Najem lokalu - jaka forma najkorzystniejsza? - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
16:46 13-02-2010  maxwell61
spółdzielnia rozlicza tylko czynsz za dzierżawę ziemi. Nic więcej. Reszta mediów jest od Enei, PUK itp.

W takim razie jeśli dzierżawca będzie płacił mi na konto 2000zł + 500zł czynszu dla spółdzielni to czy ta cała kwota nie będzie mi się wliczać do ryczałtu 8,5%? Czy mogę tylko 2000zł traktować jako przychód?

W jaki sposób dzierżawca może odliczyć tę kwotę 2000+500zł?
2.
13:26 13-02-2010  krzysztofowicz
Witam,

a jakie media rozlicza spółdzielnia?

Jeżeli tylko prawo własności do lokalu daje możliwość zmiany odbiorcy mediów, to jeżeli nie jest Pan vatowcem jak dla mnie brak możliwości rozwiązania tego w taki sposób aby dzierżawca mógł odliczyć powyższe.

Chyba, że notą korygującą, może to dałoby rozwiązanie, tylko pytanie czy spółdzielnia taką podpisze :-)

http://www.vulcan.com.pl/doradca/21/dokumenty.html

Po otrzymaniu faktury wystawić notę na korektę danych nabywcy zaznaczyć ewentualnie podstawę umowa dzierżawy, jak przejdzie, to Pana klient będzie mógł sobie odliczyć.

Pozdrawiam
Krzysztof
3.
13:13 13-02-2010  maxwell61
Jeszcze jedno pytanie.

Jako że nie jestem płatnikiem VAT, mój dzierżawca chce odliczać sobie czynsz do spółdzielni, który będzie opłacał. Jednak spółdzielnia nie wyraża zgody na to, aby faktury przychodziły na dzierżawce, bo ja jestem właścicielem lokalu. Refaktur nie mogę tworzyć, ponieważ jak wspomniałem nie jestem Vatowcem. Jak można wybrnąć z tego położenia, aby dzierżawca mógł sobie podatek odliczyć?
4.
11:10 11-02-2010  maxwell61
Właśnie o taką informację mi chodziło. Dziękuje bardzo za pomoc.
5.
22:45 10-02-2010  krzysztofowicz
Witam,

Zgłoszenie przychodów to jest płatność podatku to jedna kwestia i której ominąć nie można,

Moja wina za wprowadzenie w błąd przepraszam, od nowego roku nastąpiła zmiana ryczałt płaci się w wysokości 8,5% bez limitu.

http://www.pit.pl/limity_ryczaltu_najem_242.php

http://ryczalt.wieszjak.pl/najem-i-dzierza...igdy-dotad.html

Należy pamiętać aby przed osiągnięciem przychodu, a najlepiej przed podpisanie umowy poinformować US o chęci rozliczania się ryczałtem.

I ważne do końca stycznia 2011 roku należy złożyć deklarację PIT-28

http://www.pit.pl/pit-28/index.php

Pozdrawiam
Krzysztof
6.
20:45 10-02-2010  maxwell61
Nie do końca rozumiem różnicy pomiędzy I a II wariantem. Mam rozumieć, że nie muszę zgłaszać do US że będę zarabiał na dzierżawie? Jesli chodzi o uczciwość to z mieszkaniem jest inaczej niż z lokalem, który będzie wynajęty pod działalność ohmy.gif . Tutaj trochę szkoda ryzykować ewentualne mandaty skarbowe.

Reasumując - muszę zgłosić do US fakt dzierżawy czy nie? Dzierżawę zaczynam od marca więc zarobie na niej ok 20 000zł czyli nie przekroczę kwoty VAT, ale przekroczę te 4000e. No i teraz nie wiem jaki podatek będzie mnie obowiązywał.

Pozdrawiam
7.
15:32 10-02-2010  krzysztofowicz
Witam,

od tego roku są dwie możliwości, pierwsza jeżeli umowa jest zgłoszona do urzędu skarbowego, nie ma limitu co do wysokości, kiedy to ryczałt wynosi 8,5%, drugi wariant to 8,5% jest do 4 tysięcy euro, a powyżej tej kwoty płaci się 20% podatku, ale skoro chce Pan robić to oficjalnie, to zgłoszenie do US nie jest problemem :-)

odnośnie vat w tym roku limit to 100000 zł, po przekroczeniu powyższego staje się Pan vatowcem, na życzenie może Pan stać się vatowcem odrazu. Oczywiście limit jeżeli rozpoczęto najem w trakcie roku jest wprostproporcjonalny do roku, czyli jak 10 miesiecy to w przblizeniu 10/12 x 100000 zł

Pozdrawiam
Krzysztof
8.
15:17 10-02-2010  maxwell61
A czy nie ma ograniczenia, że przy ryczałcie przychód nie może przekroczyć jakieś określonej kwoty np. 20 tys.? W sumie 12x2000zł daje 24000zł i czy czasem w jakimś momencie nie stanę się płatnikiem VAT?
9.
21:47 08-02-2010  krzysztofowicz
Witam,

gdyby to był kredyt na zakup tej nieruchomości, to odsetki od tego kredytu byłyby kosztem. Kwestia tylko jak wysokie są te odsetki, ale tylko odsetki, bez części kapitałowej.

Ryczałt od 2000 zł to 170 zł podatku

Przyjmując, że przychód to te 2000 + media, a koszty to media + odsetki + ewentualna amortyzacja to w przypadku gdy odsetki przewyższą 1055 miesięcznie to podatek będzie mniejszy, ale gdyby to było tylko kilka złotych mniej, to lepiej płacić ryczałt.

Amortyzacja zakładając, że byłoby rozliczanie na zasadach ogólnych to 988 zł x ilość metrów x 1,5% / 12 tyle miesięcznie można dopisać do kosztów. Przy ryczałcie tego nie ma.

Pozdrawiam
Krzysztof
10.
20:56 08-02-2010  maxwell61
W umowie dzierżawy zawrę klauzulę, aby najemca przedstawiał do 7 dni po terminie przeprowadzenia opłat scan opłaty za rachunek.

Wracając do kredytu to co mi da obecnie fakt że był on przeznaczony na zakup nieruchomości? Chyba w mojej obecnej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie ryczałt.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona