(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/88758,POMOCY--MAZ-NIE-CHCE-ODDAC-MI-3--5-letniego-SYNKA.htm)

gusia1981 - 11:26 25-02-2010
Jestem w trakcie rozwodu. W połowie lutego odbyła się pierwsza sprawa rozwodowa na której sąd oznajmił, ze mojemu synowi, który ma 3 i pół latka nie grozi niebezpieczeństwo będąc przy ojcu i pozwolił mu się nim opiekować do momentu badań psychologicznych dzieci( NA TAKIE BADANIA CZEKA SIĘ NIERAZ PÓŁ -1 ROKU). Ja przy sobie mam 7-letniego syna niepełnosprawnego, który bardzo jest związany ze swoim młodszym bratem i bardzo za nim tęskni. W pozwie zarówno jak mój mąż i ja chcemy pozbawienia praw rodzicielskich, dlatego też dzieci muszą przejść badania, w których okaże się z którym rodzicem są bardziej związane. Oznajmiam , że mój młodszy syn uczony jest przez ojca, że mnie nie kocha i że się mnie boi. Martwię się tym, ponieważ boję się że syn mnie znienawidzi przez te gadanie głupot. Przecież jestem jego matką, bardzo go kocham i bardzo tęsknie!!! Co mam zrobić bym mogła zabrać już syna do siebie? Mieszkam od niego ze starszym synem prawie 200km i nie jestem w stanie jeździć do niego codziennie. Mój mąż pije, wraz z inną kobietą( moja była przyjaciółka),ciągle wzywałam policję bo podnosił na mnie rękę, truł się lekami przy dzieciach, wieczne krzyki i wyzwiska przy dzieciach. Jestem bezradna, nie wiem co robić, syn płacze za bratem, pyta ciągle o niego. Proszę pomóżcie mi jak mam odzyskać syna. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. ZROZPACZONA, STĘSKNIONA ZA SYNEM MATKA.
gusia1981 - 14:36 02-03-2010
Wczoraj dzwoniłam do RODK, powiedziano mi ,że mam czekać pół roku na badania dzieci. Proszę czy wie ktoś jak mogę zabrać młodszego synka od męża już teraz???? Pół roku czekania, aż stwierdzą u kogo mają być dzieci to za długo!!! Nie jestem pozbawiona praw rodzicielskich więc mam takie same prawa do dziecka jak mój mąż.
Starszy syn niepełnosprawny bardzo przeżywa brak brata. Odbija się to wszystko na jego zdrowiu. Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź.
konto usunięte - 14:53 02-03-2010
Czy były już wydane jakieś postanowienia w sprawie (dot. miejsca pobytu, kontaktów, alimentów itp)?
gusia1981 - 15:01 02-03-2010
CYTAT(yakikris @ 2.03.2010, 14:53)
Czy były już wydane jakieś postanowienia w sprawie (dot. miejsca pobytu, kontaktów, alimentów itp)?

Nie, nie było. Odbyła się pierwsza sprawa rozwodowa na której sąd zasadził badania dzieci w RODK ze względu, ze mój mąż chce mnie pozbawić całkowitych praw do dzieci, a ja jego. Powiedział też ,ze po badaniach stwierdzi z kim na stałe mają być dzieci i zasądzi alimenty.
Wraz z moim starszym niepełnosprawnym synkiem bardzo tęsknimy za młodszym synem, widzę że brak synka,który jest z mężem odbija się na zdrowiu tego drugiego. Nie wiem co robić. Zabrała bym synka do siebie, ale boję się, ze maż posądzi mnie o porwanie.
konto usunięte - 15:09 02-03-2010
Proszę do sądu złożyć wniosek o udzielenie zabezpieczenia zgodnie z art 730Kpc (i wnioskować o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy mamie) zostanie rozpatrzone na posiedzeniu niejawnym.
konto usunięte - 15:19 02-03-2010
Może być rozpatrzone na posiedzeniu niejawnym, ale nie musi. Należy więc się przygotować na sprawę, we wniosku motywując podobnie jak tutaj. Przede wszystkim musi Pani starać się o kontakt z synkiem. Dobrze jest przy tym mieć świadka (najlepiej nie z rodziny), nagrywać, lub wezwać policję jesli nie był udostępniony kontakt. Zbierać bilingi, e-maile i smsy.
Podejrzewam jednak, że do badania w RODK nie zapadnie postanowienie.
gusia1981 - 15:20 02-03-2010
CYTAT(szewa @ 2.03.2010, 15:09)
Proszę do sądu złożyć wniosek o udzielenie zabezpieczenia zgodnie z art 730Kpc (i wnioskować o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy mamie) zostanie rozpatrzone na posiedzeniu niejawnym.

Dziękuję za odpowiedź. Czy jest może gdzieś wzór jak to napisac?
dukeaecc - 23:42 02-03-2010
CYTAT(gusia1981 @ 25.02.2010, 11:26)
Jestem w trakcie rozwodu. W połowie lutego odbyła się pierwsza sprawa rozwodowa na której sąd oznajmił, ze mojemu synowi, który ma 3 i pół latka nie grozi niebezpieczeństwo będąc przy ojcu i pozwolił mu się nim opiekować do momentu badań psychologicznych dzieci

Wydaje się iż Pani wniosek przejdzie w sądzie bez echa. To "oznajmienie" sądu to najprawdopodobniej zabezpieczenie miejsca zamieszkania syna z ojcem na czas rozprawy.
Pozdrawiam
duke

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
dukeaeccnieruchomosci_wawmfilipinkazaneta1985
Dołącz do naszego grona