Forum Wieszjak.pl » Prawo » Prawo karne wykonawcze » ENA w UK »  Dodaj komentarz
ENA w UK - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
21:09 07-03-2011  mazaj1974
Witam !
Ja mam podopną sytucję , angielski sąd nie weżmie pod uwagę , że twój kolega ma tu biznes , że pracuje itp. ( ja mam 10 tygodniową córeczkę i też mają to w dupie )po prostu to ich nic nie obchodzi . Ekstradycja bedzie napewno , tylko pytanie kiedy . Ja odroczyłem wyjazd jak narazie dwa razy i to bez prawnika bo mam za wysokie zarobki , ale uważam też , że do niczego Ci darmozjadzi nie są potrzebni , nawet do odwołania do High Court można ściągnąć druk z neta wypełnić i być gotowym.Pierwszy raz odroczyłem bo miałem wyznaczony termin sprawy w Polsce o odroczenie wykonania kary , ale niestety nic z tego nie wyszło.Drugim razem odroczyłem ponieważ wysłałem prośbę o ułaskawienie do prezydenta , i mam następną sprawę 08-04-11 .Sędzia powiedział , że to ostateczny termin , dlatego postarałem się o druk w sprawie odwołania i będę gotowy aby odrazu złożyć odwołanie , to odwołanie składa się w kilku miejscach naraz są one podane w piśmie pomocniczym do wypełnienia tego form87 . Podaje wam link do tego formularza N161
http://england.shelter.org.uk/__data/assets/pdf_file/0018/58131/N161_Appellants_notice.pdf
a tutaj znajdziecie jak go wypełnić
http://www.hmcourts-service.gov.uk/HMCSCourtFinder/GetForm.do?court_forms_id=388
a Ci co potrzebują tłumaczenia to najszybciej skopiować wkleić do google tłumacz i gotowe
Powodzenia i pozdrawiam
Marcin
2.
20:55 15-02-2011  ~gość
peterek69 napisal(a): Czy jest jakas szansa obronienia sie przed ENA w UK jezeli sprawa dotyczy mnie a moja zona jest aktualnie w ciazy? Lub w momencie kiedy mnie zlapie policja bedziemy juz z zona mieli dzidziusia?
3.
01:03 31-07-2010  EkstradycjaUK
pasjonat napisal(a): (emi09)czyli w UK ENA nie obowiązuje??

Nie obowiązuje.

OBOWIAZUJE!
4.
01:02 31-07-2010  EkstradycjaUK
peterek69 napisal(a): Czy jest jakas szansa obronienia sie przed ENA w UK jezeli sprawa dotyczy mnie a moja zona jest aktualnie w ciazy? Lub w momencie kiedy mnie zlapie policja bedziemy juz z zona mieli dzidziusia?

fakt posiadania rodziny i dziecka nie uchroni cie przed orzeczeniem ekstradycji na podstawie ENA, aczkolwiek istnieje wiele innych powodow ktore moga wstrzymac lub uniewaznic ENA

kontakt: pomocy@ekstradycja.eu
5.
19:24 07-03-2010  pasjonat
To na jaki wniosek, a na posiedzeniu to dwie różne pary kaloszy. Adwokat może dowiedzieć się o wystawieniu ENA. W posiedzeniu sądu mają prawo wziąć udział prokurator i osoba ścigana czyli również jego obrońca.

