Forum Wieszjak.pl » Prawo » Prawo cywilne » pozew negatoryjny »  Dodaj komentarz
pozew negatoryjny - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
20:29 29-08-2010  ~wlany
Halo, halo, nie tak szybko. PINB "zrobi maly blad przy wydawaniu decyzji", wlasciciele zlobka zaskarza do WINB i ten uchyli decyzje PINB. Potem nastepuja inne progi nie do pokonania bo procedury postepowan administracyjnych maja to do siebie, ze mozna w nieskonczonosc obchodzic przepisy, manipulowac wydajac decyzje, postanowienia, orzeczenia a potem to wszystko uniewazniac. Ponadto wiele wydawanych decyzji przez PINB i WINB zalezy od zawartosci portfeli zainteresowanych. Wiec nie wiwatujcie ludzie, nie w tym kraju.
2.
11:27 27-08-2010  covenant56
WITAM WSZYSTKICH!!!
MAM SPOKÓJ ZA ŚCIANĄ!!!!!:):):)WYNIEŚLI SIĘ NA DOBRE. TERAZ MIESZKA RODZINA Z 5 DZIECI OD 1,5 ROKU DO 18 LAT. RODZINKA SUPER, Z RODZINKA JESTEM ZAPRZYJAŹNIONA.
JESTEM BARDZO SZCZĘŚLIWA.
PRAGNĘ PODZIĘKOWAĆ WSZYSTKIM KTÓRZY MI POMOGLI, KTÓRZY MNIE WSPIERALI.
JESTEM WAM BARDZO, BARDZO WDZIĘCZNA!:):):)
3.
21:57 13-03-2010  rym
CYTAT(covenant56 @ 19.02.2010, 6:03)
Witam, jakie pisma ministra? ma być albo rozporządzanie albo coś w ustawie. Jak wygląda plan zagospodarowania przestrzennego( miejscowy) i jakie są warunki zabudowy i pozwolenia na budowę?
Pozdrawiam i jestem z Państwem.

To rozporządzenie
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej
z dnia 13 czerwca 2008 r.
w sprawie warunków tworzenia i organizowania wychowania przedszkolnego oraz sposobu ich działania
(Dz. U. z dnia 18 czerwca 2008 r. Nr 104, poz. 667)
4.
21:47 13-03-2010  rym
CYTAT(covenant56 @ 19.02.2010, 6:03)
Witam, jakie pisma ministra? ma być albo rozporządzanie albo coś w ustawie. Jak wygląda plan zagospodarowania przestrzennego( miejscowy) i jakie są warunki zabudowy i pozwolenia na budowę?

Proponuję poczytać to;
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889...li_w_bloku.html
i to;
http://raszyn.blox.pl/2007/08/WPR-sierpnien-200.html
i to;
http://medycyna24.pl/kategoria/przedszkolaki
5.
06:03 19-02-2010  covenant56
6.
20:06 17-02-2010  ergan3
Dla covenant przesyłam pozdrowienia i życzenia sukcesów w walce. Ten przykład podjętych działań jest dla mnie bardzo cenny, chociaż przedemną działanie jeszcze trudniejsze, gdyż zmierzam do likwidacji działalności w postaci przedszkola na parterze nowo wybudowanego osiedla mieszkaniowego. PINB w przypadku tego typu lokali ma glejt w postaci pisma Min Infrastruktury, które stwierdza, że otworzenie punktu przedszkolnego, z zastrzeżeniem uzyskania zgód Sanepidu i Str. Poż. ( a akurat takie zgody mimo interwencji uzyskali), nie wymaga zgłoszenia zmiany sposobu uzytkwania części budynku.

Dodatkowo też rozważamy wspólnie z sąsiadami powództwo na podstawie art 222 § 2 k.c. , choć jesteśmy pełni obaw w związku z kopnieczością ponoszenia kosztów sądowych. Może poczekamy na ustawę o pozwach grupowych.
7.
12:03 04-01-2010  rym
CYTAT(covenant56 @ 4.01.2010, 6:24)
Dziękuję pięknie!!! biggrin.gif
Do protokołu napisze osobno moje wnioski( w 2 egzemplarzach, co napisane przeze mnie to przeze mnie a nie potem czytanie protokołu i uwagi bo to trwa i trwa) dotyczące charakteru ulicy ( zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna kameralna) , trafiłam na uchwalę Rady Miasta z 2006( sprawie uchwalenie zmiany stadium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego) która preferuje ten rodzaj zabudowy a powstanie jakiekolwiek działalności ( produkcyjnej czy usługowej) uważa za niekorzystną i uciążliwą( matko kochana wiele godzin w necie).
To co mi Pan napisał wkleję do wniosków!
Ale...umorzona...wiem , spotkałam się z tym ale jak postępowanie jest umorzone, stało się bezprzedmiotowe to znaczy sprawy nie ma czyli co muszą zaprzestać? tak jakby ich w ogóle nie było?
Bardzo gorąco pozdrawiam!!!!smile.gifsmile.gif

Jest sprawa. PINB przystępuje do wydania POSTANOWIENIA o wstrzymaniu użytkowania bud. mieszkalnego zaadaptowanego samowolnie na działalność usługową - żłobek. Jeżeli się nie zastosują to po 1-mcu wydają DECYZJĘ nakazującą przywrócenie poprzedniego sposobu użytkowania tj. funkcji mieszkalnej. Obowiązek ten podlega wykonaniu kiedy decyzja jest ostateczna. Decyzja jest ostateczna jeżeli się nie odwołają do WINB'u. Ale to nic nie da , prócz przewlekania momentu dowalenia kary finansowej. Pani ,jako strona postępowania admin. jest już wygrana, tylko to trochę potrwa. Będzie się odbywało przeciąganie sprawy, tj. przesuwanie prawomocności decyzji przez sąsiada ( nieodbieranie korespondencji z PINB zwlekanie ze skargą na postępowanie itp). Protokół z wizji (należy być obecnym i go podpisać) należy skopiować. Inspektor sporządzi go w jednym egz. więc trzeba to sfotografować cyfr. dla siebie. Dopilnować wpisania do prot. stwierdzenia faktu że żłobek działa. Inspektor do protok. powinien dołączyć zdjęcia obiektu wewnątrz i zagospodarowania ogródka.Więcej bym podpowiedział poza forum ale nie wiem czy regulamin to zezwala.
8.
10:33 04-01-2010  lolek_128
Używanie mieszkania jako żłobek musi poprzedzać postępowanie administracyjne
własciwego organu adminstracji budowlanej zakończone decyzją o zmianie sposobu użykowania.

Organ prowadzący postępowanie powinien uwaględnić fakt, że ściany dzielące mieszkania
mogą być słabsze akustycznie od ścian wymaganych między mieszkniem a żłobkiem.
Wymagania są określone liczbowo w dB m.in. PN-B-02151-3 i dalszych, na które się ta norma powołuje.

Pani w tym postępowaniu ma przymiot strony i może Pani wnioskować o zapewnienie odp. izolacyjności akustycznej.
Pomiary są bardzo kosztowne (kilka tysięcy zł] ale powinien je ponieść inwestor.

Bez tej decyzji PINB ma obowiązek nakazać przywrócenie porzedniego sposobu użytkowania.

Podobnie adaptacja strychu do celów mieszkalnych
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/BEBE9D11BC

Należy działać i nie tolerować bo może być i tak:
CYTAT
W tym przypadku może się okazać istotna okoliczność, że przedmiotowe przedszkole funkcjonuje już przez wiele lat.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4F3347FB7F

Na końcu tego obszernego art. są kwestie akustyczne, które dobrze poznać.
http://www.muratorplus.pl/technika/izolacj...owli_59136.html
9.
06:24 04-01-2010  covenant56
Dziękuję pięknie!!! biggrin.gif
Do protokołu napisze osobno moje wnioski( w 2 egzemplarzach, co napisane przeze mnie to przeze mnie a nie potem czytanie protokołu i uwagi bo to trwa i trwa) dotyczące charakteru ulicy ( zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna kameralna) , trafiłam na uchwalę Rady Miasta z 2006( sprawie uchwalenie zmiany stadium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego) która preferuje ten rodzaj zabudowy a powstanie jakiekolwiek działalności ( produkcyjnej czy usługowej) uważa za niekorzystną i uciążliwą( matko kochana wiele godzin w necie).
To co mi Pan napisał wkleję do wniosków!
Ale...umorzona...wiem , spotkałam się z tym ale jak postępowanie jest umorzone, stało się bezprzedmiotowe to znaczy sprawy nie ma czyli co muszą zaprzestać? tak jakby ich w ogóle nie było?
Bardzo gorąco pozdrawiam!!!!smile.gifsmile.gif
10.
23:58 03-01-2010  rym
CYTAT(covenant56 @ 21.12.2009, 8:02)
Witam ponownie,
5 stycznia będzie nadzór budowlany w związku ze zgłoszeniem zmiany sposobu użytkowania, zresztą nie wiem czy zgłosili sami czy z urzędu bo z pisma nic nie wynika, u mnie jak się wszczyna postępowanie ( bo wszczęte z art 64 kpa) to piszemy czy na wniosek strony czy z urzędu.
Zawiadomienie otrzymali wszyscy sąsiadujący ( 4 osoby).
Mamy pytanie, bo prawo budowlane to czarna magia sad.gif : czy możemy wnieść sprzeciw, co możemy zrobić aby powstrzymać procedurę do momentu wydania wyroku w sprawie ?
Dziękuję

Należy dopilnować zapisu w protokóle,że żłobek- działalność gospodarcza już funkcjonuje w budynku co jest faktem.Zatem nie dostaną zgodnie z prawem budowlanym pozwolenia budowlanego na prowadzenie w tym miejscy żłobka. Nastąpi decyzja umarzająca postępowanie wszczęte na wniosek żłobka z wpisem m.in. cyt; w dniu 5 01.2010 podczas wizji w terenie stwierdzono, że w segmencie działa żłobek, wobec powyższego brak jest......art.59 ust.1 (D.U.nr 80 poz.717 ze zmn.) i postępowanie w sprawie zmiany sposobu.....stało się bezprzedmiotowe. Od tego momentu dla uciążliwego sąsiada zaczęły się kłopoty.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona