (Francja, Hiszpania, Niemcy i Polska). Na co dzień patrzę jak znów jak różnie wygląda realizacja ENA i jakie kwestie utrudniają bądź mają wpływ na szybką realizację zapisów decyzji ramowej.

pasjonat - 10:05 28-09-2009
Przykład sprawy o ekstradycję mamy w głośnej ostatnio sprawie.

http://fakty.interia.pl/tylko_u_nas/wywiad...-zrobic,1374333
emi09 - 18:13 28-09-2009
ekstradycja inaczej działa i raczej za moje skromne na tle innych przewinienie nie powinno mnie to dotyczyć...
nie rozliczyłem sie z gotówki tak jak powinienem i ucieklem na wyspy...są tez alimenty (już mniej maja wspólnego ze skromnością). czy za te sprawy mogę sie spodziewać ENA ??
pasjonat - 18:44 28-09-2009
CYTAT(emi09 @ 28.09.2009, 18:13)
ekstradycja inaczej działa i raczej za moje skromne na tle innych przewinienie nie powinno mnie to dotyczyć...
nie rozliczyłem sie z gotówki tak jak powinienem i ucieklem na wyspy...są tez alimenty (już mniej maja wspólnego ze skromnością). czy za te sprawy mogę sie spodziewać ENA ??

1) Wbrew pozorom ekstradyjca nie musi byc koniecznie za takiej dużej rangi przestępstwa;

CYTAT
Art. 604. § 1. Wydanie jest niedopuszczalne, jeżeli:
1) osoba, której wniosek dotyczy, jest obywatelem polskim albo korzysta w Rzeczypospolitej Polskiej z prawa azylu,
2) czyn nie zawiera znamion czynu zabronionego albo gdy ustawa uznaje, że czyn nie stanowi przestępstwa albo że sprawca nie popełnia przestępstwa lub nie podlega karze,
3) nastąpiło przedawnienie,
4) postępowanie karne co do tego samego czynu tej samej osoby zostało prawomocnie zakończone,
5) byłoby ono sprzeczne z polskim prawem.
6) zachodzi uzasadniona obawa, że w państwie żądającym wydania wobec osoby wydanej może zostać orzeczona lub wykonana kara śmierci,
7) zachodzi uzasadniona obawa, że w państwie żądającym wydania może dojść do naruszenia wolności i praw osoby wydanej,
8) dotyczy osoby ściganej za popełnienie bez użycia przemocy przestępstwa z przyczyn politycznych.
§ 2. Wydania można odmówić w szczególności, jeżeli:
1) osoba, której wniosek dotyczy, ma w Rzeczypospolitej Polskiej stałe miejsce zamieszkania,
2) przestępstwo zostało popełnione na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo na polskim statku wodnym lub powietrznym,
3) co do tego samego czynu tej samej osoby toczy się postępowanie karne,
4) przestępstwo podlega ściganiu z oskarżenia prywatnego,
5) według prawa państwa, które złożyło wniosek o wydanie, przestępstwo jest zagrożone karą pozbawienia wolności do roku lub karą łagodniejszą albo orzeczono taką karę,
6) przestępstwo, w związku z którym żąda się wydania, jest przestępstwem o charakterze wojskowym lub skarbowym, albo o charakterze politycznym innym niż określone w § 1 pkt 8,
7) państwo, które złożyło wniosek o wydanie, nie zapewnia wzajemności.
§ 3. W wypadkach wskazanych w § 1 pkt 4 i § 2 pkt 3 rozpoznanie wniosku o wydanie można odroczyć do czasu ukończenia w Rzeczypospolitej Polskiej postępowania karnego przeciwko tej samej osobie lub odbycia przez nią orzeczonej kary albo jej darowania.

2) Jeśli to przestępstwo oszustwa to jak najbardziej.
maartuchaa86 - 15:47 09-02-2010
Moje pytanie dotyczy rejestracjiw Home Office w UK. A dokładnie chodzi mi o rejestrację osoby z ENA. Czy HO sprawdza takie informacje na temat osób rejestrujących się?czy mozna w ten sposób narazić się na złapanie i deportację?proszę o szybką odpowiedź.
anirad - 17:03 09-02-2010
Po raz kolejny drobna uwaga. Na podstawie ENA nie wykonuje sie deportacji tylko ekstradycje a to naprawde duza roznica.
A tak jakby odpowiadajac na pytanie ile mozna czekac na ekstradycje na podstawie ENA to okres ten trwa od 7 dni do nawet roku czasu. Wszystko zalezy od wyrazenia lub nie zgody na odeslanie, przeslanek do podwazenia ENA, tego czy jest sie w areszcie czy na wolnosci za kaucja, ewentualnej apelacji.

weris - 18:38 06-03-2010
Czy jesli mam adwokata w kraju to sad powiadomi go o posiedzeniu w sprawie wydania ENA ?
anirad - 19:32 06-03-2010
ENA nie jest wydawane na posiedzeniu tylko na wniosek prokuratora lub sadu jezeli sa ku temu podstawy prawne w polskim prawie.
pasjonat - 20:34 06-03-2010
CYTAT
4.1. Kategorie danych gromadzonych w Systemie Informacyjnym Schengen W KWS, Decyzji 2007/533/JHA oraz Rozporządzeniu 1987/2006 wskazane zostały kategorie danych gromadzonych w SIS. Są one następujące:

1. dane o osobach poszukiwanych do tymczasowego aresztowania w celu wydania ich na wniosek państw obcych (art. 95 KWS, art. 26 Decyzji 2007/533/JHA);
2. dane o osobach poszukiwanych do tymczasowego aresztowania w celu przekazania osoby ściganej na podstawie europejskiego nakazu aresztowania (art. 95 KWS, art. 26 Decyzji 2007/533/JHA);
3. dane na temat świadków lub osób wezwanych do stawienia się przed sądami w związku z postępowaniem karnym w celu poniesienia odpowiedzialności za czyny, za które są ścigane, lub osób, wobec których powinien zostać wykonany wyrok w sprawie karnej, lub osób wezwanych do stawienia się w celu odbycia kary pozbawienia wolności, dla ustalenia miejsca ich pobytu (art. 98 KWS; art. 34 Decyzji 2007/533/JHA);

Listy gończe nie są wprowadzane do SIS.

weris - 17:59 07-03-2010
[quote name='anirad' date='6.03.2010, 19:32' post='348523']
ENA nie jest wydawane na posiedzeniu tylko na wniosek prokuratora lub sadu jezeli sa ku temu podstawy prawne w polskim prawie.
To w jaki sposob adwokat mozem sie dowiedziec o wydaniu takiego nakazu aresztowania?
pasjonat - 19:24 07-03-2010
To na jaki wniosek, a na posiedzeniu to dwie różne pary kaloszy. Adwokat może dowiedzieć się o wystawieniu ENA. W posiedzeniu sądu mają prawo wziąć udział prokurator i osoba ścigana czyli również jego obrońca.

CYTAT
Art. 607e.
§ 1. Osoby przekazanej w wyniku wykonania nakazu nie można ścigać za przestępstwa
inne niż te, które stanowiły podstawę przekazania, ani wykonać
orzeczonych wobec niej za te przestępstwa kar pozbawienia wolności albo
innych środków polegających na pozbawieniu wolności.
§ 2. Sąd, który prawomocnie orzekł w sprawie, może zarządzić wykonanie kary
tylko za te przestępstwa, które stanowiły podstawę przekazania osoby ściganej.
W posiedzeniu sądu mają prawo wziąć udział prokurator i osoba ścigana.
Przepis art. 451 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli:
1) państwo wykonania nakazu złożyło oświadczenie o dopuszczalności
ścigania lub wykonania kar pozbawienia wolności albo innych środków
polegających na pozbawieniu wolności za wszystkie czyny popełnione
przed przekazaniem, chyba że organ sądowy tego państwa w orzeczeniu
o przekazaniu postanowił inaczej,
2) osoba przekazana, pomimo takiej możliwości, nie opuściła terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej w ciągu 45 dni od dnia prawomocnego
zakończenia postępowania albo po opuszczeniu terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej na nie powróciła,
3) nie została orzeczona kara pozbawienia wolności albo inny środek
polegający na pozbawieniu wolności,
4) postępowanie karne nie wiąże się ze stosowaniem wobec osoby ściganej
środka polegającego na pozbawieniu wolności,
5) czyn osoby ściganej jest zagrożony karą lub środkiem niepolegającymi
na pozbawieniu wolności,
6) osoba ścigana wyraziła zgodę na przekazanie i zrzekła się korzystania z
prawa określonego w § 1,
7) osoba ścigana, po jej przekazaniu, złożyła przed sądem właściwym do
rozpoznania sprawy oświadczenie o zrzeczeniu się korzystania z prawa
określonego w § 1 w odniesieniu do czynów popełnionych przed
przekazaniem,
8) organ sądowy państwa wykonania nakazu, który przekazał osobę
ściganą, na wniosek sądu właściwego do rozpoznania sprawy, wyraził
zgodę na ściganie lub wykonanie kar pozbawienia wolności albo innych
środków polegających na pozbawieniu wolności za przestępstwa
określone w pkt 1.
§ 4. Wniosek, o którym mowa w § 3 pkt 8, powinien zawierać informacje wymienione
w art. 607c § 1. Przepis art. 607c § 2 stosuje się odpowiednio.
EkstradycjaUK - 01:02 31-07-2010
[quote=peterek69] Czy jest jakas szansa obronienia sie przed ENA w UK jezeli sprawa dotyczy mnie a moja zona jest aktualnie w ciazy? Lub w momencie kiedy mnie zlapie policja bedziemy juz z zona mieli dzidziusia? [/quote]

fakt posiadania rodziny i dziecka nie uchroni cie przed orzeczeniem ekstradycji na podstawie ENA, aczkolwiek istnieje wiele innych powodow ktore moga wstrzymac lub uniewaznic ENA

kontakt: pomocy@ekstradycja.eu
EkstradycjaUK - 01:03 31-07-2010
[quote=pasjonat] (emi09)czyli w UK ENA nie obowiązuje??

Nie obowiązuje. [/quote]

OBOWIAZUJE!
~gość - 20:55 15-02-2011
[quote=peterek69] Czy jest jakas szansa obronienia sie przed ENA w UK jezeli sprawa dotyczy mnie a moja zona jest aktualnie w ciazy? Lub w momencie kiedy mnie zlapie policja bedziemy juz z zona mieli dzidziusia? [/quote]
mazaj1974 - 21:09 07-03-2011
Witam !
Ja mam podopną sytucję , angielski sąd nie weżmie pod uwagę , że twój kolega ma tu biznes , że pracuje itp. ( ja mam 10 tygodniową córeczkę i też mają to w dupie )po prostu to ich nic nie obchodzi . Ekstradycja bedzie napewno , tylko pytanie kiedy . Ja odroczyłem wyjazd jak narazie dwa razy i to bez prawnika bo mam za wysokie zarobki , ale uważam też , że do niczego Ci darmozjadzi nie są potrzebni , nawet do odwołania do High Court można ściągnąć druk z neta wypełnić i być gotowym.Pierwszy raz odroczyłem bo miałem wyznaczony termin sprawy w Polsce o odroczenie wykonania kary , ale niestety nic z tego nie wyszło.Drugim razem odroczyłem ponieważ wysłałem prośbę o ułaskawienie do prezydenta , i mam następną sprawę 08-04-11 .Sędzia powiedział , że to ostateczny termin , dlatego postarałem się o druk w sprawie odwołania i będę gotowy aby odrazu złożyć odwołanie , to odwołanie składa się w kilku miejscach naraz są one podane w piśmie pomocniczym do wypełnienia tego form87 . Podaje wam link do tego formularza N161
http://england.shelter.org.uk/__data/assets/pdf_file/0018/58131/N161_Appellants_notice.pdf
a tutaj znajdziecie jak go wypełnić
http://www.hmcourts-service.gov.uk/HMCSCourtFinder/GetForm.do?court_forms_id=388
a Ci co potrzebują tłumaczenia to najszybciej skopiować wkleić do google tłumacz i gotowe
Powodzenia i pozdrawiam
Marcin

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona