Zadaj pytanie na forum
Rafał DybkaAplikant adwokacki, specjalista w dziedzinie prawa nieruchomości, prawa budowlanego oraz podatkowego. |
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Witam, dnia 26.09.2009 zostałem poszkodowany w kolizji samochodowej. Kierowca nie ustąpił mi pierwszeństwa przejazdu i uderzył w moje auto powodując uszkodzenia na mniej więcej 2000 zł. Błagał bym nie wzywał policji, a że byłem z dwójką małych dzieci to zależało mi na uniknięciu zamieszania więc poszedłem mu na rękę. Spisaliśmy oświadczenie, w którym zobowiązał się do zapłacenia wszelkich roszczeń z tytułu poniesionych strat we wspomnianym wypadku. Kwotę ustaliliśmy na 2000 zł. Po jakimś czasie okazało się, że kierowca ten ma zatrzymane prawo jazdy i zakaz prowadzenia pojazdów, unika spłaty obiecanej kwoty a teraz nie odbiera nawet telefonów. Sprawy nie zgłosiłem na policję i nie bardzo wiem co mam zrobić ponieważ jestem przekonany że pieniędzy prośbami nie odzyskam. Mam jego adres i nr polisy która jest wystawiona na żonę sprawcy. Bardzo proszę o pilną poradę co powinienem zrobić by odzyskać pieniądze? Czy mam zgłosić szkodę do ubezpieczenia? Sprawa jest dla mnie bardzo pilna ponieważ wydaje mi się że czas pracuje na moją niekorzyść. Z wyrazami szacunku Rafał Bernatowicz | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Jak najszybciej powinien Pan zawiadomić ubezpieczyciela sprawcy szkody o zajściu wypadku, żądając wypłacenia odszkodowania z polisy OC żony sprawcy szkody. Do chwili obejrzenia szkód przez likwidatora szkody, nie należy też dokonywać żadnych napraw na własną rękę. | ||
linki reklamowe | |
Witam, Dziękuję za informację. Co jeśli nie mogłem odjechać z miejsca wypadku i musiałem dokonać napraw? Jeśli mam dokumenty świadczące o naprawie w warsztacie to mają one wartość jako dokument przy dochodzeniu zwrotu kosztów naprawy? Dziękuję | |||
Po pierwsze to usuń dane osobowe z zał. dokumentu.
---------------------Po drugie, każde oświadczenie jest dokumentem i jako takie stanowi dowód powstania szkody. Jak do tego podejdzie ubezpieczyciel?? Może stwarzać problemy. Michał PietrykowskiKancelaria Versus Odszkodowania | ||
Witam, Uprzejmie proszę operatora czy też moderatora o usunięcie mojego postu z załącznikiem dot. Oświadczenia. Dziekuję bardzo | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |