1
Przejdź do strony:
» brak wentylacji i nieszczelne kominy
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy urzędowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

17:30 02-02-2010
Witam. Kupiliśmy mieszkanie w bloku mieszkalnym na dawnym terenie po PGR.Lokale mieszkalne w tym bloku są własnością każdego z lokatorów.Gdy zaczął się sezon grzewczy wezwaliśmy kominiarza gdyż przez kratki wentylacyjne leciał dym.Po sprawdzeniu okazało się,że przewody kominowe są nieszczelne.W związku z tym chciałam spytać kto ma obowiązek naprawy czy gmina czy lokatorzy gdyż kominy są częścią wspólną.Jeśli jest to w obowiązku gminy to jaka ustawa to reguluje.Dziękuję za odpowiedź.
---------------------
moncia
  zgłoś naruszenie regulaminu

17:39 02-02-2010
CYTAT(moncia6400 @ 2.02.2010, 17:30)
Lokale mieszkalne w tym bloku są własnością każdego z lokatorów. (...) przewody kominowe są nieszczelne.(...) kto ma obowiązek naprawy czy gmina czy lokatorzy.

Jesteście właścicielami, nie lokatorami (najemcami).
Co do tego ma gmina?
Wszyscy właściciele razem (procentowo wg. udziałów) odpowiadają za remonty części wspólnej nieruchomości (taką jest m.in. komin).
Pytasz o Ustawę o własności lokali?
Tu jest tekst http://e-prawnik.pl/dokumenty/akty-prawne/...sci-lokali.html

linki
reklamowe

00:00 08-02-2010
Owszem, właściciele odpowiadają za Swoje mieszkania, jednak częściami wspólnymi zajmuje się Zarządca, w tym wypadku gmina, i to ona odpowiada i powinna się zająć naprawą tych kominów... Wy jako właściciele możecie składać wnioski, skargi itd, płacicie fundusz remontowy?
Trudno wymagać aby każdy z osobna remontował komin na swojej części mieszkania... Mi się wydaje że jednak gmina jako Zarządca części wspólnych powinna się tym zająć...

13:48 08-02-2010
CYTAT(laseczka @ 8.02.2010, 0:00)
Mi się wydaje że jednak gmina jako Zarządca części wspólnych powinna się tym zająć...

Gmina lub jej jednostka organizacyjna typu ZGM, ZBiLK, ZBM
nie powinny zarządzać nieruchomością wspólną wspólnoty mieszkaniowej.
Obowiązek ciąży na właścicielu - wspólnocie.
---------------------
Idąc torem logicznym własnego rozumowania, nie mam pytań © Franciszek Stefaniuk

00:36 09-02-2010
Ale jeżeli wspólnota jako właściciel przekazała Zarząd częściami wspólnymi innej jednostce, to ta inna jednostka zapewne w umowie itd ma za zadanie rozporządzać majątkiem wspólnym zgodnie z zawartą umową o zarząd tą nieruchomością, w ramach umowy ogólnej i na wnioski(uchwały) właściciela-wspólnoty(dalej jednak w ramach umowy)...

10:07 09-02-2010
CYTAT(moncia6400 @ 2.02.2010, 17:30)
kto ma obowiązek naprawy czy gmina czy lokatorzy gdyż kominy są częścią wspólną.Jeśli jest to w obowiązku gminy to jaka ustawa to reguluje.Dziękuję za odpowiedź.

Obowiązek ma właściciel. Jeśli gmina jest współwłaścicielem to w stosownym udziale ma też obowiązek.
Reguluje to ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane + rozporządzenia wykonawcze
m.in. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0836.htm
oraz ustawa o własności lokali.
http://www.portal.prawnikow.pl/kodeksy/wlasnosc_lokali.html

Lokator z definicji nie jest właścicielem.
---------------------
Idąc torem logicznym własnego rozumowania, nie mam pytań © Franciszek Stefaniuk

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaecckw02ja_jagienkabarszym
dukeaecckw02ja_jagienkabarszym
Dołącz do naszego grona