Forum Wieszjak.pl » Prawo » Prawo spadkowe » zachowek »  Dodaj komentarz
zachowek - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
13:35 17-06-2010  idea
Proszę o informację jak z prawnego punktu widzenia wygląda sprawa zachowku.Wyczytałam że jest to tzw.prawo sędziowskie czyli jak rozumiem wszystko zależy od decyzji sedziego.Czy zatem jeśli sprawa odbywa się bez świadków bo nie ma czego poświadczać i o czym opowiadać a jest tylko moje słowo przeciw słowu pozwanego to sędzia może zdecydować np.że nie otrzymam zachowku bo w wyniku wczesniejszych decyzji finansowych (ogromne kredyty) pozwany jest niewypłacalny.Nurtuje mnie jeszcze jeden problem -czy na takiej sprawie trzeba opowiadać o swoich relacjach rodzinnych (czasem dość skomplikowanych i niemal wstydliwych).Czy tylko decyzja sędziego jest decydująca o wyniku sprawy i jak sie do tego ma sam zapis w kpc ?Co tak naprawde wpływa ostatecznie na decyzje sędziego -lepszy adwokat którejś ze stron czy sam fakt że zapis w kpc umożliwia prawo otrzymania zachowku?
2.
13:20 17-03-2010  Łukasz Nysztal
Rozprawa i tak się odbędzie bez względu na to czy pozwany wniósł o oddalenie powództwa.

Natomiast zasadność stanowisk obu stron sąd rozstrzyga - ale dopiero w wyroku. Cierpliwie proszę czekać - sąd powiadomi o terminie rozprawy.
3.
17:10 16-03-2010  idea
Co należy zrobić aby sprawa o zachowek odbyła się jesli pozwany wniósł do sadu o oddalenie powództwa?Uzyskałam taką informacje od wspólnego znajomego że siostra męża (pozwana) tak właśnie zrobiła tylko nie wiem czy dotyczy to całości czy całej kwoty.Kiedy ja oficjalnie dowiem sie o tym,czy sąd mnie o tym powiadomi a może wyznacza termin rozprawy i wtedy dopiero?Jestem w lekkim szoku po tej informacji bo niby jaki powód można podać aby nie wypłacić dzieciom zachowku?Czy jest możliwe całkowite oddalenie powództwa ?
4.
13:43 14-03-2010  Łukasz Nysztal
Można na rozprawie. Nie ma potrzeby osobno składać pełnomocnictwa przed rozprawą.
5.
11:58 14-03-2010  idea
Dziękuje za odpowiedż w kwestii opłaty ale kiedy trzeba takie pełnomocnictwo dostarczyć?W chwili rozpoczęcia rozprawy czy wcześniej dostarczyc w sekretariacie sądu?
A jesli w sekretariacie to czy z potwierdzeniem wpłynięcia?
6.
15:23 12-03-2010  Łukasz Nysztal
Udzielenie pełnomocnictwa z córki na rodzica jest zwolnione z opłaty.
7.
13:38 12-03-2010  idea
Dziękuję za odpowiedź.Jak zwykle mam ''pod górkę''ale nie poddaje się.Jeśli mogę prosić jeszcze o jedną wskazówkę dotyczącą sprawy to nieco ułatwi mi dalsze postepowanie otóż córka osiągnęła pełnoletność i ja będę reprezentowała ją w sądzie ale wiem że do tego potrzebne mi pełnomocnictwo.Moje pytanie dotyczy tego czy trzeba za takowe uiścić opłatę i ewentualnie gdzie to zrobić?W wyniku moich poszukiwań w internecie znalazłam informację że ponoć podlega ono właśnie opłacie ale gdzie tą opłatę wnieść i w jakiej kwocie już nie znalazłam.I jeszcze jedna wątpliwość -pozew już złożyłam dzieci byly jeszcze małoletnie zatem kiedy dostarczyć takie pełnomocnictwo?
8.
20:28 11-03-2010  Łukasz Nysztal
Bardzo trudno będzie walczyć z tymi fakturami. Proszę próbować wnioskować, aby sąd zobowiązał pozwaną do przedłożenia PITów za okres kiedy były kupowane te dokumenty - na ustalenie czy faktycznie posiadała ona odpowiednie środki finansowe na prowadzenie takiej bodowy/remontu.
9.
16:29 11-03-2010  idea
Szanowny Pani Mecenasie Proszę o poradę w sprawie o zachowek.Nie zakładam nowego postu ponieważ jest to kontynuacja mojej sprawy dlatego jeśli mogę prosic o wskazówki jak dalej postępowac będe wdzięczna.Otóż znam już termin pierwszej rozprawy i wiem ze pozwana będzie walczyła o to aby moje dzieci nie otrzymały zachowku miedzy innymi przedstawiając faktury na materiały budowlane służące do remontu odziedziczonego mieszkania.Opiewają one na bardzo dużą kwotę i pochodzą z okresu kiedy żyła jeszcze testatorka są jednak wystawione na nazwisko pozwanej gdyz była ona zameldowana i mieszkała w tym okresie razem z nią.Problem polega na tym że remont wprawdzie się odbył ale za pieniądze juz nie żyjącej matki a materiały na które siostra męża ma faktury zostały użyte do wykończenia właśnie budowanego przez pozwaną domu.Nie mam dowodów na to że właśnie tak to się odbyło chociaz wiem ponad wszelką wątpliwość że remont mieszkania był wykonany w taki sposób.Co zrobić aby sąd mógł to sprawdzić?Przecież jeśli otym powiem bez dowodów to adwokat szwagierki mnie wyśmieje.Najgorsze jest to że ogólnie jest to dziwna rodzina w której mało kto odzywa sie z kimkolwiek spokrewnionym,nie mogę oprzeć się na zeznaniach kogokolwiek.Jak moze przebiegac rozprawa o zachowek jeśli ani jedna strona nie będzie dysponowała jakimkolwiek świadkiem a wszystko odbywac ma się na zasadzie słowa powódki przeciw słowu pozwanej?
10.
13:21 01-10-2009  idea
CYTAT(Admin-Łukasz @ 30.09.2009, 20:24)
1. Będzie powiadomiony.
2. ----
3. na dochodzenie zachowku macie 3 lata od dnia otwarcia i ogłoszenia testamentu.
4. nie - zmieni się tylko sposób reprezentacji córki. Przed ukończeniem 18-lat rodzice występują jako przedstawiciele ustawowi. Po ukończeniu 18 lat - "dziecko" działa samo (lub udziela pełnomocnictwa rodzicowi).
5. powód: małoletni Jan Kowalski reprezentowany przez przedstawiciela ustawowego Ewę Kowalską
zam. ..........................
6. Raczej nie ma takiej groźby - termin bowiem biegnie od ogłoszenia postanowienia sądu w przedmiocie otwarcia i ogłoszenia testamentu.
7. dla każdego z osobna liczy się ułamek zachowku.
8. pełnoletni występuje z pozwem sam, małoletniego reprezentują rodzice.

Serdecznie dziękuję za poradą.Panie Łukaszu jest Pan nieocenionym skarbem dla takich ludzi jak ja -kompletnych laików. Dopiero w takich sytuacjach jak np. moja człowiek dowiaduje sie jak mało wie. Jeszcze raz serdeczne dzięki

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona