Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Witam. Proszę o poradę .Właśnie odbyła się sprawa o nabycie spadku po moim ojcu.Całość majątku po nim na mocy testamentu notarialnego odziedziczył mój brat.Problem polega na tym że cały majątek to mieszkanie spółdzielcze własnościowe w którym mam udział 1/6 w spadku po mamie (była sprawa o nabycie spadku ale o dział się nie odbyła). Chciałbym aby brat spłacił mnie z tej właśnie części ponieważ ja nie mam nawet kluczy do tego mieszkania a on zamieszkuje w nim ze swoją żoną (on jest tam zameldowany a ona nie) i po nabyciu spadku po ojcu stał sie właścicielem 5/6 ( miał podobnie jak ja 1/6 po mamie +4/6 ojca) ale brat ani myśli wywiązać się z tego zobowiązania.Muszę więc założyć sprawę o dział spadku po mamie ze zniesieniem współwłsności.I tu zaczyna się problem 1) czy musze do wniosku dołączyć postanowienie sądu o nabyciu przez brata spadku po ojcu( jeśli tak to czy muszę wystąpić z wnioskiem o jego wydanie ) czy wystarczy podać sygnaturę sprawy ponieważ wszystko odbywa sie w tym samym sądzie 2) jestem chory i mam zaplanowaną poważną operację dlatego chciałbym załatwić tą sprawę jak najszybciej sprawa o nabycie spadku po ojcu odbyła się 1 grudnia br jaki jest najszybszy termin uprawomocniena po którym mogę wnieść wniosek o dział po mamie ( czy jest to 21 dni czy więcej) 3) znalazłem na forum podobną sprawę ale tam nie było informacji jakie dokumenty trzeba dołączyć do wniosku jeśli sprawa dotyczy mieszkania własnościowego spółdzelczego będącego majątkiem współnym małżonków (ojciec i mama byli jego współwłaścicielmi) Proszę o pomoc w tej sprawie | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
1. wystarczy podać sygnaturę sprawy.
---------------------2. postanowienie będzie prawomocne po 21 dniach. 3. potrzebny jest akt własności mieszkania - więc albo akt notarialny, albo wypis z księgi wieczystej (jeśli mieszkanie ma księgę wieczystą) albo zaświadczenie ze spółdzielni o prawie do lokalu. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(Admin-Łukasz @ 8.12.2009, 19:31) 1. wystarczy podać sygnaturę sprawy. 2. postanowienie będzie prawomocne po 21 dniach. 3. potrzebny jest akt własności mieszkania - więc albo akt notarialny, albo wypis z księgi wieczystej (jeśli mieszkanie ma księgę wieczystą) albo zaświadczenie ze spółdzielni o prawie do lokalu. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż | |||
CYTAT(Admin-Łukasz @ 8.12.2009, 19:31) 1. wystarczy podać sygnaturę sprawy. 2. postanowienie będzie prawomocne po 21 dniach. 3. potrzebny jest akt własności mieszkania - więc albo akt notarialny, albo wypis z księgi wieczystej (jeśli mieszkanie ma księgę wieczystą) albo zaświadczenie ze spółdzielni o prawie do lokalu. Dziękuję za szybką odpowiedz ale mam jeszcze jedno pytanie mianowicie: jaka jest opłata sądowa za skierowanie do sądu sprawy o dział spadku ze zniesieniem współwłasności? W moim przypadku suma o którą chcę się ubiegać wynosi 30 000 zł i nie wiem czy opłata zależy od tej kwoty (znalazłem gdzieś informację że to 5% kwoty o którą się ubiegam ale nie wiem czy to dotyczy takich spraw jak moja) czy jest może stała.I może to pytanie wyda się dziwne ale jak tą opłatę uiścić czy w chwili składania wniosku do sądu czy może dostane jakieś wezwanie do zapłaty?Nie ukrywam że w każdym z przypadków w grę wchodzić będzie duża kwota jak na moje możliwości finansowe to czy w tym wniosku do sądu mogę napisać aby strona przeciwna ( brat) zwróciła mi tą kwotę.Będę wdzięczny z odpowiedz | |||
Opłata jest stała wynosi 1.000 zł.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
CYTAT(edvi @ 8.12.2009, 15:35) Witam. Proszę o poradę .Właśnie odbyła się sprawa o nabycie spadku po moim ojcu.Całość majątku po nim na mocy testamentu notarialnego odziedziczył mój brat.Problem polega na tym że cały majątek to mieszkanie spółdzielcze własnościowe w którym mam udział 1/6 w spadku po mamie (była sprawa o nabycie spadku ale o dział się nie odbyła). Chciałbym aby brat spłacił mnie z tej właśnie części ponieważ ja nie mam nawet kluczy do tego mieszkania a on zamieszkuje w nim ze swoją żoną (on jest tam zameldowany a ona nie) i po nabyciu spadku po ojcu stał sie właścicielem 5/6 ( miał podobnie jak ja 1/6 po mamie +4/6 ojca) ale brat ani myśli wywiązać się z tego zobowiązania.Muszę więc założyć sprawę o dział spadku po mamie ze zniesieniem współwłsności.I tu zaczyna się problem 1) czy musze do wniosku dołączyć postanowienie sądu o nabyciu przez brata spadku po ojcu( jeśli tak to czy muszę wystąpić z wnioskiem o jego wydanie ) czy wystarczy podać sygnaturę sprawy ponieważ wszystko odbywa sie w tym samym sądzie 2) jestem chory i mam zaplanowaną poważną operację dlatego chciałbym załatwić tą sprawę jak najszybciej sprawa o nabycie spadku po ojcu odbyła się 1 grudnia br jaki jest najszybszy termin uprawomocniena po którym mogę wnieść wniosek o dział po mamie ( czy jest to 21 dni czy więcej) 3) znalazłem na forum podobną sprawę ale tam nie było informacji jakie dokumenty trzeba dołączyć do wniosku jeśli sprawa dotyczy mieszkania własnościowego spółdzelczego będącego majątkiem współnym małżonków (ojciec i mama byli jego współwłaścicielmi) Proszę o pomoc w tej sprawie Idz do sądu,tam ci wszystko powiedzą jakie dokumenty złożyc.Opłata nieduza chyba 50zł.Co do czesci mieszkania po ojcu należy ci sie zachówek od brata 1/2 tego co byś odziedziczył gdyby nie było testamentu plus twoja częsc po mamie.O zachówek należy sie zwrócic w ciągu trzech lat,bo pózniej ulega przedawnieniu.Działaj! | |||
CYTAT(Admin-Łukasz @ 10.12.2009, 20:53) Opłata jest stała wynosi 1.000 zł. Bardzo dziękuję za poprzednie informacje.Mam jeszcze jedno pytanie ;czy we wniosku mogę napisać aby sprawa odbyła się również pod nieobecność pozwanego (wiem że brat nie stawi się na rozprawie i zrobi wszystko aby przedłużać termin) | |||
linki reklamowe | |
Można napisać - choć taki zapis jest nieco zbędny. Jeśli nie stawi się to bez względu na zapis czy brak zapisu sąd i tak rozpozna sprawę.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
Diękuję za wszystkie wskazówki i podpowiedzi .Mam juz wyznaczony termin posiedzenia sądu.Uzyskałem informację że brat bedzie chciał ugody a póżniej jak zechce to zapłaci albo nie.Ja nie wiem co mam w takiej sytuacji zrobić bo wyczytałem ze jeśli sie zgodze na ugode to on może się później z niej wycofać.Jak to właściwie wygląda czy to oznacza że jeśli ja zgodzę się na ugodę to póżniej nie będe mogł już nic zrobić jeśli on nie będzie chciał zapłacić?Jestem ugodowym człowiekiem i najchętniej nie chodziłbym tez po sądach ale co zrobić jeśli on albo jego pełnomocnik na pierwszym posiedzeniu powiedzą że chcą ugody a kiedy się na nią zgodze to nie będą chcieli zapłacić?Z doświadczenia wiem że brat zrobi wszystko aby nic mi nie dać.Co zatem zrobić w sytuacji jesli powiedzą że zgadzają się na kwote spłaty ale pod warunkiem że będzie to ugoda? Jak zachować się w sądzie i co powiedzieć w takiej sytuacji przecież jeśli powiem że się zgadzam to moge nigdy nie zobaczyć nawet złotowki?Z drugiej strony sąd może uznac że to ja nie chce zgody a przeciez tak nie jest.Nie wiem już co mam myśleć na ten temat może jest na to jakieś rozwiązanie?Prosze o pomoc w rozjaśnieniu mi tej kwesti. | |||
Źle Pan wyczytał. Jeśli dojdzie do zawarcia ugody sądowej to taka ugoda jest tak samo wykonywana jak wyrok sądowy. Czyli jeśli brat będzie unikał wykonania ugody to może Pan zwrócić się o egzekucję do komornika.
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |