Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | mfilipinka | zaneta1985 |

Witam! Mam nadzieje, ze trafilam na dobre forum. Jezeli nie, prosze mnie naprostowac. Potrzebuje porady od kogos, kto zna sie na przepisach Unii Europejskiej. Otoz od prawie 3 lat pracowalam na terenie Republiki Czeskiej. Tam mieszkalam, placilam podatki. Slowem zylam. Po 3 latach zaszlam w ciaze. Wraz z przyjsciem dziecka na swiat (urodzilo sie w Polsce) postanowilismy z partnerem wrocic do kraju. Problemow z zasilkiem macierzynskim nie mialam. Problemy zaczely sie z zasilkiem wychowawczym. Moj partner zrezygnowal z pracy w Czechach i zarejestrowal sie jako bezrobotny w Polsce. Nabyl prawo do zasilku dla bezrobortnych. I tutaj zaczely sie schody. Wedlug czeskiego Urzedu Pracy, ktory nadaje zasilki wychowawcze, powinnam rozpoczac w Polsce proces starania sie o zasilek polski. To co tutaj mialabym dostac oni odpisza sobie od swojego zasilku i dostane roznice. Zglosilam podanie o zasilek w Polsce. Jako, ze jest to tzw. swiadczenie koordynowane sprawa trafila do Urzedu Marszalkowskiego, a tam na podstawie przepisow Unii Europejskiej i przepisow polskich odmowiono mi wyplaty jakiekokolwiek zasilku. Od razu zadzwonilam do Czech informujac ich o tym i powiedziano mi, ze w taki mrazie jets problem i prawdopodobnie wstrzymaja mi wyplate swiadczenia na okres pol roku, poniewaz przez taki wlasnie okres moj partner bedzie dostawal zasilek dla bezrobotnych. Jak to jest, ze dwa kraje roznie interpretuja te same przepisy? Niestety na tym wszystkim cierpimy my. W piatek bede miala odpowiedz jakie sa ich decyzje. Jednak mi tak na moj rozum wydaje sie, ze fakt, ze moj partner pobiera zasilek dla bezrobotnych w Polsce nie powinien miec wplywu na wyplate zasilku wychowawczego w Czechach. Z jakiej racji? Jestem nadal zatrudniona na terenie Czech, tam mam oplacna skladke zdrowotna, ubezpieczenie spoleczne i inne swiadczenia. W Polsce w tej chwili tylko mieszkam. Jak to jest? Kto ma racje? Od ktorej decyzji sie odwolywac? Zaczynam pomalu powatpiewac we wlasne sily. Jak na razie jestem poslancem pomiedzy urzedami. Poslancem, ktory juz drugi miesiac nie ma dochodow, a wydal na same tlumaczenia ponad 1000zl | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |