1
Przejdź do strony:
» Nielegalne posiadanie amunicji - Odwołanie
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

21:31 10-02-2010
Witam
jestem kolekcjonerem pozostałosci po 2 wojnie św. Podczas przeszukania mieszkania policja zatrzymała mi część kolekcji. Przedmioty zatrzymane trafiły do ekspertyzy biegłego a mi postawiono zarzuty nielegalnego posiadania elementów broni i amunicji. Biegły przebadał posiadaną przezemnie amunicję nie stwierdził obecności mat. wybuchowych jednak w łuskach(bo onie głownie chodzi) były nienaruszone spłonki. Biegły poddał je próbie odpalenia jednak żadna nie zadziałała. mimo to biegły stwierdził że podlegają one pod ustawe o broni i amunicji. Sąd skazał mnie na 10 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 3 lata 1000zł grzywny i pokrycie kosztów sądowych(1200zł) W tym samym czasie toczyła się sprawa innego kolekcjonera on jednak posiadał znaczną ilość amunicji wraz z ładunkami porochowymi, kilka sztuk amunicji biegły zdołał wystrzelić ten sam sąd skazał go na 8 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata i 1000mzł grzywny, umozył jednak koszty sądowe.

Czy przy odwołaniu powołujac się na tą sprawe mogę liczyć na złagodzenie wyroku? wkońcu amunicja zanleziona u mnie nie była zdatna do użycia, nie było jakichkolwiek mat. wybuchowych a mimo to zostałem surowiej ukarany

I czy po odbyciu kary(czyli po 3 latach) moge ubiegac się o zatarcie skazania? jesli tak to po jakim czasie?
Z góry dziękuje za odp
Pozdrawiam
  zgłoś naruszenie regulaminu

21:44 10-02-2010
Powołanie się w apelacji na orzeczenie w innej sprawie nie będzie zarzutem odwoławczym, który będzie uwzględniony przez sąd i który będzie skutkował złagodzeniem sankcji. Raczej należy odnosić się do uzasadnienia własnego wyroku podnosząc kwestie ustalone przez biegłego w jego ekspertyzie i wówczas ewentualnie wspomnieć, że w analogicznej sprawie sąd na podstawie zebranego materiału dowodowego orzekł w taki, a nie inny sposób.
Jeżeli chodzi o karę pozbawienia wolności z warunkowym jej zawieszeniem to po 6 miesiącach od zakończenia okresu próby wyrok ulegnie zatarciu z mocy prawa, oczywiście pod warunkiem uregulowania grzywny.

linki
reklamowe

20:23 11-02-2010
Dziękuje za szybką odpowiedz. Jeśli po 6 miesiącach od zakończenia wyroku "wyczyszczą" mi kartoteke to niewiem czy jest sens się odwoływać.

21:11 11-02-2010
Ravfal napisał:
CYTAT
Jeśli po 6 miesiącach od zakończenia wyroku "wyczyszczą" mi kartoteke to niewiem czy jest sens się odwoływać.

Nie wiem czy dobrze rozumiesz.

CYTAT
USTAWA
z dnia 6 czerwca 1997 r.
Kodeks karny:

Art. 70. § 1. Zawieszenie wykonania kary następuje na okres próby, który biegnie od uprawomocnienia się orzeczenia i wynosi:
1) od 2 do 5 lat - w wypadku warunkowego zawieszenia wykonania kary pozbawienia wolności,
2) od roku do 3 lat - w wypadku warunkowego zawieszenia wykonania grzywny lub kary ograniczenia wolności.
§ 2. W wypadku zawieszenia wykonania kary pozbawienia wolności wobec sprawcy młodocianego lub określonego w art. 64 § 2, okres próby wynosi od 3 do 5 lat.

(...)

Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.
§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5.

Przez 3 lata i 6 miesięcy od uprawomocnienia się nie zdobędziesz zaświadczenia z KRK o niekaralności. Zawsze warto odwoływać się, choćby podnosząc rażącą niewspółmierność kary. Jaki był powód przeszukania mieszkania? Byłeś już kiedyś karany?

Tak jak napisała kempi82 nie musisz składać wniosku o zatarcie skazanie, wszystko odbędzie się w Twoim przypadku niejako "automatycznie"

CYTAT
Art. 106. kk Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe; wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych.

---------------------
Aplikant adwokacki

"Hominum causa omne ius constitutum est" - wszelkie prawo ustanowione zostało dla ludzi

21:39 11-02-2010
Wszystko zrozumiałem tylko poprostu źle sie wyraziłem.
Przeszukanie miałem dzięki "życzliwemu". Było to moje 2 przeszukanie, podczas poprzedniego policjańci nie mieli zastrzeżeń co do mojej kolekcji, a byli w tym samym "składzie"

11:47 15-02-2010
Mam jeszcze 1 pytanie. W uzasadnieniu wyroku sąd poparł zarzuty prokuratora bo niby to byłem świadomy ze popełniam przestępstwo, i jako kolekcjoner powinienem skonsultowac się z policją aby mi powiedzieli czy posiadanie tych przedmiotów jest legalne. Ale 3 miesiące przed zatrzymaniem policjańci widzieli moja kolekcje, sami powiedzieli że taką pustą amunicje moge sobie trzymać(mam świadków - rodzina) czy w sąd przy sprawie odwoławczej moze powołać tych policjantów aby złożyli zeznania? Czy moze to zmienić wysokośc wyroku?

21:02 20-02-2010
I jeszcze jedno pytanie, czy jako uczeń nie posiadający majątku moge ubiegać się o umożenie kosztów sądowych? Jeśli tak to do kogo kierować pismo?

linki
reklamowe

19:54 10-03-2010
Przy kosztach sprawa wygląda jak przy grzywnie - Art. 51. Jeżeli skazany, z przyczyn od niego niezależnych, nie może uiścić grzywny, a wykonanie tej kary w innej drodze okazało się niemożliwe lub niecelowe, sąd może, w szczególnie uzasadnionych wypadkach, grzywnę w całości lub części umorzyć; nie zarządza się egzekucji, jeżeli z okoliczności sprawy wynika, że byłaby ona bezskuteczna. - http://forum.prawnikow.pl/Umorzenie-i-rozl...zywny-t210.html

Tyle, że musiałoby się coś zmienić od momentu wydania wyroku, bo skoro sąd obciążył Pana kosztami sądowymi wydając wyrok to trudno, żeby przy niezmienionej sytuacji faktycznej uznał inaczej rozpoznając wniosek o ich umorzenie.
---------------------
Pomogłem? Kliknij pomógł.
Regulamin forum - Przedstawione w Serwisie opinie, poglądy i wypowiedzi stanowią wyraz osobistej wiedzy i poglądów ich autorów i nie mogą być interpretowane w żaden inny sposób.
1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccja_jagienkabarszymkw02
dukeaeccja_jagienkabarszymkw02
Dołącz do naszego grona