20 marca 2010
Anatola, Klaudii
Znajdujesz się: Wieszjak.pl » Prawo » Forum
|   Strona główna  |   Regulamin forum  |   FAQ  |   Logowanie  |   Rejestracja  | Forum wieszjak.pl  |

Komentarze do artykułu:

Kto ma prawo do zasiłku macierzyńskiego.

Zasiłek macierzyński nie przysługuje tylko osobom przebywającym na urlopie macierzyńskim, czy urlopie na warunkach urlopu macierzyńskiego. Na świadczenia na wypadek macierzyństwa mogą liczyć nie tylko pracownicy. Prawo do tego zasiłku uzależnione jest przede wszystkim od faktu podlegania ubezpieczeniu chorobowemu. 

Czytaj cały artykuł »

» Kto ma prawo do zasiłku macierzyńskiego
agaadasolafek
14:25 26-03-2009  

Jestem osobą bezrobotną z prawem do zasiłku, z czego wynika, że mam odprowadzane składki zdrowotne. Mam rocznego synka. Cz w takim przypadku jest możliwe skorzystanie z zasiłku macierzyńskiego i kto by go mi wypłacał? W trakcie ciąży pracodawca nie przedłużył mi umowy. Pobierałam z ZUS zasiłek choorobowy do momentu porodu, potem 1 miesiąc zasiłek rehabilitacyjny. Następnie decyzją ZUS stawierdził, że nie przysługuje mi zasiłek macieżyński. Tym sposobem zanalazłem się na zasiłku dla bezrobotnych. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

ewkaz
18:12 30-03-2009  

prawo do zasiłku macierzyńskiego nabywa się, jeżeli podlega się ubezpieczeniu CHOROBOWEMU,
pobierający zasiłek dla bezrobotnych takiemu ubezpieczeniu nie podlegają,
tylko w przypadku, kiedy urodzi się w trakcie pobierania zasiłku dla bezrobotnych zasiek ten jest przedłużany o taki czas, przez jaki trwałby macierzyński,
reasumując - nie masz prawa do zasiłku macierzyńskiego z tytułu bycia bezrobotną
Doradca Wieszjak.pl
~Ania
88.220.124.*
23:07 31-03-2009  

Jestem uczennicą, pracowałam do marca (termin porodu maj) na umowę zlecenie bez składek ubezpieczeniowych.Jestem ubezpieczona tylko w szkole. Czy przysługuje mi jaki kolwiek zasiłek ?? Pomocy, potrzebuje porady !!! Czy moge dostać jaki kolwiek zasiłek jeśli tak prosze o pomoc !!!

ewkaz
08:57 01-04-2009  

na pewno nie przysługuje Ci żaden zasiłek z ubezpieczeń społecznych, tzn. ani chorobowy ani macierzyński,
o pomoc radzę zwrócić się do mops-u, gdzie możesz otrzymać t.zw. becikowe, no i ew. zawalczyć o świadczenia rodzinne
Doradca Wieszjak.pl
~AK
212.51.198.*
14:56 07-04-2009  

Musisz koniecznie zatrudnić się w jakiejkolwiek firmie choćby na 1 miesiąc i wtedy już masz prawo do świadczenia macierzyńskiego

ewkaz
08:41 14-04-2009  

takie zatrudnienie podważy zus, jako umowę o pracę w celu wyłudzenia świadczeń, nie radziłabym zatrudniać się na krótko, bo nie zawsze, ale często stwarza to problemy i kobiecie i pracodawcy
Doradca Wieszjak.pl
~gość
89.77.141.*
19:56 23-04-2009  

witam1mam pytanie,wczesniej pracowalam w sklepie bylam2-3tyg. na zwolnieniu chorobowym,z tego wzgledu nie zostala mi przedluzona umowa,teraz jestem na zasilku,pieniadze otrzymuje z zusu,i mam pytanie , czy mogę przedłużyc ten zasilek gdyż zaszlam w ciąże ??i czy należy mi sie zasilek macierzyński??? prosze o szybki odp!!pozdrawiam

ewkaz
09:13 24-04-2009  

pytanie podstawowe kiedy zaszłaś w ciążę?czy jeszcze będąc pracownikiem, czy też już po rozwiązaniu umowy?
i jaka to była umowa?(na jaki okres, rodzaj)
pobierasz obecnie zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia?
jeżeli będziesz niezdolna nadal do pracy w trakcie cciąży i lekarz będzie wystawiał zwolnienie lekarskie (w ciągłości od obecnej choroby), to zachowasz prawo do zasiłki chorobowego do 270 dni, w obecniej opisanej przez Ciebie sytuacji zasiłek macierzyński nie będzie CI się należał,
natomiast po zakończeniu pobierania zasiłku chorobowego, jesli już zarejestrujesz się jako bezrobotna, to w przypadku, gdybyś nabyła prawa do zasiłku dla bezrobotnych i w trakcie jego pobierania urodziła dziecko, to okres, na który przyznany zostanie zasiłek dla bezrobotnych zostanie przedłużony o okres, na jaki przysługiwałby Ci mmacierzyński
Doradca Wieszjak.pl
monisq11
12:48 24-04-2009  

witam!umowa byla podpisana najpierw na okres probny miesieczny,potem umowa na czas okreslony 3 miesiace,pelny etat.umowa skonczyla mi sie 2.02 i od tej pory jestem na zasilku,a w ciaże zaszlam 9 marca,ale bedac juz na tym zasilku,czy gdy jest ta ciąglosc,moge bedąc w ciąży otrzymywac przez ten czas zasilek?jesli tak jak dlugo?dziekuje i prosze o odp

~gość
89.77.141.*
11:31 27-04-2009  

witam prosze odp mi!:(

ewkaz
09:43 29-04-2009  

więc tak jak pisałam, jeżeli będziesz niezdolna nadal do pracy w trakcie ciąży i lekarz będzie wystawiał zwolnienie lekarskie, nawet ginekolog (ale nie może być ani jednego dnia przerwy), to zachowasz prawo do zasiłku chorobowego do 270 dni choroby w sumie, potem w razie dalszej niezdolności do pracy, możesz starać się o świadczenie rehabilitacyjne
Doradca Wieszjak.pl
~Aga
78.8.165.*
20:09 08-05-2009  

Prowadzę dzialalność gospodarczą jestem teraz w ciąży płacę składkę chorobową i najmniejszy zus czy może mi ktoś powiedzieć dokładnie ile otrzymam zasiłku macierzyńskiego.Dziękuje.

~ona
213.158.196.*
16:13 24-05-2009  

mam 19 lat i jestem w ciazy, ucze sie w trzeciej klasie technikum, czy przysluguje mi zasilek?

ewkaz
09:39 25-05-2009  

do Agi:
zasiłek macierzyński będzie obliczony jako średnia z ostatnich 12 miesięcy podstaw na ubezpieczenie chorobowe, od których odprowadzałaś składkę, to zostanie pomniejszone o 13.71% składek,
tak ustalona podstawa będzie brana pod uwagę przy wyliczeniu zasiłku chorobowego ew. przed ciążą, jak i zasiłku macierzyńskiego

do "ona"
jeżeli wykonujesz gdziekolwiek pracę, z tytułu której jest za Ciebie odprowadzana składka chorobowa, to jeśli urodzisz w trakcie ubezpieczenia to zasiłek macierzyński z ZUS będzie Ci się należał-w przeciwnym razie nie
Doradca Wieszjak.pl
~Klaudia
83.29.53.*
23:57 30-05-2009  

jestem w 1-miesiącu ciąży, a od marca pobieram zasiłek w bezrobociu czy w takiej sytuacji należy mi się macierzyńskie i wychowawcze.
Prozę o ewentualną poradę co w takiej sytuacji mam zrobić

jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się