Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Drodzy prawnicy, Wpłacaliśmy przez 2 lata (wraz z mężem) miesięcznie, ja 100zł, a mąż 200zł, składki, na SuperFundusz w Compensie, co dało łączną kwotę 7200zł. Po upływie dwóch lat rozwiązaliśmy umowę (z dn. 01.12.2009). Dziś zostały nam wypłacone pieniądze o łącznej cenie wykupu 1400zł, co stanowi trochę ponad 20% wpłaconych pieniędzy. Proszę o poradę czy wogóle są jakieś szanse na odzyskanie chociaż części utraconych pieniędzy? :-( Pozdrawiam, Justyna | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Proszę odpiszcie mi na moje pytanie. Straciliśmy 6000zł i nie wiemy czy walczyć żeby je odzyskać. Pomuszcie. | |||
linki reklamowe | |
Witam serdecznie! Mnie spotkał ten sam problem, po 2 latach wpłacania miesięcznie 200 zł, wartość wykupu wynosi w tej chwili 1100 :/ jestem wściekła, bo chciała dawno z tego zrezygnować, ale powiedział agent, że po 2 latach otrzymam 75% całości... Bardzo proszę o kontakt, może razem uda nam się coś zdziałać! | |||
Zapewne Panie zawarły umowy ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym. Zasady wykupu tego rodzaju ubezpieczeń. I tak po pierwsze muszą się Panie zorientować czy i jakie opłaty pobiera ubezpieczyciel w przypadku wykupu polisy. Ubezpieczyciele również mogą pobierać opłaty za określone czynności w związku z działalnością funduszu. Te oplaty mogą być pobierane poprzez umorzenie jednostek rozrachunkowych, albo też poprzez potrącenie z kwoty tranfetowanej, kwoty wykupu lub składki. Ubezpieczeniowe fundusze kapitałowe to wyodrębnione i odrębnie administrowane przez ubezpieczyciela masy majątkowe. To wyodrębnienie może przybierać dwie formy: 1. Ubezpieczyciel w zamian za środki pochodzące ze składek sam lub za pośrednictwem podmiotu zarządzającego nabywa różnego rodzaju aktywa. 2. Ubezpieczyciel za otrzymane składki nabywa jednostki funduszu inwestycyjnego, czyli ubezpieczeniowy fundusz kapitałowy stanowi część funduszu inwestycyjnego, a cena jednostki ubezpieczeniowego funduszu kapitałowego stanowi cenę jednostki funduszu inwestycyjnego. Zatem aby ustalić ile się Paniom należy muszą Panie zobaczyć w co inwestował ubezpieczyciel i ile jest warta jednostka funduszu (ubezpieczeniowy fundusz kapitałowy podzielony jest na jednostki o jednakowej wartości, na które jest przeliczana składka). A tego nie da się zrobić bez znajmości umów, które Panie zawarły. Ponadto w OWU (ogólne warunki ubezpieczenia), albo w regulaminie funduszy kapitałowych ubezpieczyciel określa cele inwestycyjne danego funduszu oraz polityke inwestycyjną. Zatem z samego faktu, że suma wykupu polisy jest znacznie niższa od wpłaconych składek nie moża wywieść żadnego wniosku, co do możliwości odzyskania pieniędzy. Tak niestety może się zdarzyć zwłaszcza przy agresywnej strategii inwestycyjnej. | ||
Też mam ubezpieczenie na zycie w compensie. Niestety tak jest że zrywanie ubezpieczenia nie jest korzystne. Mi powiedziano to samoz e jakbym zrzygnowala dosate grosze. Mam jednak nadzije ze w przypadku jakiegos nieszczęscia zgonu mojego lub meza to wyplaca sume na jaka jestem ubezpieczona ( 200 tys) | |||
~franek 77.115.*.* |
wpłacając co miesiąc 300 zł po dwóch latach dostałem pismo że moja wartość jednostek wynosi 6,000 zł wiec postanowiłem wybrać swoje pieniądze okazało sie że opłata z tytułu umorzenia jednostek wynosi 4,800 zł ( w umowie 20 zł) wiec do wypłaty przyznali mi 1,200 zł czuje sie oszukany :( proponuje się zorganizować i napisać do programu pani Jaworowicz "sprawa dla reportera " | ||
~Rafał 87.207.*.* |
tak to jest jak się nieuważnie czyta umowy i warunki, to są INWESTYCJE długoterminowe ... więc po 2 latach nic dziwnego że stracili Państwo znaczną część , jaki był powód zawieszenia współpracy? to tak jak z akcjami/jednostkami kupuje się wtedy gdy idą w dół bo tedy kupi się ich najwięcej, proszę patrzeć na ilość jednostek a nie na ich cenę.....ponieważ giełda i wszystko co z nią związane działa na zasadzie up and down czyli po 2 latach poszło w dół to nakupili tyle jednostek że po kolejnych dwóch latach wzrostu macie Państwo ogromny zysk... trochę cierpliwości jak już się w takie coś wchodzi, potem piszecie Państwo takie zażalenia i ludzie nabierają obaw, co uniemożliwia sprawne funkcjonowanie i inwestowanie ponieważ każdy się boi ... przez niecierpliwość tych którzy źle zapoznali się z programem ..... proszę wybaczyć moją agresję ale przechodzą Państwo samych siebie ... Pozdrawiam | ||
linki reklamowe | |
~ja 80.54.*.* |
Tak to jest ja też dałam się na to nabrać. Wpłacałam przez 2 lata po 150zł, teraz chciałam wypłacić pieniądze a pani z infolini powiedziała, że oczywiście że można ale tylko dostane 20% z zebranej sumy pieniędzy. Przecież to oszuści, jak oni mogą gospodarować moimi pieniędzmi które ja zebrałam na swoje konto, bezsens... | ||
~Krystian 83.16.*.* |
Moją żonę także nabrali...sprawę kierujemy z żoną do sądu...Najlepiej połączyć siły i tak jak poprzednik napisał skierować sprawę do pani Jaworowicz...Warto także skorzystać z pozwu zbiorowego przeciwko Compensie,ludzie którzy zostali naciągnięci na ten Super Fundusz niechaj tutaj piszą....jak nas przekroczy 10osób to się zorganizujemy i złożymy pozew zbiorowy..... | ||
~Iwo 62.179.*.* |
witam. zasygnalizowałam chęć wykupu polisy-otrzymałam od compensy list inoformujacy ile dostanę zwrotu-jest to mniej więcej 60% wratości wpłaconych składek. płaciłam 9 lat od 45zł. do pok.85 w bieżacym roku. z tego co widzę, to i tak dużo mi proponują pozdrawiam | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |