oskarżony z 286 kk - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
11:31 23-03-2010  pablo_2569
jeszcze tylko mała informacje -> dostałem pismo z prokuratury o umorzeniu dochodzenia na podstawie 322 1 i 3 pkp co znaczy tyle że już po sprawie smile.gif
2.
20:09 16-03-2010  pasjonat
CYTAT(pablo_2569 @ 16.03.2010, 10:47)
i po sprawie smile.gif
Dziś doniosłem potwierdzenie i powiedziano mi że jak pokrzywdzony potwierdzi otrzymanie przelewu to sprawę umorzą.

W tym miejscu pragnę wszystkim osobą które wypowiedziały się w temacie szczerze podziękować za rady w szczególności panu o nicku pasjonat powiem tyle dzięki takim ludziom jak pan człowiek czuje że jednak są na świecie ludzie którzy posiadają sporą wiedzę i chcą z niej korzystać naprawdę z pasjąsmile.gif

Cieszę się, że po raz kolejny mogłem skutecznie pomóc.
3.
20:06 16-03-2010  pasjonat
CYTAT(pablo_2569 @ 15.03.2010, 14:54)
dziś skontaktował się ze mną Policjant prowadzący sprawę.

Policjant zapytał mnie czy dokonałem już zwrotu pieniędzy, powiedziałem że tak to chyba oczywiste) i powiedział abym jutro do 10.00 dowieść potwierdzenie i zaznaczył że dla mojej sprawy to bardzo ważne. (telefonicznie wszystko się odbyło) Byłem w banku po potwierdzenie.

Moje dwa pytania:
- Czy to o to potwierdzenie chodzi?
- Czy to normalne działanie? W ostatnim przesłuchaniu zrozumiałem że już wszystko co chcą wiedzą i teraz do sądu to trafi od razu i nic już wyjaśniać nie chcą. Prosił bym o przybliżoną informację na jakim etapie może być ta sprawa bo wnioskowałem że następnym miejscem w którym dowiodę że jestem uczciwy będzie sąd lub prokurator?

1) Tak;

2) Tak. Wynika z tego, że prokurator nie zdecydował się na wniesienie sprawy do sądu.
4.
10:47 16-03-2010  pablo_2569
i po sprawie smile.gif
Dziś doniosłem potwierdzenie i powiedziano mi że jak pokrzywdzony potwierdzi otrzymanie przelewu to sprawę umorzą.

W tym miejscu pragnę wszystkim osobą które wypowiedziały się w temacie szczerze podziękować za rady w szczególności panu o nicku pasjonat powiem tyle dzięki takim ludziom jak pan człowiek czuje że jednak są na świecie ludzie którzy posiadają sporą wiedzę i chcą z niej korzystać naprawdę z pasjąsmile.gif

i małe rady dla każdego kto będzie miał podobną sprawę:

1. Nie panikować, jednak to prawda że jeżeli jesteście nie winni to was nie powinni skazać
2. Stawiać się na każde wezwanie i dostarczać jak najwięcej dowodów
3. Na policji są dwa statusy - świadek i podejrzany. Wezwanie w charakterze światka znaczy tyle że jest się z tą sprawą jakoś powiązanym, postawienie zarzutów zmienia status na status podejrzanego ale pamiętajcie że to nie dowodzi o waszej winie!
4. Mówić prawdę, ja tak zrobiłem a wszystko jest do sprawdzenia.

W razie gdyby ktoś miał pytania piszcie do mnie, postaram się pomuc bo sądząc po liczbie wypowiedzi na forach to chyba najczęstszy paragraf dla handlu w necie.
5.
14:54 15-03-2010  pablo_2569
dziś skontaktował się ze mną Policjant prowadzący sprawę.

Policjant zapytał mnie czy dokonałem już zwrotu pieniędzy, powiedziałem że tak to chyba oczywiste) i powiedział abym jutro do 10.00 dowieść potwierdzenie i zaznaczył że dla mojej sprawy to bardzo ważne. (telefonicznie wszystko się odbyło) Byłem w banku po potwierdzenie.

Moje dwa pytania:
- Czy to o to potwierdzenie chodzi?
- Czy to normalne działanie? W ostatnim przesłuchaniu zrozumiałem że już wszystko co chcą wiedzą i teraz do sądu to trafi od razu i nic już wyjaśniać nie chcą. Prosił bym o przybliżoną informację na jakim etapie może być ta sprawa bo wnioskowałem że następnym miejscem w którym dowiodę że jestem uczciwy będzie sąd lub prokurator?

6.
14:04 08-03-2010  pasjonat
Nie jest to zbyt długi okres.

CYTAT
Art. 325i.
§ 1. Dochodzenie powinno być ukończone w ciągu 2 miesięcy. Prokurator może
przedłużyć ten okres do 3 miesięcy, a w wypadkach szczególnie uzasadnionych
– na dalszy czas oznaczony.

§ 2. Organ prowadzący dochodzenie ma uprawnienia prokuratora, o których mowa
w art. 23a.
§ 3. Uprawnienia prokuratora określone w art. 335 § 1, art. 336 i 387 § 2 przysługują
także organom, o których mowa w art. 325d.
7.
12:27 08-03-2010  pablo_2569
CYTAT(Pasjonat @ 5.03.2010, 12:34)
Tak- inforumuje się strony o wydanym postanowieniu. Funkcjonariusz policji może przesłuchiwać i nakłaniać do podpisania oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się karze- ale akt oskarżenia zawsze sporządza prokurator.

Dziękuję za kontakt, mija już 3 tydzień od dnia przesłuchania, czy to normalne że tak długo to trwa? Z tego co mi mówiono to sprawę ten użytkownik złożył w połowie stycznia więc jeżeli się nie mylę to około 15 marca mija 2 miesiące.
8.
12:34 05-03-2010  pasjonat
Tak- informuje się strony o wydanym postanowieniu. Funkcjonariusz policji może przesłuchiwać i nakłaniać do podpisania oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się karze- ale akt oskarżenia zawsze sporządza prokurator.
9.
22:14 04-03-2010  pablo_2569
dziękuję za informację smile.gif tak też myślałem że prokurator jest tu odpowiednim a policjant w ten sposób chciał mnie przesłuchać. Rozmaiwałem z znajomym policjantem, jego zdaniem prokurator powinien taką sprawę umorzyć - mam tylko pytanie czy ktoś o tym mnie poinfomuje?
10.
20:56 04-03-2010  pasjonat
1) Oskarżycielem posiłkowym może być co do zasady jedynie pokrzywdozny, a oskarżony jeydnie w sprawie, gdzie wydzielono sprawę jednego ze współoskarżonych, który swoim działaniem pokrzywdził innego współoskarżonego.

2) Akt oskarżenia zawsze (wyłącznie) wnosi prokurator.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona