| » Jak odwołać się od decyzji zakładu ubezpieczeń |
| Elżbieta Majszak |
|
||
|
Trudno coś Panu doradzić gdyż nie znamy charakteru Pana szkody. Jakich użyć podstaw prawnych? Inne będą do szkody komunikacyjnej-uszkodzenie bądź kradzież pojazdu inne do szkody osobowej, można powoływac się na różne ale odpowiednie orzeczenia sądowe, paragrafy,artkuły. Gdbyśmy mieli wypisywac odgórnie wszystko to zrobiłaby się ciekawa publikacja książkowa a nie artykuł. Należy uszczegółowić Pana pytanie - sprawę a nie pisac ogólnikami. Nawet Pan nie wskazał czy chodzi o PZU SA czy PZU Życie SA gdyz potocznie to zawsze się mówi o PZU a jest to zasadnicza różnica. Co do wzorowania się i używania argumentów. Każda szkoda jest inna i rózne są uwarunkowania osoby poszkodowanej tak więc kazdy przypadek musi zostac indywidualnie z analizowany i powinny zostać wyciągnięte odpowiednie argumenty. Zostosowanie wzorców a nie potraktowanie odwołania w sposób indywidualny powoduje prawie zawsze otrzymanie decyzji odmownej lub niekorzystnej dla poszkodowanego a co za tym idzie powoduje oburzenie i frustrację na Zakłady Ubezpieczeń. Tak więc tylko indywidualne podejście do szkody może spowodować otrzymanie pozytywnej decyzji. Co do bzdurnych porad. Może dla Pana sa one bzdurne ale dla wielu ludzi którzy w ogóle nie wiedzą jak starać się o odszkodowanie są bardzo przystępne. Odbieramy wiele telefonów z róznymi sprawami w których ludzie informują nas ze nieraz nie wiedzieli iż w ich sytuacji mogli się starać odszkodowanie. Wiedza w społeczeństwie na temat dochodzenia odszkodowań jest znikoma i to na poziomie podstawowym przez to ludzie tracą odszkodowania a "ręce zacierają" Zakłady Ubezpieczeń.
|
||
|
|||
|
~poszkodowany 87.206.105.* |
|
||
|
|
Witam,
proszę o odpowiedź czy firma ubezpieczeniowa ma rację odrzucając po raz kolejny moje odwołanie dotyczące zapłaty mi odszkodowania za holowanie samochodu i nowe tablice rejestracyjne. Sytuacja wyglądała tak: skradziono mi samochód, ale po dwóch tygodniach znalazł się porzucony przez złodziei w innym województwie. Firma ubezpieczeniowa nie raczyła przysłać na miejsce "swojego pracownika", który stwierdziłby szkody i dokonał oględzin. Auto nie nadawało się do jazdy, gdyż skradziono z niego komputer pokładowy. Po wcześniejszej rozmowie telefonicznej z pracownikiem firmy ubezpieczeniowej wynająłem lawetę (koszt miał pokryć ubezpieczyciel)jednak wciąż odrzucają moje odwołania bo stwierdzają, iż nie należy mi się ta "usługa" (wykupiłem pełny pakiet ubezpieczenia OC + AC). Jeśli chodzi o tablice rejestracyjne to wymieniłem na nowe po wizycie na policji. Powiedziano mi, iż stare tablice są poszukiwane i następstwem tego będzie bezpodstawne zatrzymywanie mnie do kontroli, gdyż na starych tablicach złodziei mógł popełnić jakieś czyny karalne. W Pani artykułach wyczytałem również iż odszkodowanie OC powinienem dostać powiększone o podatek VAT, mnie wypłacono tylko kwotę netto. Chciałbym poprosić o Pani poradę i podpowiedź czy moje roszczenia są podstawne. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam :) |
||
|
|||
|
~gość 79.188.129.* |
|
||
|
|
Z tego co Pan opisuje to wypłacono odszkodowanie z AC.Jak poda Pan nazwę ubezpieczyciela oraz zakres ubezpieczenia AC to postaram się rozwiać nurtujące Pana wątpliwości odnośnie holowania i tablic. Odnośnie podatku Vat - to wszystko zależy od tego czy samochód służy do działalności gospodarczej i czy przy zakupie odliczony został podatek oraz czy samochód został ubezpieczyny w kwocie netto. Jeżeli wszystko to miało miejsce - to rzeczywiście wypłata powinna nastąpić w kwocie netto.
|
||
|
|||
|
~TomaszG 83.9.8.* |
|
||
|
|
Witam, pól roku temu uległem wypadkowi na boisku piłkarskim (amatorski meczyk), zerwanie wiązadeł krzyżowych przednich kolana prawego. Mailem wtedy niecałe 21 lat, student.Ubezpieczenie NNW na 24000zl
Uraz wyłączył mnie na 2 mies ze studiów. Pierwszy zabieg miałem stosunkowo szybko, na rekonstrukcje czekałem pól roku, za następne pól roku jak sie uda będę mógł biegać......, zachować jakąś aktywność ale najpierw dłuuuuga rehabilitacja. łącznie spędziłem w szpitalu 12 dni- wg ubezpieczenia dieta za dzień wynosi 48zl, uszczerbek na zdrowiu duży, na psychice także. Sprawa o odszkodowanie poszło dostałem decyzje : świadczenie z tytułu urazu 360zl (1,5% uszczerbku na zdrowiu), plus dieta szpitalna 192zl ;/ . Nie wiem co myśleć na decyzji napisali ze jest możliwość dochodzenia roszczeń na drodze sadowej, nie ma nic o odwołaniu, a powinno być ze jest 30 dni. Czy mogę pisać odwołanie? Jak tak to gdzie i jakie mam szanse na zwiększenie tej groteskowej sumy? są jakieś normy, granice uszczerbków na zdrowiu związane z poszczególnymi urazami???? |
||
|
|||
| Elżbieta Majszak |
|
||
|
Tak jak w poprzednim wątku - naprawdę trudno pomóc jeżeli nie posiadam podstawowych wiadomości tj. nazwy ubepieczyciela i dokładnego typu polisy.Czy mówimy o diecie szpitalnej czy okwocie wypałconej za pobyt w szpitalu - liczony w zależności od liczby dni w szpitalu? Odnośnie przyznanego uszczerbku - czy Pan zakończył leczenie? Może przyznana kwota to forma zaliczki, a ostateczne rozliczenie nastąpi po zakończonym leczeniu.
Odwołać można się zawsze, a gdzie to wszystko zależy właśnie o jakiej Firmie Ubezpieczeniowej mówimy. Pyta się Pan czy są jekieś normy - wszystko zależy od rodzaju ubezpieczenia i samej Firmy. Przy niektórych ubezpieczeniach już w warynkach mamy podaną tabelę uszczerbków i ubezpieczyciel musi ją stosować. Jest jednak jeden minus takich warunków - jeżeli dany uraz nie jest w tej tabeli wymieniony to odszkodownie nie przysługuje. W innych przypadkach odniesieniem do przyznanej kwoty odszkodowania jest suma ubezpieczenia oraz decyzja lekarza orzecznika danej firmy, który ustala uszczerbek na podstawie samych dokumentów medycznych lub dokumentów i bezpośredniego badania poszkodowanego. Nie wiem jak było w Pana przypadku. Lekarz ma do dyspozycji tabele uszczerbków zatwierdzone przez ubezpieczyciela (często są to tabele ZUS). Karzdy uraz ma duży przedział procętowy np od 1% do 20%. Z tym, iż powszechnie stosuje sie dolne granice. |
||
|
|||
|
~TomaszG 83.9.6.* |
|
||
|
|
Leczenie zostało zakończone, pozostaje rehabilitacja.
Ubezpieczony bylem w PZU - grupowe NNW- ubezpieczenie dla studentow danej politechniki(jezeli Pani chce moge odac numer polisy). Dieta szpitalna za dzień pobytu 0,2% sumy ubezpieczenia, SU = 24000zl , mój pobyt trwał łącznie 12 dni. czyli 576 zl. polisa była bez kontroli lekarskiej, wiec czy w odwołaniu powinienem o nią poprosić??? |
||
|
|||
|
~TomaszG 83.9.3.* |
|
||
|
|
a i jeszcze jedno, czy PZU jest zobowiązane do powiadomienia mnie o możliwości wniesienia odwołania????? Mnie powiadomili tylko o możliwości wyjścia na drogę sadowa co odbieram jako formę odstraszenia od agresywnej reakcji z mojej strony.- Może sie to przydać jeżeli sprawa faktycznie trafi do sądu.
|
||
|
|||
|
~gość 79.188.129.* |
|
||
|
|
W przypadku NNW dzieci, młodzieży i personelu w szkołach - bo takie prawdopodobnie Pan posiada - mogło zostać zawarte w dwóch wariantach. Wariant I - gdzie lekarz określa uszczerbek na podstawie dostarczonych dokumentów. Jeżeli to dotyczy Pan i PZU ustaliło uszczerbek na zasadzie komisji zaocznej - jest możliwość odwołania się od tej decyzji prosząc o komisje bezpośrednią.
Wariant II - gdzie ustala się uszczerbek na podstawie tabeli załączonej do Ogólnych Warunków. Jężli był Pan ubezpieczony na zasadach Wariantu II - to słusznie przyznano 1,5% - zgodnie z tabelą nr 5 poz2 Ogólnych Warunków. Który wariant przypisany jest Panu - na to pytanie odpowie osoba odpowiedzialna za ubezpieczenia na Uczelni (Dziekanat). Odnośnie diety szpitalnej to wypłata następuje od 2 dnia pobytu w szpitalu i moim zdaniem powinien Pan mieć wypłacone za 11 dni pobytu, ale w tym przypadku należy upewnić się czy szpital wszystko dokładnie i prawidłowo opisał. Można odwołać się od decyzji PZU - przesłać pismo do jednostki prowadzącej sprawę lub do Wydziału Skarg i Zażaleń, pod który podlega jednostka prowadząca - mają max 30dni na odpowiedź. Z tego co Pan opisuje posiadał Pan długie zwolnienie z zajęć - jeżeli będzie to miało potwierdzenie w zaświadczeniu lekarskim i okres absencji dłuższy niż 14 dni to można się satrać o ryczałt za okres niezdolności do nauki 0,06% za dzień (w Pana przypadku 14,4zł za dzień). W warunkach wspomina się niezdolności powyżej 14 dni bezpośrednio po zaistniałym wypadku - ale moim zdaniem można "zaryzykować". Może Pan również otrzymać zwrot kosztów leczenia tzn. koszty zakupu leków i rehabilitacji ale tu potrzebne są rachunki. |
||
|
|||
| Elżbieta Majszak |
|
||
|
Acha - dodnośnie informacji odnośnie możliwości odwoływania się od decyzji - Firmy mają obowiazak poinformować zainteresowanego, iż istnieje możliwość odwołania i to robią podając drogę sądową czasami dodają jeszcze Rzecznika, a już wyjątki określają drogę odwoławczą własną. Wszystko to jest zgodne z prawem, a służy zminimalizowaniu odwołań.
|
||
|
|||
|
~Mieczysław 83.25.170.* |
|
||
|
|
Proszę o pomoc.
W dniu 30 marca byłem poszkodowany w wypadku samochodowym, wina nie była moja. Doszło do kolizji samochodowej Tira z moim autem. Trafiłem do szpitala - leczenie trwało 3 dni. Diadnoza uraz głowy, uraz szyi i wstrząśnienie mózgu. Na zwolnieniu lekarskim przebywałem 30 dni - kontynuując leczenie w Poradni Neurologicznej z uwagi na utrzymujące się bóle głowy dodatkowo wybrałem 20 zabiegów na kręgi szyjne. Całośc dokumentacji medycznej przekazałem Towarzystwu Allianz (gdzie był ubezpieczony sprawca tego wypadku. Otrzymałem decyzję w wyniku której przyznano mi 2 % uszczerbku na zdrowiu -zadoścuczynienie za ból -cierpienie i powikłania które mogą wystąpić.Była to kwota 3000 zł. Sprawa została zaocznie rozpatrzona. Z decyzją sie nie zgodziłem, wniosłem odwołanie które zostało negatywnie rozpatrzone. Podtrzymanie decyzji. Obecnie znów trafiłem do poradni neurologicznej z uwagi na utrzymujące sie nadal bóle głowy i stany lękowe w kierowaniu samochodem. Boję się nawet wsiąść jako pasażer do auta. Na chwilę obecną nie wiem gdzie mam interweniować? na jakie przepisy prawne powołać? czy mogę zażądac powołania komisji lekarskiej w miejscu zamieszkania? Bardzo prosze o pomoc. |
||
|
|||
| Magdalena Goli.. |
|
||
|
Proszę gromadzić całą dokumentację medyczną i jeszcze raz napisać do Towarzystwa Ubezpieczeniowego zamieszczając klauzulę, iż jest to ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty. Jeżeli nie poskutkuje, będzie Pan musiał wnieść pozew do sądu z roszczeniem zapłaty odszkodowania.
|
||
|
|||
|
~Sebastian 91.192.3.* |
|
||
|
|
Witam miałem wypadek na motocyklu przyjechała policja i uznała za sprawce kierowce samochodu. dzisiaj dostałem pismo iż naprawa motocyklu to 1800zł(jestem zadowlony) tylko dostane tylko 50% bo według nich jestem czesciowym sprawca wypadku chociaż policja stwierdziła innaczej, ja wyprzedzałem a on wymusia pierwszeństwa. Mam składać odwołanie?
|
||
|
|||
| Elżbieta Majszak |
|
||
|
Najlepiej jak poprosi Pan Firmę Ubezpieczeniową o udostępnienie akt szkodowych tzw. wgląd. Dowie się Pan - na jakiej podstawie ustalono przyczynienie do szkody. Jeżeli wynikło to z notatki policyjnej to odwołanie nie wpłynie na zmianę decyzji, ale jeżeli opiera się ono na interpretacji Ubezpieczyciela to można się od tej decyzji odwołać. Powinien Pan również otrzymać uzasadnienie decyzji motywujące przyczynienie. Powody przyczynienia mogą być różne np. przekroczenie dozwolonej prędkości, brak ważnego przeglądu technicznego itp. W tym wypadku, trudno będzie również o zmianę decyzji.
|
||
|
|||
|
~gość 213.172.175.* |
|
||
|
|
w jakim terminie zakład ubezpieczeń powinien odpowiedzieć na pisemne odwołanie od decyzji zakładu (szkoda majątkowa)
|
||
|
|||
Kancelarie prawne
- » Paryż - Francja: TERRILLON Kancelaria Adwokacka
- » Warszawa: Ślązak i Wspólnicy Sp. k. Kancelaria Prawna
- » Warszawa: Gardocki i Partnerzy Adwokaci i Radcowie Prawni
- » Świnoujście: Kancelaria Radcy Prawnego Dorota Krzemień-Osuch
- » Koszalin: Kancelaria Radcy Prawnego Anna Jędrzejczak
|
|