Zwrot pieniędzy do nieistniejącej już spółki cywilnej. - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
13:53 24-02-2010  dario_1
Witam, firma belgijska winna nam jest pieniądze. Należność powstała kiedy istniała spółka cywilna z dwoma wspólnikami. W tamtym roku spółkę zlikwidowaliśmy. Na początku tego roku firma chciała zapłacić nam pieniądze ale numer konta (jeszcze spółki cywilnej) był już nieaktualny. Zwrócono się do mnie z prośbą o podanie nowego numeru rachunku. Niestety podałem jako adresata przelewu swoje imię i nazwisko. Stwierdzili, że muszą przelać pieniądze tylko na rachunek spółki. Wtedy wyjaśniłem zaistniałą sytuację. Zażądali numeru konta likwidatora spółki i na nie przeleją pieniądze. Wyjaśniłem, że spółka wg prawa polskiego nie musi posiadać likwidatora. Skierowali mnie do prawniczki w Belgii która zadała mi następujące pytanie:

" W sprawie istotne znaczenie bedzie miala kwestia skutkow prawnych likwidacji w prawie polskim.
Ja sama niestety nie posiadam informacji jak wyglada sytuacja roszczen po likwidacji spolki w prawie polskim. Czy udzialowcy przejeli roszczenia, czy moga dochodzic roszczen, po likwidacji itd."

Proszę o pomoc bo firmie belgijskiej taki rozwój wydarzeń jest na rękę.
Pozdrawiam Darek

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona