| » Kto ma prawo do zasiłku macierzyńskiego |
| agaadasolafek |
|
||
|
|
Jestem osobą bezrobotną z prawem do zasiłku, z czego wynika, że mam odprowadzane składki zdrowotne. Mam rocznego synka. Cz w takim przypadku jest możliwe skorzystanie z zasiłku macierzyńskiego i kto by go mi wypłacał? W trakcie ciąży pracodawca nie przedłużył mi umowy. Pobierałam z ZUS zasiłek choorobowy do momentu porodu, potem 1 miesiąc zasiłek rehabilitacyjny. Następnie decyzją ZUS stawierdził, że nie przysługuje mi zasiłek macieżyński. Tym sposobem zanalazłem się na zasiłku dla bezrobotnych.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam
|
||
|
|||
| ewkaz |
|
||
|
prawo do zasiłku macierzyńskiego nabywa się, jeżeli podlega się ubezpieczeniu CHOROBOWEMU,
pobierający zasiłek dla bezrobotnych takiemu ubezpieczeniu nie podlegają, tylko w przypadku, kiedy urodzi się w trakcie pobierania zasiłku dla bezrobotnych zasiek ten jest przedłużany o taki czas, przez jaki trwałby macierzyński, reasumując - nie masz prawa do zasiłku macierzyńskiego z tytułu bycia bezrobotną |
||
|
|
||
| ewkaz |
|
||
|
na pewno nie przysługuje Ci żaden zasiłek z ubezpieczeń społecznych, tzn. ani chorobowy ani macierzyński,
o pomoc radzę zwrócić się do mops-u, gdzie możesz otrzymać t.zw. becikowe, no i ew. zawalczyć o świadczenia rodzinne |
||
|
|
||
|
~AK 212.51.198.* |
|
||
|
|
Musisz koniecznie zatrudnić się w jakiejkolwiek firmie choćby na 1 miesiąc i wtedy już masz prawo do świadczenia macierzyńskiego
|
||
|
|||
| ewkaz |
|
||
|
takie zatrudnienie podważy zus, jako umowę o pracę w celu wyłudzenia świadczeń, nie radziłabym zatrudniać się na krótko, bo nie zawsze, ale często stwarza to problemy i kobiecie i pracodawcy
|
||
|
|
||
|
~gość 89.77.141.* |
|
||
|
|
witam1mam pytanie,wczesniej pracowalam w sklepie bylam2-3tyg. na zwolnieniu chorobowym,z tego wzgledu nie zostala mi przedluzona umowa,teraz jestem na zasilku,pieniadze otrzymuje z zusu,i mam pytanie , czy mogę przedłużyc ten zasilek gdyż zaszlam w ciąże ??i czy należy mi sie zasilek macierzyński??? prosze o szybki odp!!pozdrawiam
|
||
|
|||
| ewkaz |
|
||
|
pytanie podstawowe kiedy zaszłaś w ciążę?czy jeszcze będąc pracownikiem, czy też już po rozwiązaniu umowy?
i jaka to była umowa?(na jaki okres, rodzaj) pobierasz obecnie zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia? jeżeli będziesz niezdolna nadal do pracy w trakcie cciąży i lekarz będzie wystawiał zwolnienie lekarskie (w ciągłości od obecnej choroby), to zachowasz prawo do zasiłki chorobowego do 270 dni, w obecniej opisanej przez Ciebie sytuacji zasiłek macierzyński nie będzie CI się należał, natomiast po zakończeniu pobierania zasiłku chorobowego, jesli już zarejestrujesz się jako bezrobotna, to w przypadku, gdybyś nabyła prawa do zasiłku dla bezrobotnych i w trakcie jego pobierania urodziła dziecko, to okres, na który przyznany zostanie zasiłek dla bezrobotnych zostanie przedłużony o okres, na jaki przysługiwałby Ci mmacierzyński |
||
|
|
||
| monisq11 |
|
||
|
|
witam!umowa byla podpisana najpierw na okres probny miesieczny,potem umowa na czas okreslony 3 miesiace,pelny etat.umowa skonczyla mi sie 2.02 i od tej pory jestem na zasilku,a w ciaże zaszlam 9 marca,ale bedac juz na tym zasilku,czy gdy jest ta ciąglosc,moge bedąc w ciąży otrzymywac przez ten czas zasilek?jesli tak jak dlugo?dziekuje i prosze o odp
|
||
|
|||
|
~gość 89.77.141.* |
|
||
|
|
witam prosze odp mi!:(
|
||
|
|||
| ewkaz |
|
||
|
więc tak jak pisałam, jeżeli będziesz niezdolna nadal do pracy w trakcie ciąży i lekarz będzie wystawiał zwolnienie lekarskie, nawet ginekolog (ale nie może być ani jednego dnia przerwy), to zachowasz prawo do zasiłku chorobowego do 270 dni choroby w sumie, potem w razie dalszej niezdolności do pracy, możesz starać się o świadczenie rehabilitacyjne
|
||
|
|
||
|
~Aga 78.8.165.* |
|
||
|
|
Prowadzę dzialalność gospodarczą jestem teraz w ciąży płacę składkę chorobową i najmniejszy zus czy może mi ktoś powiedzieć dokładnie ile otrzymam zasiłku macierzyńskiego.Dziękuje.
|
||
|
|||
|
~ona 213.158.196.* |
|
||
|
|
mam 19 lat i jestem w ciazy, ucze sie w trzeciej klasie technikum, czy przysluguje mi zasilek?
|
||
|
|||
| ewkaz |
|
||
|
do Agi:
zasiłek macierzyński będzie obliczony jako średnia z ostatnich 12 miesięcy podstaw na ubezpieczenie chorobowe, od których odprowadzałaś składkę, to zostanie pomniejszone o 13.71% składek, tak ustalona podstawa będzie brana pod uwagę przy wyliczeniu zasiłku chorobowego ew. przed ciążą, jak i zasiłku macierzyńskiego do "ona" jeżeli wykonujesz gdziekolwiek pracę, z tytułu której jest za Ciebie odprowadzana składka chorobowa, to jeśli urodzisz w trakcie ubezpieczenia to zasiłek macierzyński z ZUS będzie Ci się należał-w przeciwnym razie nie |
||
|
|
||
|
~Klaudia 83.29.53.* |
|
||
|
|
jestem w 1-miesiącu ciąży, a od marca pobieram zasiłek w bezrobociu czy w takiej sytuacji należy mi się macierzyńskie i wychowawcze.
Prozę o ewentualną poradę co w takiej sytuacji mam zrobić |
||
|
|||
Kancelarie prawne
- » Kraków: Traple Konarski Podrecki Sp. J. Kancelaria Prawna
- » Toruń: Domarecki Marek Kancelaria Prawno-Podatkowa i Biuro Rachunkowe
- » Wrocław: Skory i Sołtys Spółka Partnerska Radców Prawnych
- » Warszawa: J. Chałas i Wspólnicy Kancelaria Prawna
- » Busko-Zdrój: Kancelaria Radcy Prawnego Wojciech Zręda
|
|