Przejdź do strony:
» Art. 190. § 1
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

12:01 10-03-2010
Niestety Moja Dziewczyna nie złożyła pisma które Jej napisałem a dziś dowiedziała się, że Pani która Ją oskarżal złozyła zażalenie na postanowienie o umorzeniu. Wkurzyłem się niesamowicie, bo napisałem wszystko co uważalem za istotne w przypadku zażalenia ale ze względu na konieczność wyjazdu służbowego nie mogłem dopilnować by to złożyła lub chociaż wysłała.Dowiedziała się tego od policjanta, który zadzwonił...żeby spytać o moje dane adresowe, bo mam być przesłuchany. Żadnych zeznań nie składałem, nikt o mnie nie wspominał w trakcie postępowania. Zastanawiam się czy w tej sytuacji Moja Dziewczyna może coś zrobić, czy teraz przez to, że "uwalilismy" termin zażalenia można tylko czekać na posunięcia Pani która oskarża?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

16:55 10-03-2010
Czytając wpisy powyżej jestem zdumiony ich treścią...
sprawa została umorzona....trzeba tylko czekać na uprawomocnienie się tego postanowienia.....jeżeli pokrzywdzona na postanowienie o umorzeniu złożyła zażalenie ,to zdecyduje o jego zasadności Prokuratura Okręgowa,a przy podtrzymaniu postanowienia Sąd Rejonowy.......
po co pisać jakiekolwiek pisma skoro prokurator umorzył postępowanie.....,to chyba pocieszająca decyzja dla podejrzanej
po co prywatny akt oskarżenia ,to też nie wiem ( po prostu obie Panie powinny unikać ze sobą kontaktu i tyle)
Zawiadomienie Prokuratury o przestępstwie z art 233 kk lub 234 kk ,też jest uzależnione od samego uzasadnienia o umorzeniu postępowania, bo należy mieć na uwadze, że zawiadamiająca o w/w przestępstwach była podejrzaną w sprawie ,w której ówczesna pokrzywdzona miała dopuścić się przestępstw polegających na składaniu fałszywych zeznań i zawiadomieniu organów ścigania o niepopełnionym przestępstwie.........
odpowiedz

linki
reklamowe

09:16 11-03-2010
CYTAT(maksik @ 10.03.2010, 16:55)
Czytając wpisy powyżej jestem zdumiony ich treścią...
sprawa została umorzona....trzeba tylko czekać na uprawomocnienie się tego postanowienia.....jeżeli pokrzywdzona na postanowienie o umorzeniu złożyła zażalenie ,to zdecyduje o jego zasadności Prokuratura Okręgowa,a przy podtrzymaniu postanowienia Sąd Rejonowy.......
po co pisać jakiekolwiek pisma skoro prokurator umorzył postępowanie.....,to chyba pocieszająca decyzja dla podejrzanej
po co prywatny akt oskarżenia ,to też nie wiem ( po prostu obie Panie powinny unikać ze sobą kontaktu i tyle)
Zawiadomienie Prokuratury o przestępstwie z art 233 kk lub 234 kk ,też jest uzależnione od samego uzasadnienia o umorzeniu postępowania, bo należy mieć na uwadze, że zawiadamiająca o w/w przestępstwach była podejrzaną w sprawie ,w której ówczesna pokrzywdzona miała dopuścić się przestępstw polegających na składaniu fałszywych zeznań i zawiadomieniu organów ścigania o niepopełnionym przestępstwie.........

Jak pisze powyżej w jednym z postów, uzasadnienie zażalenia jest dyskusyjne moim zdaniem i niezbyt konkretne i "pismo"o którym pisałem we wcześniejszym poście tego właśnie dotyczyło. Uzasadnienie nie opiera się sztywno na tym co jest w materialach dowodowych. Może to utrudnić późniejsze postępowanie przed sądem. Co do stwierdzenia, że "po prostu obie Panie powinny unikać ze sobą kontaktu i tyle", to uważam, że to wcale nie rozwiązuje sprawy. Niby czemu ktoś ma oskarżać niewinną osobę i nie ponieść konsekwencji? Żyjemy podobno w państwie prawa, a prawo to miecz obosieczny moim zdaniem. Skoro tamta Pani oskarżała bezpodstawnie, to niech poczuje, że tak nie wolno.
Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na pomysł z Art. 327. § 2 kpk sad.gif
odpowiedz

16:12 11-03-2010
Piszę Pan ,że Pana dziewczynie przedstawiono zarzut z art 190 kk. Dalej wspomina Pan ,że sprawę umorzono , a więc w czym problem...... ,to że Pan się nie zgadza z uzasadnieniem tej decyzji jest bezprzedmiotowe.
Ciężko podpowiadać i odpowiadać nie znając sprawy ,ale gdyby miało dojść do przestępstwa składania fałszywych zeznań ze strony pokrzywdzonej ,to prokurator oceniając takie zeznania i ich ewentualną rozbieżność z urzędu prowadziłby postępowanie w sprawie o przestępstwa z art 233 i 234 kk - umarzając jak to zrobił - sprawę grożby karalnej.....
Na marginesie powyższego.
Wskazuje Pan w swoim poprzednim poście na art 327. § 2 kpk - to tym bardziej Pana dziewczyna powinna zaprzestać jakiegokolwiek kontaktu z ową pokrzywdzoną
odpowiedz

linki
reklamowe

Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona