1
Przejdź do strony:
» Podział majatku - umowa
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy rodzinne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

12:59 13-01-2010
Witam,

Mam takie pytanie. Mamy z żoną wspólnotę majątkową. Czy przed orzeczeniem rozwodu mogę sporządzić umowę z żoną w której żona deklaruje, że nie będzie sobie rościć po rozwodzie żadnych praw do prowadzonej przez mnie działalności w formie spółki cywilnej. Oczywiście umowę taka podpisalibyśmy notarialnie. Czy prawo pozwala na takie umowy i czy one w jakiś sposób się sprawdzają w późniejszym czasie.

Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim?

Pozdrawiam
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

14:20 14-01-2010
CYTAT(landik @ 13.01.2010, 12:59)
Mam takie pytanie. Mamy z żoną wspólnotę majątkową. Czy przed orzeczeniem rozwodu mogę sporządzić umowę z żoną w której żona deklaruje, że nie będzie sobie rościć po rozwodzie żadnych praw do prowadzonej przez mnie działalności w formie spółki cywilnej. Oczywiście umowę taka podpisalibyśmy notarialnie. Czy prawo pozwala na takie umowy i czy one w jakiś sposób się sprawdzają w późniejszym czasie.

Nie jestem prawnikiem, ale kopię ostatnio sporo po sieci dokładnie w tym temacie. Z tego co wyczytałem, taka umowa będzie prawnie niewiążąca, podziału majątku w trakcie trwania wspólnoty majątkowej zabrania wprost Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy w artykule bodaj 35. Musisz najpierw notarialnie znieść wspólnotę majątkową, dopiero wtedy możesz z żoną podpisać umowę o podział majątku. Jeżeli w grę nie wchodzą nieruchomości, to forma notarialna nie jest wymagana.
Jeżeli coś pokręciłem, to proszę o niebicie tylko o poprawienie.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02nika weronika
Dołącz do naszego grona