Przejdź do strony:
» straż gminna- fotoradar
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Wykroczenia i prawo drogowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

22:43 01-11-2009

Witam.

Miałem dziś nieprzyjemne zdarzenie. Wyjeżdzając z jednej z miejscowości (ok 100-150m od znaku kończącego teren zabudowany) fotoradar zrobił mi zdjęcie. Był to fotoradar straży gminnej ( woj. pomorskie). Fotoradar przenośny i nie oznakowany. Oczywiście zawróciłem i odnalazłem ukryty samochód straży gminnej. Pan strażnik (był tylko jeden) pokazał mi moją fotkę na laptopie. prędkość 81km/h. Najśmieszniejsze jest to,że przez całą miejscowość jechałem zgodnie z przepisami i widząc,że kończą się zabudowania przyspieszyłem,a że mam szybkie autko , to rozwinięcie prędkości z 50 do 80 km/h to był moment.

Moje pytanie jest takie:

CZy straż miejska może używać fotoradarów przenośnych i bez oznakowania i dlaczego tuż przed końcem miejscowości (cała miejscowość ok 2-2.5km długości ). Czy w jakiś sposób mogę uniknąć kary. Zależy mi bardzo, bo nie ukrywam,że sporo podróżuje ( miesięcznie ok 4tyś km) i mam już kilka punktów.

proszę o odpowiedz.

pozdrawiam tomek
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
konto usunięte

07:02 02-11-2009
Tak, mieli prawo ustawić tam fotoradar jeżeli tylko miejsce i czas jego ustawienia było uzgodnione z komendantem powiatowym (miejskim) lub rejonowym Policji.
CYTAT
Art. 129b ustawy Prawo o ruchu drogowym

1. Kontrola ruchu drogowego w gminach lub miastach, które utworzyły straż gminną (miejską) może być wykonywana przez strażników gminnych (miejskich).
2. Strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:
1) kierującego pojazdem:
a.) niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego odpowiednim znakiem drogowym,
b.) naruszającego przepisy ruchu drogowego, w przypadku ujawnienia i zarejestrowania czynu przy użyciu urządzeń działających samoczynnie;

3. W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w zakresie, o którym mowa w ust. 2, strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do:
1) zatrzymania pojazdu lub jadącego wierzchem, z wyłączeniem pojazdów kierowanych przez osoby, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b;
2) sprawdzania dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem;
3) używania urządzeń samoczynnie ujawniających i rejestrujących naruszenia przepisów ruchu drogowego przez kierujących pojazdami;
4) legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń, co do sposobu korzystania z drogi lub używania pojazdu;

4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem urządzeń, o których mowa w ust. 3 pkt 3, w miejscu i czasie uzgodnionym z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub rejonowym Policji.

Nie bardzo widzę możliwość uniknięcia kary gdy wykroczenie zostało zarejestrowane i nie wątpliwości co do tożsamości jego sprawcy.
odpowiedz

linki
reklamowe

07:25 02-11-2009
CYTAT(tomciu22 @ 1.11.2009, 22:43)
Witam.

CZy straż miejska może używać fotoradarów przenośnych i bez oznakowania i dlaczego tuż przed końcem miejscowości (cała miejscowość ok 2-2.5km długości ).
pozdrawiam tomek

Witam

To jest najlepsze miejsce to łapania za przekroczenie prędkości, widząc z daleka znak , że kończy się obszar zabudowany przyśpiesza się przed nie za smile.gif umnei Policja takie miejscówki sobie wybiera;) i sama też się raz nacięłam.
odpowiedz
konto usunięte

12:50 02-11-2009
CYTAT(djanex @ 2.11.2009, 7:25)
Witam

To jest najlepsze miejsce to łapania za przekroczenie prędkości, widząc z daleka znak , że kończy się obszar zabudowany przyśpiesza się przed nie za smile.gif umnei Policja takie miejscówki sobie wybiera;) i sama też się raz nacięłam.

Pozwolę sobie na moralizowanie cool.gif
W takich miejscach też trzeba przestrzegać przepisów. tongue.gif
odpowiedz

17:41 03-11-2009
Witam Wszystkich

Miałem podobną sytuację jak kolega z pierwszego postu tylko u mnie fotoradar zrobił zdjęcie tyłu samochodu. Po kilku chwilach powróciłem na to miejsce odkryłem, a jakże straż miejską ( całe zdarzenie miało miejsce w miejscowości Biały Bór) i dwoje strażników. Jak grzecznie zapytałem czy pstrykneło fotkę to kazali mi dać dokumenty: dowód osobisty i prawo jazdy bo bez tych dokumentów mi nie sprawdzą w laptopie, mało tego powiedzieli że nie mogą. Troche zdziwiony tym dałem te dokumenty i zaczeli wypisywac mandat bez słowa zapytania czy ja prowadziłem. Oczywiście zdenerwowało mnie to tego stopnia że odmówiłem mandatu bo żona prowadziła samochód!!! Po prostu wcześniej wysadziłem ją pod sklepem i sam nawróciłem sie zapytać o to zdjęcie, jie chciałem jej denerwować
Ponieważ tak mnie wkurzyli swoją postawą ci strażnicy że pojechałem z tych nerwów prosto pod inny fotoradar w tej samej miejscowości ( !!!!) gdzie na ograniczeniiu 40 zrobił mi fotkę jak jechałem 62km/h tym razem z przodu pojazdu.

Po pewnym okresie przyszło pismo o zdeklarowaniu kto prowadził, więc małżonka wypełniła druk i odesłała. Po kilku dniach przyszła do mnie informacja że kieruje SM wniosek do Sądu Rejonowego wydział karny o ukaranie mnie z art. 97 KW w związku z art. 20 ust.1 PRD!!

Oczywiście zadzwoniłem tam i tam sie dowiedziałem że ponieważ strażnicy stwierdzili że ja sam prowadziłem i to drugie zdjęcie będzie kolejnym dowodem na to wykroczenie a moją żonę oskarżą o poświadczenie nieprawdy bo nie była ze mną.

Po prostu zbaraniałem i tak szczerze mówiąc nie wiem jak sie z tego wybronić.... nie chce ciągać 10 ludzi po sądach zwłaszcza że sąd jest w Szczecinku a ja pochodzę z południowej polski

Bardzo proszę o jakąś podpowiedź
odpowiedz
~Ola
46.113.*.*

00:53 07-12-2010
Straż Gminna Biały Bór... nie wygrasz z nimi. To największe świnie jakie istnieją na polskich drogach.... Na jednej trasie mój znajomy zarobił tylko w tej gminie 4 mandaty... Nie da się z nimi w żaden sposób dogadać...
odpowiedz
konto usunięte

08:24 07-12-2010
~Ola napisal(a): Straż Gminna Biały Bór... nie wygrasz z nimi. To największe świnie jakie istnieją na polskich drogach.... Na jednej trasie mój znajomy zarobił tylko w tej gminie 4 mandaty... Nie da się z nimi w żaden sposób dogadać...

No tak, straszne z nich świnie, że nie biorą łapówek.
odpowiedz

linki
reklamowe

~jojo
77.115.*.*

16:48 09-04-2011
swinie swinie bo tu nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o załatanie dziury w budżecie gminy miałem takąsytuacje przekroczyłem o 12km gdzie nawet policja by mnie nie zatrzymała za takie przekroczenie a świnie łatają budżet gminy
odpowiedz
~gość
87.206.*.*

19:46 09-04-2011
~jojo napisal(a): swinie swinie bo tu nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o załatanie dziury w budżecie gminy miałem takąsytuacje przekroczyłem o 12km gdzie nawet policja by mnie nie zatrzymała za takie przekroczenie a świnie łatają budżet gminy

Na drugi raz nie przekroczysz.
odpowiedz
~zniesmaczony
62.21.*.*

05:52 29-04-2011
kolega pojeb powyżej niech pie.....lnie zdrowego barana w ścianę, ale takiego, żeby mu się mózg na właściwym miejscu ustawił... Primo niech powstaną drogi - ja chętnie płacą za autostrady, sekundo, niech te, które już są zostaną naprawione. I w d...pie mam, że to jedyne źródło utrzymania gminy. Bodaj opustoszała, przynajmniej spokojnie pojadę w trasę!!
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona