Zadaj pytanie na forum
![]() | Rafał TołwińskiRadca Prawny z kancelarii BGST Radcowie Prawni Borek, Gajda, Tołwiński Spółka partnerska |
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Co należy zrobić aby sprawa o zachowek odbyła się jesli pozwany wniósł do sadu o oddalenie powództwa?Uzyskałam taką informacje od wspólnego znajomego że siostra męża (pozwana) tak właśnie zrobiła tylko nie wiem czy dotyczy to całości czy całej kwoty.Kiedy ja oficjalnie dowiem sie o tym,czy sąd mnie o tym powiadomi a może wyznacza termin rozprawy i wtedy dopiero?Jestem w lekkim szoku po tej informacji bo niby jaki powód można podać aby nie wypłacić dzieciom zachowku?Czy jest możliwe całkowite oddalenie powództwa ? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Rozprawa i tak się odbędzie bez względu na to czy pozwany wniósł o oddalenie powództwa.
---------------------Natomiast zasadność stanowisk obu stron sąd rozstrzyga - ale dopiero w wyroku. Cierpliwie proszę czekać - sąd powiadomi o terminie rozprawy. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
Proszę o informację jak z prawnego punktu widzenia wygląda sprawa zachowku.Wyczytałam że jest to tzw.prawo sędziowskie czyli jak rozumiem wszystko zależy od decyzji sedziego.Czy zatem jeśli sprawa odbywa się bez świadków bo nie ma czego poświadczać i o czym opowiadać a jest tylko moje słowo przeciw słowu pozwanego to sędzia może zdecydować np.że nie otrzymam zachowku bo w wyniku wczesniejszych decyzji finansowych (ogromne kredyty) pozwany jest niewypłacalny.Nurtuje mnie jeszcze jeden problem -czy na takiej sprawie trzeba opowiadać o swoich relacjach rodzinnych (czasem dość skomplikowanych i niemal wstydliwych).Czy tylko decyzja sędziego jest decydująca o wyniku sprawy i jak sie do tego ma sam zapis w kpc ?Co tak naprawde wpływa ostatecznie na decyzje sędziego -lepszy adwokat którejś ze stron czy sam fakt że zapis w kpc umożliwia prawo otrzymania zachowku? | |||
linki reklamowe | |
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |