Przejdź do strony:
» oskarżony z 286 kk
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

17:40 16-02-2010
Witam!

Dziś byłem na komendzie w charakterze świadka posądzony z art 286 kk

Prowadziłem działalność wysyłając kilkaset paczek miesięczni i niestety - jedna nie dotarła do nadawcy a ten zgłosił sprawę policji i poszło.

Sprawa wygląda dokładnie tak że paczkę wysłałem do kilenta ale niestety pierwsza paczka uległa uszkodzeniu. Ponieważ do tego doszło nadałem drugą paczkę ale w wyniku pomyłki poszła ona na inne dane.
W trakcie transakcji wysłałem do klienta list zwykły z protokołem uszkodzenia pierwszej paczki oraz potwierdzeniem jej nadania. Klient potwierdził mailowo jego odebranie.

Ponieważ nie otrzymywał w dalszym ciągu paczki zgłaszał mi to i dopiero wtedy zauważyłem mój błąd przy nadawaniu. 8 stycznia klient napisał że żąda zwrotu pieniędzy co uznałem i czekałem aż poda numer konta, konta nie otrzymałem tylko wezwanie na przesłuchanie (po otrzymaniu żadania zwrotu pieniędzy wysłałem do niego list o ile się nie mylę polecony na jego adres z prośbą o podanie numeru konta)

Proszę o ocenę spawy, po przesłuchaniu jestem zdruzgotany że mogę być posądzony z tego artykułu mimo że zrobiłem wszystko najlepiej jak tylko umię.
  zgłoś naruszenie regulaminu

18:43 16-02-2010
Na razie został Pan przesłuchany w charakterze świadka w sprawie o oszustwo. Jeżeli przed policją przedstawił Pan sprawę tak samo, jak na forum, to w mojej ocenie nie ma powodów do obaw. Nie przedstawiono Panu zarzutów, co mogło się zdarzyć. Proszę uporządkować dokumentację transakcji- maile, korespondencja pocztowa, itp. i zaczekać na finał sprawy.

linki
reklamowe

konto usunięte

19:08 16-02-2010
Proszę przedstawić/udokumentować korespondencję z klientem. Jeśli nie ma Pan np. dowodu nadania przesyłki listowej poleconej, proszę sobie dokładnie przypomnieć: gdzie (poczta) i kiedy (data + godz.) wysłał Pan ten list. Może ma Pan jego kopię na komputerze - nie zmieniać treści pliku, nie "grzebać" przy nim, wydrukować i poinformować o istnieniu pliku (będzie tam data modyfikacji, utworzenia). Wtedy to nawet Pan może swoich praw dochodzić wink.gif

19:40 16-02-2010
Potwierdzenia nadania pierwszego listu nie mam ale klient w e-mailach odpisał że go otrzymał, tego dnia naddałem też z 20 poleconych więc będę ewentualnie na nagraniu na poczcie.

Co do drugiego listu to znalazłem jego potwierdzenie wysyłki - jutro złożę reklamację. Czy dołączenie jej do akt jakoś pomoże w tej sprawie ?

Co do samego zajścia to jestem w lekkim szoku ponieważ wydawało mi się że zrobiłem wszystko jak należy.

19:51 16-02-2010
Wszelkie dowody powinien Pan przekazać policji dla potwierdzenia własnych zeznań. Przyspieszy to rozpoznanie sprawy. Jest Pan świadkiem w sprawie, więc nie ma decyzji o przedstawieniu zarzutów i może się okazać, że sprawa zostanie dość szybko umorzona.

20:47 16-02-2010
Tylko tu mam pytanie - miałem około 600-700 paczek na miesąc i nie doprowadziłem do końca tylko tej sprawy bo klient nie odpisał na list gdzie prosiłem o podanie numeru konta i specjalnie wysłałem list bo mailom do konca nie ufam - dlaczego taką sprawę w ogle przyjęto i gdzie ja popełniłem tu oszustwo? Co powinienem zrobić aby drugi raz do tego nie doszło?
konto usunięte

21:05 16-02-2010
Z tego co Pan mowi nie popelnil Pan przestepstwa, ale ktos po prostu byl zlosliwy. Bywa, że trzeba się z cięższych bezpodstawnych oskarżeń tłumaczyć.

linki
reklamowe

21:12 16-02-2010
CYTAT(yakikris @ 16.02.2010, 21:05)
Z tego co Pan mowi nie popelnil Pan przestepstwa, ale ktos po prostu byl zlosliwy. Bywa, że trzeba się z cięższych bezpodstawnych oskarżeń tłumaczyć.

No ja też to tak widzę ale policjant który mnie przesłuchiwał tak to wszystko opisaywał jak bym popełnił jakąś zbrodnię no i ktoś tą sprawę przyjął. Nie mam potwierdzenia nadania pierwszej paczki bo wysłałem ją listem do kupującego, mam potwierdzenie wysyłki drugiej paczki oraz listu na poaczątku stycznia z proźbą o podanie numeru konta - i tu pytanie czy to wystarczy? Jutro złożę reklamację na ten list choć szczerze wątpię że on nie doszedł.

21:17 16-02-2010
W sumie w tym temacie będę opisywał jak to wszystko wygląda. Bardzo proszę o jaką kolwiek pomoc bo na prawie się nie znam mocno.

Obecnie:
w piątek na 12.00 jest przesłuchanie na które przyniosę:

- wydruki maili + zapis w formie elektronicznej
- potwierdzenie wysyłki tej paczki nadanej na błędne dane
- Ksero reklamacji jaką postaram się złożyć jutro
- Ksero papierów potwierdzających założenie konta w banku (pytano o nie)
- Ksero dokumentów potwierdzających prowadzenie działalności (proszon o nie)

Czy waszym zdaniem warto coś jeszcze donieść?

21:28 16-02-2010
Na Pana miejscu spisałbym jeszcze chronologię zdarzeń związanych z zaistniałą sytuacją. To powinno ułatwić działanie policji.
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccbarszymkw02ja_jagienka
dukeaeccbarszymkw02ja_jagienka
Dołącz do naszego grona