CYTAT
Art. 607e.
§ 1. Osoby przekazanej w wyniku wykonania nakazu nie można ścigać za przestępstwa
inne niż te, które stanowiły podstawę przekazania, ani wykonać
orzeczonych wobec niej za te przestępstwa kar pozbawienia wolności albo
innych środków polegających na pozbawieniu wolności.
§ 2. Sąd, który prawomocnie orzekł w sprawie, może zarządzić wykonanie kary
tylko za te przestępstwa, które stanowiły podstawę przekazania osoby ściganej.
W posiedzeniu sądu mają prawo wziąć udział prokurator i osoba ścigana.
Przepis art. 451 stosuje się odpowiednio.
§ 3. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli:
1) państwo wykonania nakazu złożyło oświadczenie o dopuszczalności
ścigania lub wykonania kar pozbawienia wolności albo innych środków
polegających na pozbawieniu wolności za wszystkie czyny popełnione
przed przekazaniem, chyba że organ sądowy tego państwa w orzeczeniu
o przekazaniu postanowił inaczej,
2) osoba przekazana, pomimo takiej możliwości, nie opuściła terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej w ciągu 45 dni od dnia prawomocnego
zakończenia postępowania albo po opuszczeniu terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej na nie powróciła,
3) nie została orzeczona kara pozbawienia wolności albo inny środek
polegający na pozbawieniu wolności,
4) postępowanie karne nie wiąże się ze stosowaniem wobec osoby ściganej
środka polegającego na pozbawieniu wolności,
5) czyn osoby ściganej jest zagrożony karą lub środkiem niepolegającymi
na pozbawieniu wolności,
6) osoba ścigana wyraziła zgodę na przekazanie i zrzekła się korzystania z
prawa określonego w § 1,
7) osoba ścigana, po jej przekazaniu, złożyła przed sądem właściwym do
rozpoznania sprawy oświadczenie o zrzeczeniu się korzystania z prawa
określonego w § 1 w odniesieniu do czynów popełnionych przed
przekazaniem,
8) organ sądowy państwa wykonania nakazu, który przekazał osobę
ściganą, na wniosek sądu właściwego do rozpoznania sprawy, wyraził
zgodę na ściganie lub wykonanie kar pozbawienia wolności albo innych
środków polegających na pozbawieniu wolności za przestępstwa
określone w pkt 1.
§ 4. Wniosek, o którym mowa w § 3 pkt 8, powinien zawierać informacje wymienione
w art. 607c § 1. Przepis art. 607c § 2 stosuje się odpowiednio.
6.
17:59 07-03-2010  weris
[quote name='anirad' date='6.03.2010, 19:32' post='348523']
ENA nie jest wydawane na posiedzeniu tylko na wniosek prokuratora lub sadu jezeli sa ku temu podstawy prawne w polskim prawie.
To w jaki sposob adwokat mozem sie dowiedziec o wydaniu takiego nakazu aresztowania?
7.
20:34 06-03-2010  pasjonat
CYTAT
4.1. Kategorie danych gromadzonych w Systemie Informacyjnym Schengen W KWS, Decyzji 2007/533/JHA oraz Rozporządzeniu 1987/2006 wskazane zostały kategorie danych gromadzonych w SIS. Są one następujące:

1. dane o osobach poszukiwanych do tymczasowego aresztowania w celu wydania ich na wniosek państw obcych (art. 95 KWS, art. 26 Decyzji 2007/533/JHA);
2. dane o osobach poszukiwanych do tymczasowego aresztowania w celu przekazania osoby ściganej na podstawie europejskiego nakazu aresztowania (art. 95 KWS, art. 26 Decyzji 2007/533/JHA);
3. dane na temat świadków lub osób wezwanych do stawienia się przed sądami w związku z postępowaniem karnym w celu poniesienia odpowiedzialności za czyny, za które są ścigane, lub osób, wobec których powinien zostać wykonany wyrok w sprawie karnej, lub osób wezwanych do stawienia się w celu odbycia kary pozbawienia wolności, dla ustalenia miejsca ich pobytu (art. 98 KWS; art. 34 Decyzji 2007/533/JHA);

Listy gończe nie są wprowadzane do SIS.

8.
19:32 06-03-2010  anirad
ENA nie jest wydawane na posiedzeniu tylko na wniosek prokuratora lub sadu jezeli sa ku temu podstawy prawne w polskim prawie.
9.
18:38 06-03-2010  weris
Czy jesli mam adwokata w kraju to sad powiadomi go o posiedzeniu w sprawie wydania ENA ?
10.
17:03 09-02-2010  anirad
Po raz kolejny drobna uwaga. Na podstawie ENA nie wykonuje sie deportacji tylko ekstradycje a to naprawde duza roznica.
A tak jakby odpowiadajac na pytanie ile mozna czekac na ekstradycje na podstawie ENA to okres ten trwa od 7 dni do nawet roku czasu. Wszystko zalezy od wyrazenia lub nie zgody na odeslanie, przeslanek do podwazenia ENA, tego czy jest sie w areszcie czy na wolnosci za kaucja, ewentualnej apelacji.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona