Przejdź do strony:
» czt postepowanie sadowe znaczy postepowanie zgodne z przepisami , ustawa , zgodne z prawem
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy urzędowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

01:15 21-02-2010
Jako strona nie byłem poinformowany na zas. art. 10 kpa o postępowaniu administracyjnym i wydaniu pozwolenia na budowę .
Decyzje tę zaskarżyłem do SKO . z żądaniem unieważnienia tej Decyzji , organ ten mimo żądania unieważnienia tej decyzji , przekazał te decyzje do ponownego rozpatrzenia odrzucając ja w całości . Trwało to 7 miesięcy do dnia wydania decyzji przez SKO . W tym czasie budynki powstały.
Powaznym naruszeniem bylo wydanie samej decyzji WZ , osoby te nie miały zgody na właczenie sie do sieci prywatnej , a te własnie urzedy podjęły decyzje samowolnie bez uzyskania zgody właściciela .
Zgodnie z procedura postępowania administracyjnego , wnioskodawca musi spełnić wszystkie uzgodnienia techniczne art, 34 prawa budowlanego , nie spełnia a decyzja jest wydana !
Skargę wnoszę do WSA , ten sad potrzebował ok. roku na zajęcie sie ta sprawa ...finał , oddala skargę .
Wnoszę wniosek o uzasadnienie wyroku .
czekam .
Pytanie podstawowe ;
czym jest własność prywatna w Polsce , skoro pomija sie tak fundamentalna sprawę w sadach .
Uzupełniając , złożyłem skargę na przewlekłość postępowania w sadzie administracyjnym , sprawę zakończono jak wspomniałem oddaleniem skargi ale nie ustosunkowano sie do skargi na przewlekłość postępowania .
Jak sie okazuje , " krętaczem " w sprawie jest nie zarejestrowany deweloper ....
Proszę o wnioski .
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

02:14 21-02-2010
CYTAT
Proszę o wnioski .

na podstawie opisu możliwe tylko połowiczne.
CYTAT
W tym czasie budynki powstały.

bez pozwolenia na budowę?
Jest to samowola budowlana.
CYTAT
przekazał te decyzje do ponownego rozpatrzenia odrzucając ja w całości

co właściwie wszczęto?
-procedurę odwoławczą?
-stwierdzono nieważność decyzji? W takim razie organ, który wydał decyzję powinien zając się sprawą od początku i uzasadnienie SKO wydaje się prawidłowe.
CYTAT
Powaznym naruszeniem bylo wydanie samej decyzji WZ

WZ nie naruszają prawa własności. Inwestor nie miał prawa podłączyć się do sieci bez zgody właściciela, nawet posiadając WZ.
CYTAT
nie spełnia a decyzja jest wydana

tego nie wiemy, bo nie znamy treści ani decyzji, ani projektu ani wyroku sądu.
---------------------
już w domu
odpowiedz

linki
reklamowe

00:16 22-02-2010
CYTAT(Sławomir @ 21.02.2010, 2:14)

pozwolenie wydano na podstawie WZ
strona nie byla poinformowana przed wydaniem decyzji w myśl art. 10 kpa , nie miała możliwości zapoznania sie z aktami postępowania , czego budowa dotyczy itd.
O budowie dowiedziałem się po miesiącu kiedy wydano pozwolenie na budowę
Z chwilą wjechania sprzętu budowlanego na budowę .
Zapytałem inwestorki co to ma znaczyć ,co tu będzie budowane , odpowiedziała " to jest ponad nami za mna stoja wysoko postawieni urzędnicy .. nie ma Pan szans ..decyzja zapadła "
Zaraz następnego dnia pojechałem do naczelnika wydziału który wydał " decyzje pozwolenia na budowę " pod stołem " .
To samo pytanie zadałem tej osobie , żądając unieważnienia tej decyzji
Odpowiedział , " że się pomylił " ( ?! )
Po wyjściu od naczelnika wydziału pomimo złożenia ustnej skargi , na piśmie dodatkowo złożyłem skargę w tej formie w sekretariacie starostwa .
Ok. 2 miesięcy trwało milczenie na odpowiedz , po tym czasie naczelnik przysłał pismo , że decyzja jest ostateczna i prawomocna ....
Zaskarżyłem tę decyzje za pośrednictwem naczelnika do Wojewody , żądając unieważnienia decyzji na podst. art. 10kpa
Pierwsze pismo Wojewody odrzuciło skargę
Złożyłem zażalenie , te z kolei powędrowało do WSA i .....zostało oddalone jako skarga , bez uzasadnienia o które wniosłem w ciągu 7 dni , WSA przysłało odpis dokumentu jaki widziałem w aktach sprawy , czyli oddalenie skargi bez uzasadnienia .
Złożyłem zażalenie .
Jak opisałem na wstępie , postępowanie kontrolne trwało ponad rok i nic nie wniosło do sprawy skarżącego , po za tym , że ten czas pozwolił na wybudowanie budynków jak sie okazuje przez nie zarejestrowanego dewelopera .
W uzupełnieniu podobna sprawa dotyczyła skargi na decyzje gminy w/s WZ
Osoba nie zarejestrowanego dewelopera , występując jedno osobowo o pozwolenie do włączenia się do prywatnej sieci z imienia i nazwiska w spoób nie zrozumiały dopisała obce nam osoby jako inwestorów którzy nie maja żadnych ustaleń ze mną .Co bardzo wazne i istotne w sprawie , nie zapewniłem dostarczenia wody do tej posesji co zawsze badał przed wydaniem decyzji pozwolenia na budowe ten sam naczelnik starostwa . Ostatnio prowadzone postępowanie innej osoby równolegle z " deweloperem " , daje bardzo duzo do myślenia ...otóż , inna osoba w/w musiała mieć takie zapewnienie z mojej strony na podst . art 34 prawa budowlanego , w ciagu miesiaca musiała takie zapewnienie uzyskac na pismie w innym przypadku nie uzyskała by decyzji o pozwoleniu na budowe . Podpisywałem pięciokrotnie kazdy z wniosków i na podstawie takich dokumentów naczelnik wydał pozwolenie na budowe .
Deweloper nie ma takich ustalen, nie posiadał i ... pozwolenie otrzymał.

co właściwie wszczęto? wszczęto przez SKO kontrole i odrzucono w całości w sprawie WZ , Wojewoda równiez po zazaleniu odrzucił w całości wydana decyzje
-procedurę odwoławczą?
-stwierdzono nieważność decyzji? niestety nie ! mimo żądań skarżącego
W takim razie organ, który wydał decyzję powinien zając się sprawą od początku i uzasadnienie SKO wydaje się prawidłowe.
Obecnie przysłano pismo z gminy na które w ciagu 2 tygodni sie naturalnie odwołałem .
Podając i załanczajac pisma z gminy które nie uznało polecenia SKO o odrzuceniu w całości wydanej decyzji Wz , pytam gminę wprost " czy gmina uważa , że wydanie nie zgodnej z prawem decyzji jest legalna , wsazałem , że jeśli choć jeden z warunków postępowania stwarza braki w decyzji powinna być unieważniona i wydana nowa , takie stanowisko wyraził SN.
Od czego mam sie odwoływać ?
Ponadto , zawiadomiłem prokuraturę , poniewaz istnieje zabór mienia na duża wartość , komisyjmnie zamknieto zawór odcinajacy posesję - działke dewelopera .
Deweloper pomimo pisma które odebrał , które informuje o zakazie pobierania wody , samowolnie rozkopał poza granica swojej działki dostęp do zaworu , odkręcił i pobierał wodę niszcząc przy tym zabezpieczenie właściciela prywatnego .
Interwencja Policji , do Policji mówi ...wode pobieram bo sie buduję ...Policja żąda umowy , oczywiście nie ma , protokół do Prokuratury.
Prokuratura nie stwierdziła znamion popełnienia przestępstwa poprzez zabór wody .
Sąd Rejonowy na zażalenie do prokuratury polecił wwozić postępowanie .
Policja gdzieś powiedzmy" zawieruszyła protokoły", prokuratura stwierdziła , ze nie ma dowodów w sprawie zaboru .
Przedstawiłem prokuraturze protokoły podpisane przez Policje jako dowód , ze tych protokołów Policja nie przekazała prokuraturze ( ?! )
Do SR wezwano mnie w charakterze oskarżyciela posiłkowego
Potwierdziłem na piśmie , że tak , będę występował w charakterze oskarżyciela posiłkowego , jak również powołałem się na art 222 kpc
Tak przed rozprawa w sekretariacie sądu jak i na sali rozpraw nie chciano z nie zrozumiałych względów przyjąć pisma skarżącego .
Wysłałem za potwierdzeniem pocztowym to pismo zaraz po wyjściu z sadu . ( czekam ponad rok na stanowisko w sprawie od sadu ! )
P.S.
To sie po prostu nie mieści w żadnych " standartach prawnych "
Prosze o wnioski

WZ nie naruszają prawa własności. Inwestor nie miał prawa podłączyć się do sieci bez zgody właściciela, nawet posiadając WZ.

odpowiedz

13:17 22-02-2010
Witam
Panie Sławomirze , mam nadzieje , ze podałem wyczerpująco temat , czekam z nie cierpliwością na pana ocenę prawną .
pozdrawiam
odpowiedz

04:16 23-02-2010
W uzupełnieniu;
Po wydaniu pozwolenia na budowę , organ wydający pozwolenie na budowę wbrew art. 34 ust.3 pkt.1 Prawa Budowlanego , po 3 miesiącach, organ ten wnosi pismo w sprawie rozbudowy przyłącza energetycznego . (?)
Wydział Architektury i Budownictwa powołuje się przy tym na decyzje gminy na podstawie WZ , w sprawie budowy jak podaje naczelnik wydziału , decyzję wydano na podstawie decyzji gminy które były zgodne z ustaleniami dot. m in. wewnętrznej elektroenergetyczną linia zasilająca te działkę .
Trzeba podać , ze na granicy dwóch działek znajduje sie ZK i przed wydaniem jakiejkolwiek decyzji należało uzyskać zgodę sąsiada .
Takiej zgody nie ma , co interesujące i zadziwiające nikt nie występował z inwestorów o taka zgodę i mimo wszystko wydano WZ i pozwolenie na budowę .
Potwierdza to wydanie pozwolenia na budowę bez wymaganych ustaleń technicznych .
Jest oczywistym , jeśli organ przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę nie dysponuje pełna informacja dot. uzgodnień technicznych , powinien na zas. art. 35.1pkt.3 nakazać w terminie usunięciu braku ustaleń w innym przypadku po tym terminie odmawia wydania pozwolenia na budowę . Zażalenie w tej sprawie nie dotyczy.
Jeżeli zatem dokumentacja techniczna nie była kompletna , brak było ustaleń technicznych , brak podstaw do wydania decyzji pozwolenia na budowę a jednak taka decyzje wydano z rażącym naruszeniem prawa , ustawy w końcu przepisów , dlaczego organy kontrolujące działania starostwa powiatowego unikają merytorycznej oceny bez prawości .
Można domniemać , że organy kontrolujące maja wybitne trudności ze znajomością przepisów spenelizowanych w KPA.
art. 10 kpa pkt.1 zupełnie nie ma zastosowania przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę , jak tez w/w
Istnieje w tej sprawie zasada , buduj a później się uzupełni ....

odpowiedz

04:23 23-02-2010
CYTAT(Sławomir @ 21.02.2010, 2:14)

co właściwie wszczęto?
-procedurę odwoławczą?
-stwierdzono nieważność decyzji? W takim razie organ, który wydał decyzję powinien zając się sprawą od początku i uzasadnienie SKO wydaje się prawidłowe.

To jest właśnie nie zrozumiałe działanie organów kontrolujących , trwa to ponad dwa lata bez merytorycznego uzasadnienia wręcz unikania na tak oczywiste błędy prawne w wydaniu decyzji WZ i pozwolenia na budowę .
odpowiedz

01:32 25-02-2010
CYTAT(janusz61 @ 23.02.2010, 4:23)
To jest właśnie nie zrozumiałe działanie organów kontrolujących , trwa to ponad dwa lata bez merytorycznego uzasadnienia wręcz unikania na tak oczywiste błędy prawne w wydaniu decyzji WZ i pozwolenia na budowę .

Proszę o odpowiedz '
Wydanie pozwolenia na budowę z naruszeniem art. 10kpa pkt, 1 jest decyzja z punktu prawa administracyjnego ważną decyzją ? czy tez nie .?
W tej sprawie dochodzi do nie zrozumiałych działań organów .
Zdaniem SN , jeżeli decyzja posiada błędy nie należy jej zmieniać tylko unieważnić a dokładnie wydać nową.
Zatem po co organy starają sie unikać odpowiedzialności od spraw oczywistych .
Jeżeli wydano decyzje wbrew ustawie , a wiadomo , urzędnik musi działać na podstawie ustawy , żąda unieważnienia wydanej decyzji z naruszeniem prawa ( oczywiste ) te organy prowadza postępowanie wyjaśniające w nie zrozumiałym kierunku .
Jak dotyczałem , w pierwszej kolejnoci organa badaja legalnośc wydania decyzji
Nie ulega watpliwości , ze termin "legalności " trąca o korupcje , ktoś komus obiecał ....
Śledząc inne sprawy , można dojśc do wniosku , organy kontrolujace postepowania tego rodzaju , kolokwialnie mówić " rżną głupa " .
Co zabawnego , osoba która widac w jaki sposób to robi ...awansuje , widac jest to dość powszechnie stosowane , byc może o to chodzi , nie o przepisy administracyjne , a o zawartośc portfela ...kogos .
odpowiedz

linki
reklamowe

09:37 05-03-2010
CYTAT(janusz61 @ 25.02.2010, 1:32)
Proszę o odpowiedz '
Wydanie pozwolenia na budowę z naruszeniem art. 10kpa pkt, 1 jest decyzja z punktu prawa administracyjnego ważną decyzją ? czy tez nie .?
W tej sprawie dochodzi do nie zrozumiałych działań organów .
Zdaniem SN , jeżeli decyzja posiada błędy nie należy jej zmieniać tylko unieważnić a dokładnie wydać nową.
Zatem po co organy starają sie unikać odpowiedzialności od spraw oczywistych .
Jeżeli wydano decyzje wbrew ustawie , a wiadomo , urzędnik musi działać na podstawie ustawy , żąda unieważnienia wydanej decyzji z naruszeniem prawa ( oczywiste ) te organy prowadza postępowanie wyjaśniające w nie zrozumiałym kierunku .
Jak dotyczałem , w pierwszej kolejnoci organa badaja legalnośc wydania decyzji
Nie ulega watpliwości , ze termin "legalności " trąca o korupcje , ktoś komus obiecał ....
Śledząc inne sprawy , można dojśc do wniosku , organy kontrolujace postepowania tego rodzaju , kolokwialnie mówić " rżną głupa " .
Co zabawnego , osoba która widac w jaki sposób to robi ...awansuje , widac jest to dość powszechnie stosowane , byc może o to chodzi , nie o przepisy administracyjne , a o zawartośc portfela ...kogos .

WSA mozna zakładac po czasie zlozenia wniosku o odpis z uzasadnieniem wyroku unika odpowiedzi ( miesiąc ) jakie srodki przysługuja na brak odpowiedzi - uzasadnienia wyroku , czy jest to zażalenie ?
pozdrawiam
odpowiedz
konto usunięte

10:18 05-03-2010
Można złożyć skargę do prezesa sądu: nie wydanie uzasadnienia w terminie. Ale z doświadczenia wiem, że takie uzasadnienia się wydaje po ok. 3 mies. i nikt nigdy nie stwierdzi po tych 3 mies. ze ktoś coś źle zrobił. Zwalą winę na obłożenie pracą itp.
odpowiedz

20:23 05-03-2010
CYTAT(yakikris @ 5.03.2010, 10:18)
Można złożyć skargę do prezesa sądu: nie wydanie uzasadnienia w terminie. Ale z doświadczenia wiem, że takie uzasadnienia się wydaje po ok. 3 mies. i nikt nigdy nie stwierdzi po tych 3 mies. ze ktoś coś źle zrobił. Zwalą winę na obłożenie pracą itp.

Brak uzasadnienia odpisu wyroku powoduje zatrzymanie procesu odwoławczego do NSA , jak wiemy od wydania uzasadnienia wyroku przez sad , skarżący ma 30 dni na złożenie apelacji do NSA .
Czy nie jest to podstawa do złożenia skargi do trybunału w Strasburgu , skoro poszkodowany nie ma możliwości odwoławczej w swoim kraju .
Trudno zrozumieć działania sadu który unika odpowiedzi w sprawie tak oczywistej jak art. 10 KPA
Trudno zrozumieć działania sadu który unika odpowiedzi w sprawie naruszenia własności prywatnej w której to sprawie naczelnik PINB udzielił bez zgody właściciela zgodę na użytkowanie osobie nie mającej upoważnienia dot. sieci od właściciela
Zastanawia mnie również to , w jakiej formie zostanie przeprowadzony odbiór techniczny nowo wybudowanych budynków skoro jako takie nie maja tak waznych ustalen technicznych na poczatku wydawania decyzji pozwolenia na budowe ?
Pozwolenie wydano , mysląc i zakładajac , że pózniej sie te sprawy uzupelni ....
Tak sie zaczyna dziac , PINB po 6 miesiacach od wydania decyzji pozwolenia na budowe informuje mnie o " chęci " rozbudowy przyłączen technicznych do tej inwestycji .
Mozna domniemac takie działania w Czadzie , może w Kamerunie , ale nie przypuszczałem , że spotkam sie u nas z pozałowania godna arogancja organów .
Podstawa fundamentalna '
urzędnik opiera swoje działania o zapisy obowiązujacej ustawy
Tego nie zrobił
zaskarżone decyzje WZ i wydanego pozwolenia na budowe zostały odrzucone w całości przez organy kontrolujace
Brak działan gminy i PINB
Budowa trwa i kontynuuje sie budowe
WSA milczy ....

Czy znajdzie sie prawnik ktory na tym forum odpowie co z takim bezprawnym działaniem zrobic na tym etapie ?
pozdrawiam

Z moich informacji dot. tego rodzaju działan , wynika stanowisko SN , który twierdzi , ze decyzji tego rodzaju sie nie poprawia tylko wydaje nowa .
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985mfilipinka
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985mfilipinka
Dołącz do naszego grona