(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/89778,oskarzony-z-286-kk.htm)

pablo_2569 - 17:40 16-02-2010
Witam!

Dziś byłem na komendzie w charakterze świadka posądzony z art 286 kk

Prowadziłem działalność wysyłając kilkaset paczek miesięczni i niestety - jedna nie dotarła do nadawcy a ten zgłosił sprawę policji i poszło.

Sprawa wygląda dokładnie tak że paczkę wysłałem do kilenta ale niestety pierwsza paczka uległa uszkodzeniu. Ponieważ do tego doszło nadałem drugą paczkę ale w wyniku pomyłki poszła ona na inne dane.
W trakcie transakcji wysłałem do klienta list zwykły z protokołem uszkodzenia pierwszej paczki oraz potwierdzeniem jej nadania. Klient potwierdził mailowo jego odebranie.

Ponieważ nie otrzymywał w dalszym ciągu paczki zgłaszał mi to i dopiero wtedy zauważyłem mój błąd przy nadawaniu. 8 stycznia klient napisał że żąda zwrotu pieniędzy co uznałem i czekałem aż poda numer konta, konta nie otrzymałem tylko wezwanie na przesłuchanie (po otrzymaniu żadania zwrotu pieniędzy wysłałem do niego list o ile się nie mylę polecony na jego adres z prośbą o podanie numeru konta)

Proszę o ocenę spawy, po przesłuchaniu jestem zdruzgotany że mogę być posądzony z tego artykułu mimo że zrobiłem wszystko najlepiej jak tylko umię.
kempi82 - 18:43 16-02-2010
Na razie został Pan przesłuchany w charakterze świadka w sprawie o oszustwo. Jeżeli przed policją przedstawił Pan sprawę tak samo, jak na forum, to w mojej ocenie nie ma powodów do obaw. Nie przedstawiono Panu zarzutów, co mogło się zdarzyć. Proszę uporządkować dokumentację transakcji- maile, korespondencja pocztowa, itp. i zaczekać na finał sprawy.
konto usunięte - 19:08 16-02-2010
Proszę przedstawić/udokumentować korespondencję z klientem. Jeśli nie ma Pan np. dowodu nadania przesyłki listowej poleconej, proszę sobie dokładnie przypomnieć: gdzie (poczta) i kiedy (data + godz.) wysłał Pan ten list. Może ma Pan jego kopię na komputerze - nie zmieniać treści pliku, nie "grzebać" przy nim, wydrukować i poinformować o istnieniu pliku (będzie tam data modyfikacji, utworzenia). Wtedy to nawet Pan może swoich praw dochodzić wink.gif
pablo_2569 - 19:40 16-02-2010
Potwierdzenia nadania pierwszego listu nie mam ale klient w e-mailach odpisał że go otrzymał, tego dnia naddałem też z 20 poleconych więc będę ewentualnie na nagraniu na poczcie.

Co do drugiego listu to znalazłem jego potwierdzenie wysyłki - jutro złożę reklamację. Czy dołączenie jej do akt jakoś pomoże w tej sprawie ?

Co do samego zajścia to jestem w lekkim szoku ponieważ wydawało mi się że zrobiłem wszystko jak należy.
kempi82 - 19:51 16-02-2010
Wszelkie dowody powinien Pan przekazać policji dla potwierdzenia własnych zeznań. Przyspieszy to rozpoznanie sprawy. Jest Pan świadkiem w sprawie, więc nie ma decyzji o przedstawieniu zarzutów i może się okazać, że sprawa zostanie dość szybko umorzona.
pablo_2569 - 20:47 16-02-2010
Tylko tu mam pytanie - miałem około 600-700 paczek na miesąc i nie doprowadziłem do końca tylko tej sprawy bo klient nie odpisał na list gdzie prosiłem o podanie numeru konta i specjalnie wysłałem list bo mailom do konca nie ufam - dlaczego taką sprawę w ogle przyjęto i gdzie ja popełniłem tu oszustwo? Co powinienem zrobić aby drugi raz do tego nie doszło?
konto usunięte - 21:05 16-02-2010
Z tego co Pan mowi nie popelnil Pan przestepstwa, ale ktos po prostu byl zlosliwy. Bywa, że trzeba się z cięższych bezpodstawnych oskarżeń tłumaczyć.
pablo_2569 - 21:12 16-02-2010
CYTAT(yakikris @ 16.02.2010, 21:05)
Z tego co Pan mowi nie popelnil Pan przestepstwa, ale ktos po prostu byl zlosliwy. Bywa, że trzeba się z cięższych bezpodstawnych oskarżeń tłumaczyć.

No ja też to tak widzę ale policjant który mnie przesłuchiwał tak to wszystko opisaywał jak bym popełnił jakąś zbrodnię no i ktoś tą sprawę przyjął. Nie mam potwierdzenia nadania pierwszej paczki bo wysłałem ją listem do kupującego, mam potwierdzenie wysyłki drugiej paczki oraz listu na poaczątku stycznia z proźbą o podanie numeru konta - i tu pytanie czy to wystarczy? Jutro złożę reklamację na ten list choć szczerze wątpię że on nie doszedł.
pablo_2569 - 21:17 16-02-2010
W sumie w tym temacie będę opisywał jak to wszystko wygląda. Bardzo proszę o jaką kolwiek pomoc bo na prawie się nie znam mocno.

Obecnie:
w piątek na 12.00 jest przesłuchanie na które przyniosę:

- wydruki maili + zapis w formie elektronicznej
- potwierdzenie wysyłki tej paczki nadanej na błędne dane
- Ksero reklamacji jaką postaram się złożyć jutro
- Ksero papierów potwierdzających założenie konta w banku (pytano o nie)
- Ksero dokumentów potwierdzających prowadzenie działalności (proszon o nie)

Czy waszym zdaniem warto coś jeszcze donieść?
kempi82 - 21:28 16-02-2010
Na Pana miejscu spisałbym jeszcze chronologię zdarzeń związanych z zaistniałą sytuacją. To powinno ułatwić działanie policji.
pablo_2569 - 12:11 17-02-2010
CYTAT(kempi82 @ 16.02.2010, 21:28)
Na Pana miejscu spisałbym jeszcze chronologię zdarzeń związanych z zaistniałą sytuacją. To powinno ułatwić działanie policji.

słuszna rada, za moment takią chronologię stworzę.

Dziś złożyłem reklamacje na poczcie, wykonałem kserokopię pisma o reklamację i otrzymałem pokwitowanie otrzymania orginału potwierdzenia nadania przez pocztę w celu przeprowadzenia postępowania reklamacyjnego tej paczki - przedstawię je jako dowody na wysyłkę do klienta w dniu 11 stycznia paczki zawierającej dokumenty informujące o akceptacji jego propozycji odstąpienia od umowy kupna-sprzedarzy oraz gratisu bo w końcu z mojej pomyłki druga paczka nie doszła)
pablo_2569 - 17:49 17-02-2010
wszystko przygotowane w osobnej teczce.

Mam takie pytanie - czego mogę się dalej spodziewać po złożeniu w piątek zeznań i dowodów?
konto usunięte - 18:10 17-02-2010
opieszałości

Myślę, że sprawa zostanie umorzona, ew. może jakieś mediacje/postępowanie ugodowe. Niech Pan może jeszcze raz się skontaktuje z tym delikwentem, albo powie, żeby policja z nim porozmawiała w tej sprawie. Bo te pieniądze będzie Pan musiał zwrócić, jezeli nie dostał towaru.
pablo_2569 - 21:45 17-02-2010
CYTAT(yakikris @ 17.02.2010, 18:10)
opieszałości

Myślę, że sprawa zostanie umorzona, ew. może jakieś mediacje/postępowanie ugodowe. Niech Pan może jeszcze raz się skontaktuje z tym delikwentem, albo powie, żeby policja z nim porozmawiała w tej sprawie. Bo te pieniądze będzie Pan musiał zwrócić, jezeli nie dostał towaru.

już się skontaktowałem z klientem bo policja policją a sprawę trzeba wyjaśnić, gdybym miał numer konta było by dawno po sprawie.

Wysłałem od wczoraj 2 e-maile, otrzymałem dziś odpowiedź że klient nie wie o co chodzi i aby mu wyjasnić dlaczego zwrot pieniędzy. Odpisałem że w nawiązaniu do maila w którym tego żąda ale nie podaje numeru konta oraz listu który wysłałem do niego w tej sprawie. Jeżeli to napisał to podejżewam że go nie otrzymał albo nie skojażył że on jest odemnie - czy jest to jakimś problemem?

Mam potwierdzenie złożenia i przyjęcia reklamacji przez pocztę na tą przeyłkę (nadana 11 stycznia z listem zawierajacym prośbę o podanie numeru konta), muszę jeszcze ustalić czy nie mam gdzieś kopi potwierdzenia nadania pierwszej paczki którą wysłałem do klienta i której potwierdzenie wysłałem do jego listem zwykłym po zaginięciu pierwszej paczki i wysłaniu drugiej.

Tu jeszcze małe pytanie - cała transakcja odbywała się przez allegro i pisałem do allegro w tej sprawie e-maile oraz list polecony z prośbą o podanie aktualnego numeru konta użytkownika, czy dołączyć je do sprawy?

Co do postępowania mediacyjnego/pojedawczego to czy ktoś mógł by przeznaczyć chwilę czasu aby mi bardzo pomuc objaśniając je?
Naprawdę pierwszy raz spotykam się z taką sprawą a na prawię się nie znam. Jak rozumiem teraz policja ustala czy wnieść oskarżenie skoro wezwano mnie jako świadka? Czy ktoś z was wie jak będę poinformowany o tym czy sprawę umożono ?
konto usunięte - 21:52 17-02-2010
Niech Pan zbiera wszystko i przedstawia to, co może się przyczynić do wykazania, że nie próbował Pan oszukać klienta.
pablo_2569 - 22:00 17-02-2010
CYTAT(yakikris @ 17.02.2010, 21:52)
Niech Pan zbiera wszystko i przedstawia to, co może się przyczynić do wykazania, że nie próbował Pan oszukać klienta.

- Odpowiedź na każdy mail w ciągu jednego dnia
- Wysyłka listowa z prośbą o podanie numeru konta do klienta
- Wysyłka listu z prośbą o podanie numedu konta do allegro
- Informacja na stronie o mnie z prośbą aby w takich przypadkach kontaktowano się ze mną na e-mail
- Wysyłka listem pierwszego potwierdzenia nadania do klienta
- Kontakt z allegro w celu wyjaśnienia tej sprawy
- Informowanie o zmianie e-maila o której w trakcie transakcji doszło oraz o problemie z mailem do którego także na 2 dni doszło

Tyle mam na swoją obronę tylko nie wiem czy to wystarczy, nie mam pierwszego potwierdzenia nadania paczki bo wysłałem je do klienta a ten potwierdził otrzymanie listu w e-mailu.
konto usunięte - 22:15 17-02-2010
No to jeśli potwierdził w e-mailu, to raczej Pan sam tego do siebie nie napisał tongue.gif
Dodatkowo tak jak mówiłem, można pójść na pocztę, powiedzieć: co (np. paczka), kiedy (jak najdokładniej), przez kogo i do kogo zostało wysłane i poprosić o duplikat potwierdzenia nadania. To może potrwać kilka dni i kosztować z 10 zł, ale taka usługa dostępna jest na poczcie. W niektórych serwerach pocztowych (np. o2.pl) jest możliwość sprawdzenia IP nadawcy wiadomości. To też może Pan wydrukować przy okazji drukowania e-mail.

Proszę być dobrej myśli i przede wszystkim cały czas powtarzać to, co Pan tu napisał, tzn. że nie chciał nikogo oszukać i od razu podjął działania w celu załatwienia sprawy.
pablo_2569 - 14:27 18-02-2010
myślę że będzie dobrze.

Dziś jeszcze raz przeanalizowałem tą transakcję i wygląda coraz dziwniej.

Przypomiałem sobie że w styczniu szukałem jeszcze numeru konta w przelewach jakie otrzymałem oraz korenspondencji i znalazłem mail który kupujący wysłał do mnie i tam jest informacja że jest on współwłaścicielem tego rachunku dlatego przelewu nie dokonałem ponieważ wydało mi się to podejżanym, aby się upewnić wysłałem do jego list.
pablo_2569 - 16:11 18-02-2010
Mam kolejny dowód - kupujący brał udział w aukcji wieloprzedmiotowej w której niemal każdy odebrał towar i potwierdził to komentarzem.

