Przejdź do strony:
» Art. 190. § 1
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

11:20 18-02-2010
Witam.
Przepraszam,że tak "z mostu".Moja dziewczyna została oskarżona z Art. 190. § 1. miała kierować groźby drogą telefoniczną do pewnej pani. Policjant prowadzący postępowanie trzykrotnie wnioskował o umorzenie sprawy (bilingi nie wykazaly rozmów z ową panią, mimo,iż twierdziła,że wyświetlił się jej numer mojej dziewczyny i z Nią rozmawiała)bo oskarżenie jest bezpodstawne,dowody wskazują na fałszywe oskarżenie (co przeciez jest ścigane z osk.publicznego),prokuratorka boi się, że kobieta która oskarżyła moją dziewczynę złoży zazalenie na post. o umorzeniu i żąda coraz to nowych i nic nie wnoszących do postępowania dowodów , w postaci m.in. zaświadczeń, że danego dnia pracowała albo była widziana w sklepie itp.
Postępowanie Pani Prokurator jest uwłaczające dla Mnie i Mojej Dziewczyny, dlatego zastanawiam się czy Moja Dziewczyna może złożyć zażalenie na takie postępowanie Prokuratorki?Z tego co pamiętam, to zażalenie składa się na postanowienie...a tu go nie ma...
P.S. Jesteśmy na tyle zdeterminowani,że chcemy złożyć pozew cywilny przeciwko osobie oskarżającej Moją Dziewczynę.

pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
konto usunięte

11:48 18-02-2010
Czy dziewczyna była przesłuchana w charakterze podejrzanego? Przedstawiono jej zarzuty?
Jeśli jest stroną, to mogłaby złożyć skargę na bezczynność, ale tutaj tej bezczynności nie ma, bo coś cały czas się dzieje z tego co Pan mówi.
Jeśli dziewczyna została jedynie przesłuchana w tzw. charakterze świadka (a więc jeszcze nie podejrzanego), to właściwie nie ma żadnych praw, bo nie jest stroną postępowania i nawet nie musicie być poinformowani o zakończeniu dochodzenia/śledztwa.
Jeśli natomiast może udowodnić składanie fałszywych zeznań, to może składać zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa określonego w art. 233 Kodeksu karnego (składanie fałszywych zeznań) i art. 234 kk (fałszywe zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa). Może to zrobić na piśmie - list polecony ze zwrotnym potw. odbioru lub osobiście w Prokuraturze. Wtedy prokuratura wezwie dziewczynę na przesłuchanie (jako zawiadamiającego) i będzie musiała podjąć jakieś czynności - czy skuteczne? to zależy od wagi przedstawionych przez nią dowodów.
Jeśli chodzi o powództwo cywilne, to jest to pomówienie (art. 212 kk) i należy wnieść "akt oskarżenia prywatnego". Trzeba mieć jednak świadków na to, że tamta pani mówiła to również innym osobom, gdyż jeśli zarzut podniesiony jest niepublicznie (a tak to wygląda w tej syt. - tajemnica śledztwa), to nasze sądy nie są skłonne do karania takich osób (!!!), gdyż jest to ich prawo do obrony swoich praw, zwłaszcza jeśli tamta pani udowodni, ze ktoś (nawet inna osoba) jej groził. Koszt sądowy za wniesienie aktu -> 300 zł.
odpowiedz

linki
reklamowe

14:59 18-02-2010
Można wnieść skargę na przewlekłość postępowania prokuratora do prokuratora bezpośrednio przełożonego.
odpowiedz

10:59 23-02-2010
CYTAT(yakikris @ 18.02.2010, 11:48)
Czy dziewczyna była przesłuchana w charakterze podejrzanego? Przedstawiono jej zarzuty?
Jeśli jest stroną, to mogłaby złożyć skargę na bezczynność, ale tutaj tej bezczynności nie ma, bo coś cały czas się dzieje z tego co Pan mówi.
Jeśli dziewczyna została jedynie przesłuchana w tzw. charakterze świadka (a więc jeszcze nie podejrzanego), to właściwie nie ma żadnych praw, bo nie jest stroną postępowania i nawet nie musicie być poinformowani o zakończeniu dochodzenia/śledztwa.
Jeśli natomiast może udowodnić składanie fałszywych zeznań, to może składać zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa określonego w art. 233 Kodeksu karnego (składanie fałszywych zeznań) i art. 234 kk (fałszywe zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa). Może to zrobić na piśmie - list polecony ze zwrotnym potw. odbioru lub osobiście w Prokuraturze. Wtedy prokuratura wezwie dziewczynę na przesłuchanie (jako zawiadamiającego) i będzie musiała podjąć jakieś czynności - czy skuteczne? to zależy od wagi przedstawionych przez nią dowodów.
Jeśli chodzi o powództwo cywilne, to jest to pomówienie (art. 212 kk) i należy wnieść "akt oskarżenia prywatnego". Trzeba mieć jednak świadków na to, że tamta pani mówiła to również innym osobom, gdyż jeśli zarzut podniesiony jest niepublicznie (a tak to wygląda w tej syt. - tajemnica śledztwa), to nasze sądy nie są skłonne do karania takich osób (!!!), gdyż jest to ich prawo do obrony swoich praw, zwłaszcza jeśli tamta pani udowodni, ze ktoś (nawet inna osoba) jej groził. Koszt sądowy za wniesienie aktu -> 300 zł.

Bardzo dziękuję za chęć pomocy. Dziewczyna była przesłuchiwana w charakterze podejrzanej.
Co do powództwa cywilnego, to tamta pani była w pracy u Mojej Dziewczyny i rozmawiała z Szefową. Szefowa od niej dowiedziała sie o sprawie oskarżeń. Obawialiśmy się czy z tego powodu nie zostanie zwolniona ale okazało się, że Szefowa poprosiła by tamta pani nie robiła świństw osobie która jest nagradzanym pracownikiem i ma bardzo dobrą opinię. Szefowa wystawiła dobrą opinię mojej dziewczynie, którą także dołączyliśmy do akt postępowania. Czy mogę wezwać na świadka w sprawie cywilnej, koleżankę tej pani jeśli aktualnie mieszka ona w Toronto a zeznawała w przedmiotowej sprawie, że to moja dziewczyna groziła? To, iż "na pewno" dzwoniła moja dziewczyna zeznała i jest to zapisane w protokole (mamy kopie wszystki dokumentów jakie zebrała policja).
odpowiedz

14:16 23-02-2010
Można, a nawet należy wskazać na zeznania tej koleżanki, a czy sąd postanowi o jej przesłuchaniu i jak to zorganizuje, to już jego sprawa.
---------------------
Człowiek się rodzi
choć mu to szkodzi

(Nie odpowiadam na pytania przez PW, e-mail itp. Tylko na forum.)
odpowiedz

13:48 02-03-2010
Dziś przyszło pocztą postanowienie o umorzeniu... Przyznam, że "nóż mi sie w kieszeni otwiera" jak czytam uzasadnienie. Jest napisane w taki sposób, że woła o pomstę do nieba. Poprzekręcane są fakty i przeinaczone zeznania. Wystarczy przeczytać zeznania, żeby dostrzec, iż to co było spisane w protokołach a to co jest w zeznaniach wg. uzasadnienia to dwie różne sprawy. Zastanawiam się, czy jest sens składać zażalenie na postanowienie ze względu na delikatnie ujmując "błędną analizę dowodów" i żądać zmiany uzasadnienia ?

pozdrawiam
odpowiedz
konto usunięte

13:53 02-03-2010
Można jak najbardziej. Jeśli zgadza się rostrzygnięcie, można się zażalić na samo uzasadnienie.

PS. A czy jest sens to mozna ocenic znając jedynie akta sprawy, radząc się prawnika. A czy zostanie ostatecznie zmienione uzasadnienie to zależy właściwie od "widzi mi się" prokuratury (rejonowej i okręgowej). Potem można pisać do apelacyjnej skarge, krajowej, ministerstwa sprawiedliwości....
odpowiedz

linki
reklamowe

14:05 02-03-2010
CYTAT(yakikris @ 2.03.2010, 13:53)
Potem można pisać do apelacyjnej skarge, krajowej, ministerstwa sprawiedliwości....

Tu trochę Pan przesadził. Jeżeli dwie instancje prokuratury umorzą postępowanie to stronie przysługuje prawo do złożenia prywatnego aktu oskarżenia, a nie skargi do kolejnych szczebli prokuratury, czy ministerstwa.
odpowiedz
konto usunięte

14:11 02-03-2010
Nie jeśli chodzi o treść samego uzasadnienia. Prokuratury nie są chętne do zmiany samego uzasadnienia i wtedy pozostaje składanie skargi (oczywiście jeśli ma się mocne argumenty, że jest ona sprzeczna z prawem). Wiadomo, że treść uzasadnienia będzie wpływać również później na decyzję sądu po ewentualnym wniesieniu prywatnego aktu oskarżenia z art. 212 kk lub organów ścigania po zawiadomieniu z art. 233 kk i 234 kk.

PS. Pani była "podejrzana".
odpowiedz

20:25 02-03-2010
CYTAT(kempi82 @ 2.03.2010, 14:05)
Tu trochę Pan przesadził. Jeżeli dwie instancje prokuratury umorzą postępowanie to stronie przysługuje prawo do złożenia prywatnego aktu oskarżenia, a nie skargi do kolejnych szczebli prokuratury, czy ministerstwa.

Prywatny akt oskarżenia to inna para kaloszy (czyn ścigany z oskarżenia prywatnego, a nie publicznego)- abstrahując już to prywatny akt oskarżenia można złożyć od razu bez jakiegokolwiek udziału prokuratury.
---------------------
Odpowiadam publicznie na forum. Jedynie w sprawach większej wagi mogę odpowiedzieć prywatnie.
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona