(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/76596,umowa-o-zakazie-konkurencji.htm)

heluta - 20:35 23-09-2009
Witam.
Jestem zatrudniona w firmie sprzedającą profesjonalną elektronikę.
Posiadam umowę o Zakazie Konkurencji, w której jeden pkt. mówi o tym że ta umowa zostaje zawarta na czas trwania umowy o pracę. Niemniej posiadam też ANEKS DO UMOWY O PRACĘ, w którym jest napisane że: nie mogę ujawniać tajemnicy, technicznych, handlowych, technologicznych przez okres 3 lat po rozwiązaniu umowy o pracę.
Moje pytania:
1. Czy mogę podjąć pracę w konkurencyjnej firmie?
2. Czy pracodawca może mnie pozwać (w jakiś nieznany mnie sposócool.gif?
3. Czy aneks do umowy ma moc prawną? (mogę w razie potrzeby przedstawić skan tego aneksu)
a. W aneksie nie ma słowa o przysługującym odszkodowaniu w myśl Art. 1012. § 1 (ustawa o zakazie konkurencji)

Dziękuję za odpowiedź
malvina0 - 10:25 24-09-2009
witam.

"Obowiązek zachowania tajemnicy bez lojalki

Pytanie:

Czy pracodawca rozwiązując umowę o pracę może wymagać zachowania tajemnicy o informacjach służbowych przez 3 lata? Nie zakazuje on pracy u konkurencji i tym samym nie wypłaca odszkodowania za taki zakaz, ale wymaga zachowania tajemnicy.
..
Odpowiedź:

Należy odróżnić zakaz konkurencji od nakazu zachowania tajemnicy służbowej. Zakaz konkurencji oznacza obowiązek powstrzymania się od działalności konkurencyjnej, natomiast obowiązek zachowania tajemnicy służbowej sprowadza się jedynie do obowiązku nie ujawniania poufnych danych przedsiębiorstwa. Zakaz prowadzenia działalności konkurencyjnej może wynikać z umowy zawartej miedzy pracodawcą i pracownikiem.
Obowiązek zachowania w tajemnicy danych stanowiących tajemnicę służbową (tajemnicę przedsiębiorstwa) spoczywa na byłym pracowniku na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji bez względu na to, czy pracodawca zawarł z nim umowę o zakazie czy też nie. Na podstawie art. 11 ust. 2 powołanej ustawy były pracownik ma obowiązek zachowania tajemnicy służbowej przez okres trzech lat od ustania stosunku pracy. Okres ten może być skrócony tylko wtedy, gdy były pracownik i pracodawca tak postanowią w odrębnej umowie. Obowiązek może również ustać wcześniej, gdy dane przestały być tajemnicą i zostały ujawnione. Za zachowanie tajemnicy służbowej nie należy się odszkodowanie. Były pracownik, który miał dostęp do informacji poufnych przedsiębiorstwa i nie zawarł umowy o zakazie konkurencji, po rozwiązaniu stosunku pracy może prowadzić działalność konkurencyjną, ale nie może wykorzystać do jej prowadzenia tajemnicy służbowej, np. nowej technologii stosowanej wyłącznie przez byłego pracodawcę i nieznanej powszechnie w branży. Wykorzystując w swojej działalności lub ujawniając innym osobom poufne informacje były pracownik popełnia czyn nieuczciwej konkurencji i naraża się na odpowiedzialność, zarówno cywilną jak też karną. Ujawnienie innej osobie informacji poufnych lub wykorzystanie ich we własnej działalności, będące przyczyną wyrządzenia poważnej szkody byłemu pracodawcy jest przestępstwem zagrożonym kara grzywny, karą ograniczenia wolności lub karą pozbawienia wolności do lat 2. Niezależnie od tego, były pracodawca może wystąpić na drogę procesu cywilnego o naprawienie szkody spowodowanej ujawnieniem tajemnicy służbowej, np. poprzez zapłatę odpowiedniej kwoty pieniężnej. Należy jeszcze dodać, że według ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności. "
http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-spolek/oc...ez-lojalki.html

pozdrawiam
heluta - 07:59 25-09-2009
Dziękuję za odpowiedź.
Pracuję w hurtowni, która jedynie "przerzuca" sprzęt (nic nie produkujemy, nie mamy własnego produktu).
Zrozumiałam, że wiedza nabyta o produktach, dostawcach nie jest objęta zakazem tajemnicy służbowej, gdyż jest ogólnie dostępna np. w internecie czy prasie fachowej.
Podsumowując:
mogę wykorzystać tę wiedzę pracując np. u konkurencji? (wiem, że nie mogę ujawnić tajemnic ściśle związanych z firmą np. organizacja, rabaty, terminy płatności itd.)
Dziękuję z góry za odpowiedź.

malvina0 - 22:54 25-09-2009
CYTAT
..., że wiedza nabyta o produktach, dostawcach nie jest objęta zakazem tajemnicy służbowej, gdyż jest ogólnie dostępna np. w internecie czy prasie fachowej.
Podsumowując:
mogę wykorzystać tę wiedzę pracując np. u konkurencji?

nie

"Tajemnica przedsiębiorstwa

Przepisu Kodeksu pracy nie definiują tajemnicy przedsiębiorstwa. Jej definicję znajdujemy w art. 11 ust. 4 ustawy z 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, dalej ustawa (Dz.U. z 2003 r., Nr 153, poz. 1503 ze zm.). W myśl tego przepisu, przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej:

•informacje techniczne,
•informacje w zakresie technologii,
•informacje organizacyjne przedsiębiorstwa lub
•inne informacje posiadające wartość gospodarczą

Szczególnej ochronie podlegają więc nieujawnione publicznie dane traktujące m.in. o wielkości produkcji i sprzedaży, procesach technologicznych znajdujących zastosowanie w firmie, sposobie zarządzania czy też źródłach zaopatrzenia i zbytu. Decyzja o tym, które informacje utajnić leży w gestii pracodawcy. Powinna jednak zapadać odnośnie konkretnych, specyficznych informacji związanych z działalnością danego pracodawcy, a więc zasadniczo wobec informacji, które tworzą różnicę pomiędzy nim a innymi pracodawcami działającymi w tym samym bądź podobnym zakresie.

Zobowiązanie pracownika do przestrzegania tajemnicy przedsiębiorstwa ma charakter bezwarunkowy, co oznacza, że pracodawca nie musi podejmować żadnych szczególnych kroków w celu zabezpieczenia danych, których odtajnienie mogłoby narazić go na szkodę. Aby jednak wyciągnąć konsekwencje wobec pracownika, który dopuścił się nadużycia w tym zakresie, pracodawca powinien poinformować go, które informacje nie powinny dostać się w niepowołane ręce. Może to nastąpić np. w regulaminie pracy, w umowie o pracę bądź w indywidualnym piśmie wystosowanym do pracownika.

Pracownik, który wbrew zakazowi udostępnia poufne dane naraża się zarówno na odpowiedzialność cywilną (art. 18 ustawy), jak i odpowiedzialność karną (art. 23 ustawy). Interes pracodawcy chronią również inne przepisy, jak np. art. 415 i 439 K.c. lub art. 189 K.p.c."
http://www.prawo.egospodarka.pl/34852,Taje...owa,1,34,3.html

pozdrawiam
~Kasiulek - 16:21 20-05-2011
Mam pytanie z prawa pracy,a konkretniej o zakazie konkurencji

jakie są 3 podstawowe różnice między zakazem konkurencji uregulowanym w kodeksie pracy, a podobnymi rozwiązaniami występującymi w kodeksie spółek handlowych?
Z góry dziękuję za pomoc

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona