Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | Łukasz Nysztal | barszym |

Cześć chciałam zapytać o urlop wychowawczy... Jestem obecnie zatrudniona na czas określony jest to moja druga umowa(pierwsza była na okres próbny) i wygasa 30kwietnia 2010, spodziewam się dziecka mam wyznaczony termin na początek sierpnia. Z tego co się orientuje w trakcie urlopu macierzyńskiego przysługuje mi tzw okres ochronny?? a jak jest z urlopem wychowawczym?? Czy też mi przysługuje i jak to się ma do mojej umowy o prace?? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
witam.
---------------------Umowa o pracę powinna rozwiązać się z mocy prawa w terminie, do którego została zawarta, tj. 30.04.2010r. Ale ponieważ jest Pani w ciąży - pracodawca ma obowiązek przedłużyć czas trwania umowy terminowej do dnia porodu. Po porodzie nie jest już Pani pracownicą firmy - umowa rozwiązuje się definitywnie. Nie będzie wobec tego Pani miała przyznanego urlopu macierzyńskiego, a zasiłek na prawach macierzyńskiego wypłacać Pani będzie ZUS. Skoro nie będzie Pani zatrudniona - nie może Pani przebywać na urlopie wychowawczym, ponieważ nie ma do niego prawa, a jest to przywilej pracownika. "Umowa terminowa Gdy z pracownicą zawarto umowę o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, pracodawca ma obowiązek umowę tę przedłużyć do dnia porodu. Od dnia porodu pracownica ma prawo do zasiłku macierzyńskiego. Z uwagi, że ostatnim dniem trwania stosunku pracy jest dzień porodu, za który pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński, wypłaty zasiłku za ten jeden dzień powinien dokonać pracodawca. Natomiast za pozostały okres przypadający po ustaniu ubezpieczenia chorobowego zasiłek wypłaca oddział ZUS. Możliwe jest jednak, by wpłaty zasiłku macierzyńskiego za cały okres, także za dzień porodu, w którym pracownica pozostaje jeszcze zatrudniona na podstawie stosunku pracy, dokonał oddział ZUS." http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/9102...horobowego.html http://www.rp.pl/artykul/56582,219541_Ciaz..._terminowa.html "Zasady uzyskiwania prawa do urlopu wychowawczego są jednakowe dla wszystkich pracowników niezależnie od tego, czy są zatrudnieni na czas nieokreślony czy w ramach umowy terminowej. Zgodnie z art. 186 k.p. zatrudniony co najmniej sześć miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do trzech lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Nie może on jednak trwać dłużej niż do ukończenia przez dziecko czwartego roku życia. Trzeba przy tym pamiętać, że z urlopu wychowawczego mogą korzystać tylko osoby związane z pracodawcą umową o pracę. Nie mogą na nim przebywać ci rodzice, których stosunek pracy został rozwiązany z upływem okresu, na jaki zawarta była umowa o pracę. Oznacza to, że m.in. pracownikom zatrudnionym na podstawie umowy o pracę na czas określony urlop wychowawczy może być udzielony tylko na czas zatrudnienia u danego pracodawcy. " http://www.strefabiznesu.pomorska.pl/artyk...awczy-4024.html pozdrawiam Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam. | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(edit333 @ 10.01.2010, 18:48) Cześć chciałam zapytać o urlop wychowawczy... Jestem obecnie zatrudniona na czas określony jest to moja druga umowa(pierwsza była na okres próbny) i wygasa 30kwietnia 2010, spodziewam się dziecka mam wyznaczony termin na początek sierpnia. Z tego co się orientuje w trakcie urlopu macierzyńskiego przysługuje mi tzw okres ochronny?? a jak jest z urlopem wychowawczym?? Czy też mi przysługuje i jak to się ma do mojej umowy o prace?? Witam, miałam podobną sytuację. Będąc trzy miesiące w ciąży nie mogą Cię zwolnić, tylko przed upływem tych trzech miesięcy nie mów, że jesteś w ciąży. Należy Ci się urlop macieżyński, urlop wychowawczy przez dwa lata( płatny przez Ośrodek Pomocy Społecznej w wysokości 400 zł), rok urlopu niepłatnego.Ale na te urlopy wychowawcze musi wyrazić zgodę pracodawca. | |||
do Pani Edzia70:
---------------------Nieprawda! Proszę nie wprowadzać w błąd pytającej, a najpierw, zanim Pani udzieli odpowiedzi, dokładnie przeczytać post i zrozumieć temat. Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam. | ||
CYTAT(malvina0 @ 10.01.2010, 19:03) witam. Umowa o pracę powinna rozwiązać się z mocy prawa w terminie, do którego została zawarta, tj. 30.04.2010r. Ale ponieważ jest Pani w ciąży - pracodawca ma obowiązek przedłużyć czas trwania umowy terminowej do dnia porodu. Po porodzie nie jest już Pani pracownicą firmy - umowa rozwiązuje się definitywnie. Nie będzie wobec tego Pani miała przyznanego urlopu macierzyńskiego, a zasiłek na prawach macierzyńskiego wypłacać Pani będzie ZUS. Skoro nie będzie Pani zatrudniona - nie może Pani przebywać na urlopie wychowawczym, ponieważ nie ma do niego prawa, a jest to przywilej pracownika. pozdrawiam Witam z tej strony Należy przedstawić pracodawcy zaświadczenie lekarskie o ciąży. Z chwilą jego przedłożenia Pani umowa o pracę zostaje przedłużona do dnia porodu ( art. 177 par.3 K.p.). Zostaje Pani objęta ochroną trwałości stosunku pracy od dnia dostarczenia pracodawcy zaświadczenia lekarskiego aż do dnia porodu. Z chwilą urodzenia dziecka należy się Pani zasiłek macierzyński przez okres urlopu macierzyńskiego wskazanego w art. 180 par. 1 K.p. Ma Pani tez prawo do dodatkowego zasiłku macierzyńskiego przez okres do 2 tygodni jako fakultatywny urlop macierzyński. Powyższe wynika z dyspozycji zawartej w art. 182[1] K.p. Jest on płacony przez ZUS na podstawie art. 29 ust. 5 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ( tekst jedn.: Dz.U. z 2005 r. nr 31, poz. 267). Nie będzie się Pani należał urlop wychowawczy, ponieważ jest to uprawnienie pracownicze. Pozdrawiam | ||
Dodam jeszcze , że zasiłek macierzyński będzie wypłacał Pani ZUS . | ||
a do kogo należy zanieść taki wniosek o dodatkowe 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego i kiedy?? | |||
linki reklamowe | |
CYTAT(katarzynaT @ 10.01.2010, 20:15) a do kogo należy zanieść taki wniosek o dodatkowe 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego i kiedy?? Wniosek o wypłacenie dodatkowego zasiłku macierzyńskiego trzeba będzie zanieść do ZUS-u w terminie co najmniej 7 dni przed zakończeniem wypłaty podstawowego zasiłku macierzyńskiego. | ||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |