Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | ja_jagienka | barszym | kw02 |

witam przeprowadzalem transakcje sprzedazy mieszkania - mam takie pytanie czy kupujacy mial prawo zrobic mi wpis do ksiegi wieczystej - roszczenie prawa pierwokupu - jezeli ja nie zerwalem z nim umowy? . Pozatym czy moge zlozyc wniosek o wykreslenie tego wpisu do sadu? poniewaz poradzilem sie prawnika ta umowa tak naprawde zostala zerwana z winy kupujacego (przelozyl bez uzasadnienia ostateczny termin jej zawarcia) - i czy lepiej taki wniosek zlozyc podpisany przez prawnika? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Witam,
---------------------na podstawie jakich dokumentów Sąd dokonał wpisu w kw?....?, i czy napewno dokonano wpisu?...?, czy jest jedynie wniosek...? pozdrawiam Tadeusz | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(quetzalcoatl44 @ 20.02.2010, 19:53) czy kupujacy mial prawo zrobic mi wpis do ksiegi wieczystej - roszczenie prawa pierwokupu - jezeli ja nie zerwalem z nim umowy? Skoro został dokonany wpis, to musiała istnieć przedwstępna umowa sprzedaży w formie notarialnej. W pełni skuteczne odstąpienie od niej wymagało wezwania kupującego do stawienia się u notariusza (najlepiej tuż przed terminem zawarcia umowy ostatecznej), przyjście samemu i spisanie przez notariusza notatki, że kupujący się nie stawił. Mimo niedotrzymania warunków umowy przedwstępnej kupujacy przez rok może próbować domagać się zawarcia umowy ostatecznej przed sądem - wskazując na jakieś okoliczności uzasadniające jej nie zawarcie w terminie - a w szczególności na brak woli sprzedajacego do zawarcia umowy ostatecznej. Wtedy to sąd decydowałby, czy umowa będzie zawarta, czy nie. Taki wpis w hipotece ma na celu zabezpieczenie możliwości wyegzekwowania tego prawa, bo gdyby go w hipotece nie było, a mieszkanie zostało sprzedane, kupujący nie mógłby go nabyć. W tej sytuacj są trzy możliwości: - ponowne wezwanie kupujacego do zawarcia umowy ostatecznej, a gdy na nie nie odpowie, skierowanie sprawy do sądu - jeśli Pan chce mu to mieszkanie sprzedać - odczekanie roku od terminu ostatecznego na zawarcie umowy przyrzeczonej - i wystąpienie z wnioskiem o usuniecie wpisu z powodu przedawnienia roszczenia - wystąpienie do sądu o stwierdzenie, że do zawarcia umowy ostatecznej nie doszło z winy kupującego, co byłoby podstawą do wcześniejszego usunięcia wpisu (ale wiąże to się ze znacznymi opłatami, które być może to Pan musiałby ponieść) Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
dzieki serdeczne to wlasciwie juz wszystko wiem w tym temacie...A jak Pan mysli czy moge teraz napisac pismo wzywajace kupujacego do realizacji umowy przedwstepnej - tylko ze na nowych warunkach. Poniewaz wczesniej to kupujacy zerwal poprzednia umowe wzywajac mnie na realizacje jej 2 dni po terminie ostatecznym zapisanym w umowie - przedwstepnej. Czyli de facto przesunal termin jej zawarcie bez uzasadnienia - czyli ja zerwal.? Ja wtedy zjawilem sie u notariusza ale nie doszlo do podpisania umowy. Czy moge na tej podstawie postawic nowe warunki? aha i czy dokonanie wpisu do ksiegi wieczystej - roszczenia, moglo sie odbyc odrazu bez zadnych okolicznosci? - tz czy poza natarialna umowa nie musialy byc jakies inne okolicznosci zrobienia tego wpisu - np zerwanie przezemnie umowy? | |||
czy ktos wie czy tak mozna zrobic w tym wypadku? i czy kupujacy mial odrazu pelne prawo dokonac wpisu do ksiegi wieczystej? | |||
halooo czy mozecie mi powiedzeciec czy moge teraz wezwac kupujacego do realizacji tej umowy na nowych warunkach?? - skoro on zerwal umowe przedwstepna tz przesunal jej termin ostateczny o 2 dni -czyli ten ostateczny termin przepadl z jego winy..co moge mu zaproponowac w tym wypadku?? | |||
Witam,
---------------------CYTAT czy kupujacy mial odrazu pelne prawo dokonac wpisu do ksiegi wieczystej? ,napomknę jedynie nieśmiało......, że to sąd dokonuje wpisu....., a nie kupujący...... to raz, dwa gdzie jest taki sąd, który tak błyskawicznie rozpatruje wnioski?......? pozdrawiam Tadeusz | ||
linki reklamowe | |
no wlasnie nie wiem na jakiej zasadzie to dzialalo, ale sie stalo...w Otwocku jest taki sad...Sad dokonal wpisu na podstawie umowy-przedwstepnej z tym ze ja jej nie zerwalem a jej termin ostateczny byl jeszcze 7 ms do przodu. Wpisu dokonano niemal natychmiast po zawarciu umowy przedwstepnej. ps. ta umowa byla zawarta na bardzo niekorzystnych dla mnie warunkach i byla wykorzystaniem mojej trudnej sytuacjii...do konca to bylo mieszane w tym i kupujacy wezwal mnie na ostateczna realizacje jej 2 dni po ostatecznym terminie (nie doszlo do jej podpisania, to caly czas bylo cos kombinowane chyba liczyl ze nie przyjde...ale czy ja na tej podstawie ze on przesunal termin bez uzasadnienia - czyli w sumie zerwal ta umowa, czy moge domagac sie teraz nowych warunkow?) | |||
haloo czy moze mi ktos odpowiedziec?? | |||
Witam,
---------------------nie do końca mogę zrozumieć genezę zdarzeń, a Pan nie próbuje ułatwić oceny sytuacji.... Bardzo proszę o zamieszczenie skanu umowy (wykreślając oczywiście dane "wrażliwe"..... pozdrawiam Tadeusz | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |