Przejdź do strony:
» Ważność pozwolenia na budowę
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy urzędowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

10:23 25-02-2010
Witam wszystkich.
Kupiłam dom. W jego projekcie są uwzględnione drzwi tarasowe, które faktycznie nie są wykonane w domu.
Moje pytanie brzmi, czy mogę teraz "wstawić" drzwi tarasowe (będzie się to wiązało z koniecznością wyburzenia części ściany), skoro projekt domu jest z 1989 r.
Czy jest jakiś czas ważności pozwolenia na budowę zgodnie z projektem,
czy też jeśli projekt uwzględnia taką zabudowę, tzn., że w każdym czasie mogę dostosować dom do niego?
Z góry dizękuje za wskazówki:)
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

13:58 25-02-2010
Witam,
trochę inaczej trzeba na to spojrzeć....
1. Jeśli kupiła Pani nieruchomość zabudowaną...., to znaczy tyle, że budowa została zakończona i budynek został przekazany do użytkowania. Tak więc zaistniała jedna z możliwości:
- albo istnieje projekt zamienny (bez tych drzwi),
- albo w zawiadomieniu o zakończeniu budowy poinformowano o wykonaniu innym niż w projekcie i urząd przyjął to do akceptującej wiadomości,
- albo złożono nieprawdziwe oświadczenie o zakończeniu budowy
2. Jeśli kupiła Pani budowę...., to stan prawny nieruchomości (w tym względzie) zależny jest......... od zapisów w dzienniku budowy.
Dalsze postępowanie zależy od określenia..... który z powyższych wariantów ma miejsce.......

---------------------
pozdrawiam Tadeusz
odpowiedz

linki
reklamowe

14:36 26-02-2010

Witam,
trochę inaczej trzeba na to spojrzeć....
1. Jeśli kupiła Pani nieruchomość zabudowaną...., to znaczy tyle, że budowa została zakończona i budynek został przekazany do użytkowania. Tak więc zaistniała jedna z możliwości:
- albo istnieje projekt zamienny (bez tych drzwi),
- albo w zawiadomieniu o zakończeniu budowy poinformowano o wykonaniu innym niż w projekcie i urząd przyjął to do akceptującej wiadomości,
- albo złożono nieprawdziwe oświadczenie o zakończeniu budowy
2. Jeśli kupiła Pani budowę...., to stan prawny nieruchomości (w tym względzie) zależny jest......... od zapisów w dzienniku budowy.
Dalsze postępowanie zależy od określenia..... który z powyższych wariantów ma miejsce.......

Dziękuję za odpowiedź.
Przewertowałam posiadane dokumenty i wynika z nich, że nie ma żadnego projektu zmiany (bynajmniej w moim posiadaniu - choć b. właściciel zapewniał, że przekazał mi wszystkie dokumenty dot. nieruchomości).
W znalezionym zawiadomieniu o zakończeniu budowy jest napisane, że dom wykonano zgodnie z projektem.
Wnioskując z tego przypuszczam, że b. właściciele, składali fałszywe oświadczenia o zakończeniu budowy.
Zastanawiające jest dla mnie też, że dołączone do zaświadczenia o zakończeniu budowy, protokoły odbioru wykonania instalacji gazowej, czy kanalizacji - zawierają inaczej umieszczone ściany działowe domu niż w projekcie głównym tzn. w dzienniku budowy.?!
Co robić???
odpowiedz

15:00 26-02-2010
Witam,
zmiany podziału wewnetrznego, czyli lokalizacja ścin działowych, to zmiany drugorzędne i nie wymagają projektu zamiennego.
Ja osobiści "przywróciłbym stan zgodny z projektem"... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif i "po cichu" wykonał drzwi.... biggrin.gif
Proszę jednak pamiętać, że w pierwszej kolejności należy poprawnie wykonać nadproże...... a dopiero znacznie póżniej rozebrać ścianę..... biggrin.gif
---------------------
pozdrawiam Tadeusz
odpowiedz

10:58 01-03-2010
Gdyby nie realna możliwość, że moje drzwi tarasowe nie spodobają się sąsiadom - już dawno zrobiłabym je "po cichu".
Ale przypuszczam, że będą mieli jakieś ale, dlatego chciałam wszystko zgodnie z procedurą...
Dletego jestem w kropce...
Co robić, jak robić, czy to będą koszty nie tylko drzwi i ich montażu ale też architekta, który naniesie zminy na projekt, wymierzy, obmierzy itp., no i ta cała zabawa z ew. pozwoleniem...
odpowiedz

23:05 01-03-2010
CYTAT(JUDYTA OSTASZEWSKA @ 25.02.2010, 10:23)
Witam wszystkich.
Kupiłam dom. W jego projekcie są uwzględnione drzwi tarasowe, które faktycznie nie są wykonane w domu.

Czy dom jest w trakcie budowy? Jeśli jest w trakcie budowy to powinien być też dziennik budowy i inna dokumentacja.

Moje pytanie brzmi, czy mogę teraz "wstawić" drzwi tarasowe (będzie się to wiązało z koniecznością wyburzenia części ściany), skoro projekt domu jest z 1989 r.
Projekt to projekt. Nie wyburzenie ale rozbiórka części ściany. Jeśli jest w projekcie otwór ze stolarką to powinien być wykonany.

Czy jest jakiś czas ważności pozwolenia na budowę zgodnie z projektem.
Oczywiście. Pozwolenie na budowę do niedawno miało okres ważności 2 lata,( a obecnie 3 lata dla nowych pozwoleń). Oznacza to, że powinna budowa być rozpoczęta do 2-lat od wydania(uprawomocnienia się) decyzji pozwolenia na budowę, a podczas wykonywania robót nie może być przerwy w pracach dłuższej jak 2 lata. Decydują zapisy w dzienniku budowy.

czy też jeśli projekt uwzględnia taką zabudowę, tzn., że w każdym czasie mogę dostosować dom do niego?
Budowę należy prowadzić zgodnie z pozwoleniem na budowę i załączonym pod pozwoleniem projektem budowlanym.
Z góry dizękuje za wskazówki:)

---------------------
Patrzę i nie wierzę.
Nie wieżę?
Nie...
odpowiedz

09:33 02-03-2010
Witam,
sprawa niestety komplikuje się bardziej..... chcąc podejść pryncypialnie.... to w pierwszej kolejności należy usankcjonować stan istniejący zanim wystąpi się o pozwolenie na budowę (też z pomocą uprawnionego architekta).
Sugeruję jednak "przywrócić stan pierwotny", ale koniecznie dokładnie wg projektu. Jestem przekonany, że w najgorszym razie ktoś pogrozi palcem. Roboty da się wykonać bez "wielkiego huku"...... biggrin.gif
---------------------
pozdrawiam Tadeusz
odpowiedz

linki
reklamowe

12:41 02-03-2010
Zgodzę się z przedmówcą. To chyba najlepsze i najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o "papierkowe sprawy" smile.gif

PS. Panie Tadeuszu, proszę sprawdzić skrzynkę.
odpowiedz

18:23 09-03-2010
Uważam, że nie ma sensu komplikować sprawy. Mogłoby się okazać, że np. schody są wykonane niezgodnie z projektem i będzie zabawa. Szkoda pieniędzy. Wystarczy zamówić nowy projekt u architekta i po kłopocie. Projekt wstawienia okna nie jest kosztowny. Wracanie do starych projektów bywa ryzykowne, dość często nie zgadzają się one wcale ze stanem faktycznym.
odpowiedz

08:40 10-03-2010
Witam,
to jest dopiero ryzykowne rozwiązanie..... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Proszę zwrócić uwagę, że budynki jednorodzinne nie podlegają odbiorowi (w ogromnej większości), a więc wyobrażenie urzędu o tym jak został wykonany opiera się o projekt (zatwierdzony) i oświadczenie inwestora i kierownika budowy..... Tak więc otworzenie swoistej puszki Pandory w związku z faktycznym zgłoszeniem, że obiekt wygląda inaczej niż powinien.... rozpęta czasochłonną i kosztowną procedurę, bo trudno przeciez inaczej wystapić o pozwolenie na budowę w sprawie której (wg wiedzy urzędu) nie ma nic do zrobienia..... biggrin.gif
---------------------
pozdrawiam Tadeusz
odpowiedz
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985mfilipinka
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985mfilipinka
Dołącz do naszego grona