Mam też jeszcze jedno pytanie w zwiżaku z pogrużkami jakie otrzymywałem (na dowód mam sms i maile) adres na allegro nie jest adresem prawidłowym - czy może to mieć wpływ na tą sprawę?

Dodam że w liście wysłanym w grudniu do kontrachenta podałem moje pełne dane adresowe kontrachentowi oraz w treści aukcji była umieszczona nazwa mojej firmy.
pablo_2569 - 14:08 19-02-2010
dziś byłem na przesłuchaniu, zaprezentowałem wszystkie dowody widzę jednak że policjant zbytnio nie chciał się zajmować tą sprawą i pchnął ją dalej gdyż postawiono mi zarzuty i w ogóle mało go obchodziło jakie dowody przyniosłem pytał tylko o potwierdzenie nadania pierwszej paczki którego nie mam i nie wiem skąd miał bym je mieć skoro wysłałem je do kupującego listem którego odbiór w mailu potwierdził.

W poniedziałek ma wpłynąć akt oskarżenia do sądu i tutaj pytanie, czego mogę się spodziewać?

W sądzie będę mówił prawdę - że kupujący odstąpił od umowy w dniu 8 stycznia ale nie odpisał na mój list który wysłałem 3 dni później oraz w której to sprawie pisałem do allegro. Zdaniem policjanta który przyjął zeznania wszystko zależy od sędziego choć jego zdaniem ta sprawa powinna być umożona.

Moje pytanie do was, co mogę jeszcze w tej sprawie zrobić? Szkodę rzekomą wyrównałem kupującemu przelewem w dniu dzisiejszym.
konto usunięte - 15:02 19-02-2010
CYTAT(pablo_2569 @ 19.02.2010, 14:08)
w ogóle mało go obchodziło jakie dowody przyniosłem pytał tylko o potwierdzenie nadania pierwszej paczki którego nie mam i nie wiem skąd miał bym je mieć skoro wysłałem je do kupującego listem którego odbiór w mailu potwierdził.

Potwierdzenie nadania pierwszej paczki - jeśli wie Pan kiedy wysyłał, to jeśli Pan poprosi, podając na poczcie date, nadawcę i adresata oraz co to było (np. paczka, list wartościowy itp.), to może Pan dostać duplikat tego potwierdzenia nadania pierwszej paczki.
pablo_2569 - 15:05 19-02-2010
problem w tym że miesięcznie nadaję po kilkaset paczek więc ustalenie tego nie jest wykonalnym gdyż wysyłki dokonuję na kilku pocztach.

W waszej ocenie jaki wyrok może wydać sąd?
Mam dowody na kontakt i odebranie przez kupującego listu z potwierdzeniem nadania pierwszej paczki oraz potwierdzenia nadania na wysyłkę listów z zapytaniem o formę zwrotu pieniędzy. W akcie oskarżenia była informacja o postawienu zarzutu zamiaru nie dostarczenia paczki - moje pytanie gdzie tu zamiar skoro cały czas pisałem do niego i mam potwierdzenie na moją pomyłkę w adresowaniu paczki ?

Zapominałem dodać że kwota rzekomego wyłudzenia to 82,98 zł w tej sprawie.
pablo_2569 - 20:13 19-02-2010
bardzo prosił bym o rady w tej sprawie wszystkich praktyków z karnistyki.
De fakto powiedziano mi na komendzie że w najgorszym wypadku będzie wyrok w zawieszeniu i jest prawdopodobne umożenie ale wszystko zależy od sędziego który ją poprowadzi. Pierwszy raz spotykam się z taką sprawą i z całego serca dziękuję wszystkim który udzielili mi tu porad.
konto usunięte - 20:26 19-02-2010
Niech Pan się tak nie stresuje. W sądzie będzie Pan mógł jeszcze raz przedstawić swoje dowody i prosze zapytać o ten list i e-mail ze dostał np.
Nikt Pana za 83 zł nie wsadzi wink.gif
pablo_2569 - 20:59 19-02-2010
yakikris - A czy oriwentujesz się jak w sądzie jak to wszystko wygląda bo nigdy nie byłem na takiej rozprawie i czy będzie na niej osoba która na policji złożyła zeznania aby móc konfrontować je z moimi?

Czy zdjęcie potwierdzenia nadania pierwszej paczki może być dowodem bo nie wiem czy można je dołączyć? Wydaje mi się że takie wykonałem ale muszę poszukać dokładnie
konto usunięte - 19:45 21-02-2010
Wszystko może być dowodem, jeśli przyjmie to sąd (a z tym różnie bywa). Oskarżający powinien być również. Na pewno ty i on będziecie przesłuchiwani.

PS. Jeśli masz zdjęcie, to możesz tego poszukać na poczcie.
betula - 20:38 21-02-2010
To jakiś absurd z prowadzeniem tej sprawy na drodze karnej. Zacytuję fragment uzasadnienia odmowy śledztwa z art 286&1
" W pierwszej kolejności wskazać należy, że dla popełnienia przestępstwa z art 286&1 kk konieczne jest wykazanie zamiaru bezpośredniego kierunkowego. tak co do celu działania, jak i używanych środków /por. wyr. SN z 22 XI 1973/ ."
Aby zaistniało przestępstwo trzeba wykazać, że planował Pan wyłudzić pieniądze i do tego celu zaoferował Pan sprzedaż czegoś czego faktycznie nie zamierzał Pan sprzedać / bo np Pan tego wcale nie posiadał/. Ta sprawa zaraz po zgłoszeniu powinna się zakończyć postanowieniem o odmowie prowadzenia dochodzenia / śledztwa/
pablo_2569 - 20:39 21-02-2010
CYTAT(yakikris @ 21.02.2010, 19:45)
Wszystko może być dowodem, jeśli przyjmie to sąd (a z tym różnie bywa). Oskarżający powinien być również. Na pewno ty i on będziecie przesłuchiwani.

PS. Jeśli masz zdjęcie, to możesz tego poszukać na poczcie.

A w tym przypadku oskarżającym jest prokurator o ile się nie mylę bo to idzie z 286 kk.
Czytałem trochę o rozprawie, osoba która sprawę wniosła mieszka około 400 km ode mnie, czy będzie ona na rozprawie aby móc skonfrontować zeznania? Z tego co czytałem właściwym sądem będzie mój sąd.

Mam też takie pytanie bo nie do końca jest dla mnie jasnym co się obecnie dzieje - Teraz policja po przesłuchaniu mnie w charakterze podejżanego skieruje akt oskarżenia ale do sądu czy do prokuratora? Czytałem ustawę i o ile rozumiem teraz te wszystkie papiery powinny iść do prokuratora który oceni czy sprawę wnieść czy też nie. Prosił bym o informację bo z rozmowy z policjantem wynikało że skieruje sprawę do sądu ale mam wrażenie że od początku przesłuchania nie mówi mi prawdy i jak to wszystko wygląda naprawdę.
pablo_2569 - 20:44 21-02-2010
CYTAT(betula @ 21.02.2010, 20:38)
To jakiś absurd z prowadzeniem tej sprawy na drodze karnej. Zacytuję fragment uzasadnienia odmowy śledztwa z art 286&1
" W pierwszej kolejności wskazać należy, że dla popełnienia przestępstwa z art 286&1 kk konieczne jest wykazanie zamiaru bezpośredniego kierunkowego. tak co do celu działania, jak i używanych środków /por. wyr. SN z 22 XI 1973/ ."
Aby zaistniało przestępstwo trzeba wykazać, że planował Pan wyłudzić pieniądze i do tego celu zaoferował Pan sprzedaż czegoś czego faktycznie nie zamierzał Pan sprzedać / bo np Pan tego wcale nie posiadał/. Ta sprawa zaraz po zgłoszeniu powinna się zakończyć postanowieniem o odmowie prowadzenia dochodzenia / śledztwa/

Wiesz, najciekawsze jest to że w tej aukcji wzięło udział jeszcze 22 inne osoby do których towar nadałem i towar odebrały, później wystawiłem jeszcze z 2 takie aukcje z towarem i każdy z kupujących może potwierdzić ich odbiór. Na każdy mail odpowiadałem od razu, najpóźniej dzień po. Wskazałem dowody na moją pomyłkę przy adresowaniu zgodne z datami e-maili i na sam koniec po odstąpieniu przez kupującego od umowy wysłałem listownie pismo z informacją o odstąpieniu od umowy w raz z gratisem. Idę o zakład że stwierdzi on że nie otrzymał tego listu na szczęście poleconego który już zareklamowałem .
konto usunięte - 21:12 21-02-2010
pablo,
z tego co mi wiadomo powinno to teraz iść do prokuratora, który to oceni przed puszczeniem tego do sądu lub umorzeniem. Jako strona (podejrzany) masz prawo przejrzeć akta (zeznania i dowody) i dołączyć dowody dodatkowe (np. potwierdzenie innych transakcji). A jeśli dowiedziesz, że prowadziłeś w innych przypadkach prawidłowo sprzedaż, a w tym po prostu nastąpił jakiś błąd, który chciałeś wyjaśnić - to nie sądzę, aby sąd nie wziął tego pod uwagę.

I staraj się złapać jakiś kontakt z tym gściem informując, że nadal chcesz to załatwić polubownie i oddać te pieniądze.
Łukasz Nysztal - 21:27 21-02-2010
Po wpłynięciu aktu oskarżenia może Pan jeszcze złożyć odpowiedź na akt oskarżenia, w którym pisemnie wyjaśni w szczegółach całą sprawę. Proszę również złożyć jako dowód zwrot/przelewe pieniędzy.
pablo_2569 - 21:34 21-02-2010
CYTAT(Admin-Łukasz @ 21.02.2010, 21:27)
Po wpłynięciu aktu oskarżenia może Pan jeszcze złożyć odpowiedź na akt oskarżenia, w którym pisemnie wyjaśni w szczegółach całą sprawę. Proszę również złożyć jako dowód zwrot/przelewe pieniędzy.

przelew zwrotny wykonałem w piątek.

Kupujący nie odpisuje na moje maile a w liście który wysłałem 11 stycznia i w którym prosiłem o sprecyzowanie jak mu te pieniądze zwrócić napisałem że w przypadku braku kontaktu w ciągu 30 dni od dnia 18 stycznia (dałem 7 dni na dojście tego listu) dokonam przelewu na konto z jakiego przelew wyszedł bo jak pisałem sprawa sądowa sprawą sądową ale i tak sprawę trzeba zakończyć.
Czyli jak rozumiem teraz ta sprawa pójdzie do prokuratora który oceni czy wnosić pozew czy też nie? Czy będę wezwany do prokuratury aby złożyć odpowiedź na akt oskarżenia?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. W tej sprawie jestem nie winny i tego dowiodę.
pablo_2569 - 21:36 21-02-2010
dołączyłem wyciąg klientów z tej samej transakcji którzy towar otrzymali w ostatnim przesłuchaniu. Czy prokurator też wezwie mnie na przesłuchanie?
konto usunięte - 17:47 22-02-2010
Może Pana przesłuchać, ale nie musi
pablo_2569 - 18:56 22-02-2010
aha czyli teraz po prostu czekać na list z informacją o akcie oskarżenia i po jego otrzymaniu napisać odpowiedź na niego - tylko pytanie, komu ją doręczyć?

Mam jeszcze jedno pytanie - telefonując do osoby prowadzącej tą sprawę o co mogę pytać ?
pablo_2569 - 09:54 26-02-2010
Mam takie pytanie - jak długo czeka się na decyzje w tej sprawie po zakończeniu przesłuchań?

Minął już tydzień i nie ma żadnej odpowiedzi a telefon pod którym niby jest policjant prowadzący tą sprawę jest albo zajęty albo nikt nie odbiera.

i takie małe pytanie - czy zwrot pieniędzy w terminie jaki podałem w pierwszym liście nie podlega czasem pod art. 295 kk
czyli przy ewentualnej sprawie może mieć wpływ na nadzwyczajne złagodzenie kary?
pasjonat - 14:26 28-02-2010
CYTAT(pablo_2569 @ 22.02.2010, 18:56)
aha czyli teraz po prostu czekać na list z informacją o akcie oskarżenia i po jego otrzymaniu napisać odpowiedź na niego - tylko pytanie, komu ją doręczyć?

Mam jeszcze jedno pytanie - telefonując do osoby prowadzącej tą sprawę o co mogę pytać ?

Odpowiedź na akt oskarżenia składa się do sądu przez dziennik podawczy za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Do prowadzącego postępowanie przygotowawcze (prokuratora) można pytać o wniesieniu ewentualnej apelacji. Można złożyć do sądu oświadczenie, że będzie się działać w sprawie w charakterze oskarżyciela posiłkowego.
pasjonat - 14:27 28-02-2010
CYTAT
Art. 325i.
§ 1. Dochodzenie powinno być ukończone w ciągu 2 miesięcy. Prokurator może
przedłużyć ten okres do 3 miesięcy, a w wypadkach szczególnie uzasadnionych
– na dalszy czas oznaczony.

§ 2. Organ prowadzący dochodzenie ma uprawnienia prokuratora, o których mowa
w art. 23a.
§ 3. Uprawnienia prokuratora określone w art. 335 § 1, art. 336 i 387 § 2 przysługują
także organom, o których mowa w art. 325d.
pablo_2569 - 15:45 01-03-2010
Bardzo dziękuję za poświęcenie czasu mojej sprawie i udzielenie bardzo precyzyjnej odpowiedzi.

Mam tu jednak pytanie - czy jeżeli jestem podejrzanym to oby na pewno zgłaszam swój udział jako oskarżyciel posiłkowy? Wydawało mi się że i tak będę musiał stawić się na rozprawę o ile do niej dojdzie gdyż nie dostałem informacji na ten temat od ponad tygodnia.

I miał bym drugie pytanie - art 325I § 2. czyli jak dobrze interpretuję to akta tej sprawy skoro są na policji to też policjant przypisany do tej sprawy ma uprawnienia prokuratora czyli on oceni zeznania złożone prze zemnie jako podejrzany i jeżeli uzna że dowody wskazują na oszustwo wniesie akt oskarżenia do sądu?

pasjonat - 20:56 04-03-2010
1) Oskarżycielem posiłkowym może być co do zasady jedynie pokrzywdozny, a oskarżony jeydnie w sprawie, gdzie wydzielono sprawę jednego ze współoskarżonych, który swoim działaniem pokrzywdził innego współoskarżonego.

2) Akt oskarżenia zawsze (wyłącznie) wnosi prokurator.
pablo_2569 - 22:14 04-03-2010
dziękuję za informację smile.gif tak też myślałem że prokurator jest tu odpowiednim a policjant w ten sposób chciał mnie przesłuchać. Rozmaiwałem z znajomym policjantem, jego zdaniem prokurator powinien taką sprawę umorzyć - mam tylko pytanie czy ktoś o tym mnie poinfomuje?
pasjonat - 12:34 05-03-2010
Tak- informuje się strony o wydanym postanowieniu. Funkcjonariusz policji może przesłuchiwać i nakłaniać do podpisania oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się karze- ale akt oskarżenia zawsze sporządza prokurator.
pablo_2569 - 12:27 08-03-2010
CYTAT(Pasjonat @ 5.03.2010, 12:34)
Tak- inforumuje się strony o wydanym postanowieniu. Funkcjonariusz policji może przesłuchiwać i nakłaniać do podpisania oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się karze- ale akt oskarżenia zawsze sporządza prokurator.

Dziękuję za kontakt, mija już 3 tydzień od dnia przesłuchania, czy to normalne że tak długo to trwa? Z tego co mi mówiono to sprawę ten użytkownik złożył w połowie stycznia więc jeżeli się nie mylę to około 15 marca mija 2 miesiące.
pasjonat - 14:04 08-03-2010
Nie jest to zbyt długi okres.

CYTAT
Art. 325i.
§ 1. Dochodzenie powinno być ukończone w ciągu 2 miesięcy. Prokurator może
przedłużyć ten okres do 3 miesięcy, a w wypadkach szczególnie uzasadnionych
– na dalszy czas oznaczony.

§ 2. Organ prowadzący dochodzenie ma uprawnienia prokuratora, o których mowa
w art. 23a.
§ 3. Uprawnienia prokuratora określone w art. 335 § 1, art. 336 i 387 § 2 przysługują
także organom, o których mowa w art. 325d.
pablo_2569 - 14:54 15-03-2010
dziś skontaktował się ze mną Policjant prowadzący sprawę.

Policjant zapytał mnie czy dokonałem już zwrotu pieniędzy, powiedziałem że tak to chyba oczywiste) i powiedział abym jutro do 10.00 dowieść potwierdzenie i zaznaczył że dla mojej sprawy to bardzo ważne. (telefonicznie wszystko się odbyło) Byłem w banku po potwierdzenie.

Moje dwa pytania:
- Czy to o to potwierdzenie chodzi?
- Czy to normalne działanie? W ostatnim przesłuchaniu zrozumiałem że już wszystko co chcą wiedzą i teraz do sądu to trafi od razu i nic już wyjaśniać nie chcą. Prosił bym o przybliżoną informację na jakim etapie może być ta sprawa bo wnioskowałem że następnym miejscem w którym dowiodę że jestem uczciwy będzie sąd lub prokurator?

pablo_2569 - 10:47 16-03-2010
i po sprawie smile.gif
Dziś doniosłem potwierdzenie i powiedziano mi że jak pokrzywdzony potwierdzi otrzymanie przelewu to sprawę umorzą.

W tym miejscu pragnę wszystkim osobą które wypowiedziały się w temacie szczerze podziękować za rady w szczególności panu o nicku pasjonat powiem tyle dzięki takim ludziom jak pan człowiek czuje że jednak są na świecie ludzie którzy posiadają sporą wiedzę i chcą z niej korzystać naprawdę z pasjąsmile.gif

i małe rady dla każdego kto będzie miał podobną sprawę:

1. Nie panikować, jednak to prawda że jeżeli jesteście nie winni to was nie powinni skazać
2. Stawiać się na każde wezwanie i dostarczać jak najwięcej dowodów
3. Na policji są dwa statusy - świadek i podejrzany. Wezwanie w charakterze światka znaczy tyle że jest się z tą sprawą jakoś powiązanym, postawienie zarzutów zmienia status na status podejrzanego ale pamiętajcie że to nie dowodzi o waszej winie!
4. Mówić prawdę, ja tak zrobiłem a wszystko jest do sprawdzenia.

W razie gdyby ktoś miał pytania piszcie do mnie, postaram się pomuc bo sądząc po liczbie wypowiedzi na forach to chyba najczęstszy paragraf dla handlu w necie.
pasjonat - 20:06 16-03-2010
CYTAT(pablo_2569 @ 15.03.2010, 14:54)
dziś skontaktował się ze mną Policjant prowadzący sprawę.

Policjant zapytał mnie czy dokonałem już zwrotu pieniędzy, powiedziałem że tak to chyba oczywiste) i powiedział abym jutro do 10.00 dowieść potwierdzenie i zaznaczył że dla mojej sprawy to bardzo ważne. (telefonicznie wszystko się odbyło) Byłem w banku po potwierdzenie.

Moje dwa pytania:
- Czy to o to potwierdzenie chodzi?
- Czy to normalne działanie? W ostatnim przesłuchaniu zrozumiałem że już wszystko co chcą wiedzą i teraz do sądu to trafi od razu i nic już wyjaśniać nie chcą. Prosił bym o przybliżoną informację na jakim etapie może być ta sprawa bo wnioskowałem że następnym miejscem w którym dowiodę że jestem uczciwy będzie sąd lub prokurator?

1) Tak;

2) Tak. Wynika z tego, że prokurator nie zdecydował się na wniesienie sprawy do sądu.
pasjonat - 20:09 16-03-2010
CYTAT(pablo_2569 @ 16.03.2010, 10:47)
i po sprawie smile.gif
Dziś doniosłem potwierdzenie i powiedziano mi że jak pokrzywdzony potwierdzi otrzymanie przelewu to sprawę umorzą.

W tym miejscu pragnę wszystkim osobą które wypowiedziały się w temacie szczerze podziękować za rady w szczególności panu o nicku pasjonat powiem tyle dzięki takim ludziom jak pan człowiek czuje że jednak są na świecie ludzie którzy posiadają sporą wiedzę i chcą z niej korzystać naprawdę z pasjąsmile.gif

Cieszę się, że po raz kolejny mogłem skutecznie pomóc.
pablo_2569 - 11:31 23-03-2010
jeszcze tylko mała informacje -> dostałem pismo z prokuratury o umorzeniu dochodzenia na podstawie 322 1 i 3 pkp co znaczy tyle że już po sprawie smile.gif

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona