Przejdź do strony:
» czy należy sie dzień wolny na badania okresowe
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Praca
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~gość
188.117.*.*

23:09 07-01-2011
"przysługuje mi też dzień wolny płatny" - mogą to być godziny niezbędne do wykonania badań.
Kp Art. 229.

§ 2. Pracownik podlega okresowym badaniom lekarskim. W przypadku niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 30 dni, spowodowanej chorobą, pracownik podlega ponadto kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku.

§ 3. Okresowe i kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowadzanymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, a w razie przejazdu na te badania do innej miejscowości przysługują mu należności na pokrycie kosztów przejazdu według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~Ola
89.76.*.*

06:11 02-03-2011
Witam,
a co jeśli pracownik ma zadaniowy charakter pracy? Mój mąż jest listonoszem. Jeśli pójdzie na badania tego dnia, nie wykona części pracy (tzn. nie rozniesie poczty), a jego szefowa nie chce się zgodzić, żeby na czas jego nieobecności ktoś go zastąpił, co de facto wiąże się z tym, że wracając po badaniach, będzie musiał dokładnie tyle samo czasu poświęcić na wykonanie zadań pracowniczych co każdego dnia. Czyli skończy pracę po godzinie 20 albo później. Czy w takiej sytuacji można odmówić wykonania badań okresowych?
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
85.198.*.*

08:46 02-03-2011
Odmowa wykonania bada okresowych/kontrolnych może być powodem rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia. Pracodacy nie wolno dopuścić pracownika do pracy bez ważnych badań.
Kp Art. 229.
§4. Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku.
odpowiedz
~janusz
83.31.*.*

05:07 06-05-2011
Witam
Wróciłem po dłuższym zwolnieniu do pracy lekarz zakładowy przyjmuje od godz. 8 (dział pracowniczy również od g.8 ,i o 8 dostałem skierowanie na badanie kontrolne ),ja pracuję od g.6 . Badanie dopuszczające mnie do pracy wykonałem do g.9 , zostały mi potracone 3 g. pracy czy to jest zgodne z kodeksem pracy ?
odpowiedz
~gość
79.185.*.*

10:14 06-05-2011
~gość napisal(a):
Kp Art. 229.
§ 3. Okresowe i kontrolne badania lekarskie przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy. Za czas niewykonywania pracy w związku z przeprowadzanymi badaniami pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, a w razie przejazdu na te badania do innej miejscowości przysługują mu należności na pokrycie kosztów przejazdu według zasad obowiązujących przy podróżach służbowych.

Czytaj trochę posty
odpowiedz
~janusz
83.31.*.*

14:22 06-05-2011
W dziale pracowniczym powołując się na art. 229 p. 2,3 ja stwierdziłem że należy mi się wynagrodzenie a odpowiedziano mi że nie byłem zdolny do pracy bo wróciłem po chorobowym i dopiero po badaniach lekarskich stwierdzających że jestem zdolny do wykonywania pracy należy mi się wynagrodzenie.Nie chodzi mi o to wynagrodzenie ale o fakt potrącenia mi tego wynagrodzenia. I jak pisałem wyżej nie chcą mi tego czasu uznać jako czasu pracy.
odpowiedz
~paula
78.154.*.*

19:04 06-05-2011
Kto płaci za badanie lekarskie?? Podejmuję prace jako przedszkolanka , zapłaciłam 70 zł. Czy dyrektor powinien zwrócić mi te pieniądze??
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
83.14.*.*

19:25 06-05-2011
~janusz napisal(a): ja stwierdziłem że należy mi się wynagrodzenie a odpowiedziano mi że nie byłem zdolny do pracy

A ja zasięgnąłbym jeszcze opinii Państwowej Inspekcji Pracy
odpowiedz

19:58 15-05-2011
~paula napisal(a): Kto płaci za badanie lekarskie??
Pracodawca.

~paula napisal(a): Podejmuję prace jako przedszkolanka , zapłaciłam 70 zł. Czy dyrektor powinien zwrócić mi te pieniądze??
TAK.

---
Ostatnio edytowany: 19:59 15-05-2011
---------------------
"Toniemy nie dlatego, że sie zanurzamy, lecz dlatego że pozostajemy pod wodą."

(Paulo Coelho)
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985