Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | mfilipinka | zaneta1985 |

Bardzo proszę o odpowiedż w sprawie umorzenia postępowania lub jego przedawniania, Chodzi o oskarżenia osobu biorącej pożyczke o jej wyłudzenie co jest nieprawdą.Osoba ta jest pszychicznie chora i nie może brać udziału w rozprawach ,które co 0k.2 lat są wznawiane. GLówny oskarżony który udzielił te pożyczki ma się dobrze. Akoszty sśądowe zapłacimy my wszyscy podatniczy ,czyli Skarb Państwa.. Jest to czyn o znikomej szkodliwości . Dlaczego Sąd nie może umożyć tej sprawy tylko naraża chorego człowieka na niepotrzebmny stres i jak mi oświadczono będzie to robił do jego śmierci wtedy dopoiero sprawa zostanie umożona. Nie wiem gdzie ty logika i w jakim my Państwie żyjemy. Może ktoś z prawników pomoże rozwiżązać tą sprawe. Bo na dl€ższą mete nie upilnuje męża przed popełnieniem samobójstwa. Muszę pracować. Bardzo proszę po odpowiedż. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Okres przedawnienia odpowiedzialności za przestępstwo zależny jest od górnej granicy zagrożenia karą, podane przez panią informacje nie pozwalają ustalić z jakiego artykułu kodeksu karnego wysunięto w stosunku do Pani oskarżenie. Czyny zagrożone karą do 5 lat pozbawienia wolności (a chyba o taki w Pani przypadku chodzi) przedawniają się po upływie 10 lat - a jeżeli w tym okresie postawiono komuś formalny zarzut o taki czyn, to w stosunku do tej osoby okres przedawnienia wydłuża się o kolejne 5 lat. Umorzenie postępowania z braku dostatecznych dowodów winy jest w praktyce rzadkością, a przy sprzeciwie pokrzywdzonego prawie niemożliwym do zaistnienia wyjątkiem. Warunkowe umorzenie postępowania może zaś nastąpić wyłącznie w przypadku małej szkodliwości społecznej czynu i wyłącznie jeżeli wina oskarżonego nie budzi wątpliwości - przyznanie się do winy itd.(następuje na okres próby). W opisanym przez Panią przypadku spróbowałbym złożyć za pośrednictwem sądu, przed którym sprawa się toczy,do właściwego sądu okręgowego wniosku o stwierdzenie przewlekłości postępowania - co powinno zdopingować sąd pierwszej instancji do sprawnego przeprowadzenia rozprawy głównej. | ||
linki reklamowe | |
Dziękuje za odpowiedż,podaje art. z którego maż jest oskarżony art.186$1kk. Nie znam się na prawie i ile z tego artykułu grozi. Ale w tym postępowaniu tak naprawde nie ma pokrzywdzonego. Bank który zgłosił przestępstwo dostał zwrot pożyczki z odsetkami i to 4 raz więcej niż otrzymał mąż. Mąż nie może przyznać się do winny bo nie jest winny. A winowajca który udzielił pożyczki niezgodnie z umową jaką miał/ prawdopodobnie / z Bankiem jest zdrowy i śmieje się z wymiaru sprawiedliwości. MąZ nie może brać udziału w sprawach ponieważ biegli nie zezwolą mu na to i uznali go trwale niezdolnego do brania udziału w postępowaniu. Sąd jednak zawiesza sprawę by po 2 laach znów ciągać męża po Biegłych którzy wydają taką samą opinie. i jakie jest wyjście. W sądzie powiedziano mi że ta sprawa się nieskończy bo mąż nie może brać udziału , /ja byłam świadkiem powołanym przez Sąd/ i będzie się ciągła w nieskończoność czyli do śmierci męża. | ||
Ja jeszcze chciałam dodać d poprzedniego wątku. Może Pa jeżeli jest prawnikiem mógłby pomóc mi w tej sprawie. Bo obawiam się że Sąd może bardzo szybko doczekać się zakończenia tej sprawy po swojej myśli. Bo następnej komisji Biegłych mąż może nieprzeżyć. Bardzo proszę o odpowiedż. Danuta. | ||
Niestety czyn zarzucony Pani mężowi zagrożony jest karą od 6 m-cy do 8 lat pozbawienia wolności - zatem jego karalność przedawnia się po upływie 15 lat, a że Pani mąż miał postawiony zarzut należy do tego dodać 5 lat(o czym pisałem). Na stronie internetowej Fundacji Academia Iuris (adres: www.academiaiuris.pl) znajdzie Pani obszerną listę miejsc w Warszawie, w których prawnicy udzielają bezpłatnych porad prawnych dla osób, których nie stać na profesjonalnego adwokata. Jeżeli mąż nie ma w ogóle obrońcy proszę złożyć w prowadzącym sprawę sądzie wniosek o przyznabnie obrońcy z urzędu - a jeżeli ma, ale nie spełnia on swoich obowiązków w sposób prawidłowy proszę złożyć wniosek o jego zmianę. Pozdrawiam i życzę powodzenia. | ||
Dziękuje za porade ale tak analizując pisma sądowe w sprawie przedmiotowego wyłudzenia kredytu znalazłam że w pismach z grudnia 2008 r, raz występuje oskarżenia z art186 $1 a w drugim z 286$I kk . Nie rozumiem skąd ta róznica. Mąż ma adwokata z urzędu ale po rozmowie telefonicznej okazało się że w ogóle nie jest zorientowany w sprawie i powiedział że itak moż nie bierze udziału w rozprawach więc niema potrzeby interesowania się tą sprawą. Czyba będę musiała napisać o zmiane adwokata. Bardzo proszę o podpowiedż czym różnią się te artykuły. i czy jak w 2008 r wznowiono sprawe to aby się przedawniła musi upłynąć 10 lat bez wznawiania. Nie wiem czy dobrze r ozumuje. Nie rozumie też czemu Pani przewodnicząca powiedziała mi że sprawy o wyłudzenie kredytu nieprzedawniają się. Przeprasam za błędy ort. ale bardzo denerwuje mnie ta sprawa. Dziękuje ,Pozdrawiam | ||
~Tomek 83.4.*.* |
Witam. Proszę o poradę - mój znajomy kilkakrotnie dopuszczał sie kradzieży z prywatnej posesji, często nas namawiał żebyśmy uczestniczyli w tym razem z nim ale odmawialiśmy .. do czasu, gdyż kiedyś pod wpływem alkoholu poszliśmy i zrobiliśmy to z nim. Gdy ten pokrzywdzony dowiedział się o kradzieży zgłosił sprawę na policję a mój znajomy powiedział że kradł za każdym rzem z nami :( policja nas przesłuchała i ze strachu przyznaliśmy sie do winy i grozi nam 1 rok w zawieszeniu na 4 i 1000 zł grzywny !! Tylko że myśmy uczestniczyli w kradzieży o wartości max 100-200 zł a jesteśmy oskarzeni o całość czyli 1500 zł !! Zaraz na drugi dzień wszystko oddaliśmy(moi dwaj koledzy oprócz tego znajomego który notorycznie kradł i nas namawiał) pokrzywdzonemu nawet to co kradł ten znajomy. Pokrzywdzony powiedział ze wie ze nasza wina jest znikoma i przed sądem nas uniewinni bo nie może wycofać oskarżenia .. właśnie pisze oświadczenie o wycofaniu się z dobrowolnego poddania się karze które mam zamiar zawieść na policję jutro. Ale co jeszcze mogę zrobić bo nie wiem już sam :( chciałem iść do policji po studiach a w tej sytuacji przez głupiego znajomego i chwilę mojej słabość moja przyszłość może sie zawalić - jestem załamany :( prosze o pomoc | ||
linki reklamowe | |
~ROBERT 12 77.113.*.* |
Mam prośbę... toczyło mi się postępowanie karne o pobicie dostałem wyrok 6 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata... napisałem odwołanie po którym po jakimś czasie dostałem następujące pismo SEKCJA WYKONAWCZA SĄDU.. WZYWA PANA DO WNIESIENIA ŚWIADCZENIA PIENIĘŻNEGO W KWOCIE 300ZŁ NA RZECZ DOMU DZIECKA W TERMINIE 2 MIESIĄCE POD RYGOREM PODJĘCIA WARUNKOWEGO UMORZENIA POSTĘPOWANIA... co to oznacza może mi ktoś pomóc??? bardzo proszę | ||
~u41 94.72.*.* |
witam! Proszę o poradę. Mój syn nie dopełnił obowiązku stawienia się do kwalifikacji wojskowej przez Powiatową Komisją Lekarską. Był przesłuchany i Prokurator wystąpił o warunkowe umorzenie postępowania- okres próby na 1 rok i świadczenia pieniężnego w kwocie 500zł na cel społeczny.Chciałabym się dowiedzieć co to oznacza i czy tą kwotę można umorzyć,bo jesteśmy w trudnej sytuacji finansowej, a syn ma 19 lat, jeszcze się uczy i jest na naszym utrzymaniu.Mój mąż obecnie jest bezrobotny tylko ja pracuję na 3/4 etatu. | ||
~Bogusia 95.40.*.* |
Dzień dobry. Proszę o poradę. Zostałam okradziona na łączną kwotę 30 tys. zł. Policja niewiele robi, a sprawcy się odgrażają. Powiedziałam kim oni są, ale policja mi nie wierzy. Prokurator po zaledwie 2 miesiącach niby śledztwa umorzył sprawę. Chciałabym przekazać sprawę do innego komisariatu w innym mieście. Czy mam do tego prawo i w jaki sposób? Czy prokurator może tak szybko umorzyć sprawę?Bogusia | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |