Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | ja_jagienka | barszym | kw02 |

Witam jestem kolekcjonerem pozostałosci po 2 wojnie św. Podczas przeszukania mieszkania policja zatrzymała mi część kolekcji. Przedmioty zatrzymane trafiły do ekspertyzy biegłego a mi postawiono zarzuty nielegalnego posiadania elementów broni i amunicji. Biegły przebadał posiadaną przezemnie amunicję nie stwierdził obecności mat. wybuchowych jednak w łuskach(bo onie głownie chodzi) były nienaruszone spłonki. Biegły poddał je próbie odpalenia jednak żadna nie zadziałała. mimo to biegły stwierdził że podlegają one pod ustawe o broni i amunicji. Sąd skazał mnie na 10 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 3 lata 1000zł grzywny i pokrycie kosztów sądowych(1200zł) W tym samym czasie toczyła się sprawa innego kolekcjonera on jednak posiadał znaczną ilość amunicji wraz z ładunkami porochowymi, kilka sztuk amunicji biegły zdołał wystrzelić ten sam sąd skazał go na 8 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata i 1000mzł grzywny, umozył jednak koszty sądowe. Czy przy odwołaniu powołujac się na tą sprawe mogę liczyć na złagodzenie wyroku? wkońcu amunicja zanleziona u mnie nie była zdatna do użycia, nie było jakichkolwiek mat. wybuchowych a mimo to zostałem surowiej ukarany I czy po odbyciu kary(czyli po 3 latach) moge ubiegac się o zatarcie skazania? jesli tak to po jakim czasie? Z góry dziękuje za odp Pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Powołanie się w apelacji na orzeczenie w innej sprawie nie będzie zarzutem odwoławczym, który będzie uwzględniony przez sąd i który będzie skutkował złagodzeniem sankcji. Raczej należy odnosić się do uzasadnienia własnego wyroku podnosząc kwestie ustalone przez biegłego w jego ekspertyzie i wówczas ewentualnie wspomnieć, że w analogicznej sprawie sąd na podstawie zebranego materiału dowodowego orzekł w taki, a nie inny sposób. Jeżeli chodzi o karę pozbawienia wolności z warunkowym jej zawieszeniem to po 6 miesiącach od zakończenia okresu próby wyrok ulegnie zatarciu z mocy prawa, oczywiście pod warunkiem uregulowania grzywny. | ||
linki reklamowe | |
Dziękuje za szybką odpowiedz. Jeśli po 6 miesiącach od zakończenia wyroku "wyczyszczą" mi kartoteke to niewiem czy jest sens się odwoływać. | |||
Ravfal napisał:
---------------------CYTAT Jeśli po 6 miesiącach od zakończenia wyroku "wyczyszczą" mi kartoteke to niewiem czy jest sens się odwoływać. Nie wiem czy dobrze rozumiesz. CYTAT USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny: Art. 70. § 1. Zawieszenie wykonania kary następuje na okres próby, który biegnie od uprawomocnienia się orzeczenia i wynosi: 1) od 2 do 5 lat - w wypadku warunkowego zawieszenia wykonania kary pozbawienia wolności, 2) od roku do 3 lat - w wypadku warunkowego zawieszenia wykonania grzywny lub kary ograniczenia wolności. § 2. W wypadku zawieszenia wykonania kary pozbawienia wolności wobec sprawcy młodocianego lub określonego w art. 64 § 2, okres próby wynosi od 3 do 5 lat. (...) Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby. § 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5. Przez 3 lata i 6 miesięcy od uprawomocnienia się nie zdobędziesz zaświadczenia z KRK o niekaralności. Zawsze warto odwoływać się, choćby podnosząc rażącą niewspółmierność kary. Jaki był powód przeszukania mieszkania? Byłeś już kiedyś karany? Tak jak napisała kempi82 nie musisz składać wniosku o zatarcie skazanie, wszystko odbędzie się w Twoim przypadku niejako "automatycznie" CYTAT Art. 106. kk Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe; wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych. Aplikant adwokacki "Hominum causa omne ius constitutum est" - wszelkie prawo ustanowione zostało dla ludzi | ||
Wszystko zrozumiałem tylko poprostu źle sie wyraziłem. Przeszukanie miałem dzięki "życzliwemu". Było to moje 2 przeszukanie, podczas poprzedniego policjańci nie mieli zastrzeżeń co do mojej kolekcji, a byli w tym samym "składzie" | |||
Mam jeszcze 1 pytanie. W uzasadnieniu wyroku sąd poparł zarzuty prokuratora bo niby to byłem świadomy ze popełniam przestępstwo, i jako kolekcjoner powinienem skonsultowac się z policją aby mi powiedzieli czy posiadanie tych przedmiotów jest legalne. Ale 3 miesiące przed zatrzymaniem policjańci widzieli moja kolekcje, sami powiedzieli że taką pustą amunicje moge sobie trzymać(mam świadków - rodzina) czy w sąd przy sprawie odwoławczej moze powołać tych policjantów aby złożyli zeznania? Czy moze to zmienić wysokośc wyroku? | |||
I jeszcze jedno pytanie, czy jako uczeń nie posiadający majątku moge ubiegać się o umożenie kosztów sądowych? Jeśli tak to do kogo kierować pismo? | |||
linki reklamowe | |
Przy kosztach sprawa wygląda jak przy grzywnie - Art. 51. Jeżeli skazany, z przyczyn od niego niezależnych, nie może uiścić grzywny, a wykonanie tej kary w innej drodze okazało się niemożliwe lub niecelowe, sąd może, w szczególnie uzasadnionych wypadkach, grzywnę w całości lub części umorzyć; nie zarządza się egzekucji, jeżeli z okoliczności sprawy wynika, że byłaby ona bezskuteczna. - http://forum.prawnikow.pl/Umorzenie-i-rozl...zywny-t210.html
---------------------Tyle, że musiałoby się coś zmienić od momentu wydania wyroku, bo skoro sąd obciążył Pana kosztami sądowymi wydając wyrok to trudno, żeby przy niezmienionej sytuacji faktycznej uznał inaczej rozpoznając wniosek o ich umorzenie. Pomogłem? Kliknij pomógł. Regulamin forum - Przedstawione w Serwisie opinie, poglądy i wypowiedzi stanowią wyraz osobistej wiedzy i poglądów ich autorów i nie mogą być interpretowane w żaden inny sposób. | ||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |