Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | zaneta1985 | mfilipinka |

Witam wszystkich. Kupiłam dom. W jego projekcie są uwzględnione drzwi tarasowe, które faktycznie nie są wykonane w domu. Moje pytanie brzmi, czy mogę teraz "wstawić" drzwi tarasowe (będzie się to wiązało z koniecznością wyburzenia części ściany), skoro projekt domu jest z 1989 r. Czy jest jakiś czas ważności pozwolenia na budowę zgodnie z projektem, czy też jeśli projekt uwzględnia taką zabudowę, tzn., że w każdym czasie mogę dostosować dom do niego? Z góry dizękuje za wskazówki:) | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Witam,
---------------------trochę inaczej trzeba na to spojrzeć.... 1. Jeśli kupiła Pani nieruchomość zabudowaną...., to znaczy tyle, że budowa została zakończona i budynek został przekazany do użytkowania. Tak więc zaistniała jedna z możliwości: - albo istnieje projekt zamienny (bez tych drzwi), - albo w zawiadomieniu o zakończeniu budowy poinformowano o wykonaniu innym niż w projekcie i urząd przyjął to do akceptującej wiadomości, - albo złożono nieprawdziwe oświadczenie o zakończeniu budowy 2. Jeśli kupiła Pani budowę...., to stan prawny nieruchomości (w tym względzie) zależny jest......... od zapisów w dzienniku budowy. Dalsze postępowanie zależy od określenia..... który z powyższych wariantów ma miejsce....... pozdrawiam Tadeusz | ||
linki reklamowe | |
Witam, trochę inaczej trzeba na to spojrzeć.... 1. Jeśli kupiła Pani nieruchomość zabudowaną...., to znaczy tyle, że budowa została zakończona i budynek został przekazany do użytkowania. Tak więc zaistniała jedna z możliwości: - albo istnieje projekt zamienny (bez tych drzwi), - albo w zawiadomieniu o zakończeniu budowy poinformowano o wykonaniu innym niż w projekcie i urząd przyjął to do akceptującej wiadomości, - albo złożono nieprawdziwe oświadczenie o zakończeniu budowy 2. Jeśli kupiła Pani budowę...., to stan prawny nieruchomości (w tym względzie) zależny jest......... od zapisów w dzienniku budowy. Dalsze postępowanie zależy od określenia..... który z powyższych wariantów ma miejsce....... Dziękuję za odpowiedź. Przewertowałam posiadane dokumenty i wynika z nich, że nie ma żadnego projektu zmiany (bynajmniej w moim posiadaniu - choć b. właściciel zapewniał, że przekazał mi wszystkie dokumenty dot. nieruchomości). W znalezionym zawiadomieniu o zakończeniu budowy jest napisane, że dom wykonano zgodnie z projektem. Wnioskując z tego przypuszczam, że b. właściciele, składali fałszywe oświadczenia o zakończeniu budowy. Zastanawiające jest dla mnie też, że dołączone do zaświadczenia o zakończeniu budowy, protokoły odbioru wykonania instalacji gazowej, czy kanalizacji - zawierają inaczej umieszczone ściany działowe domu niż w projekcie głównym tzn. w dzienniku budowy.?! Co robić??? | |||
Witam,
---------------------zmiany podziału wewnetrznego, czyli lokalizacja ścin działowych, to zmiany drugorzędne i nie wymagają projektu zamiennego. Ja osobiści "przywróciłbym stan zgodny z projektem"... Proszę jednak pamiętać, że w pierwszej kolejności należy poprawnie wykonać nadproże...... a dopiero znacznie póżniej rozebrać ścianę..... pozdrawiam Tadeusz | ||
Gdyby nie realna możliwość, że moje drzwi tarasowe nie spodobają się sąsiadom - już dawno zrobiłabym je "po cichu". Ale przypuszczam, że będą mieli jakieś ale, dlatego chciałam wszystko zgodnie z procedurą... Dletego jestem w kropce... Co robić, jak robić, czy to będą koszty nie tylko drzwi i ich montażu ale też architekta, który naniesie zminy na projekt, wymierzy, obmierzy itp., no i ta cała zabawa z ew. pozwoleniem... | |||
CYTAT(JUDYTA OSTASZEWSKA @ 25.02.2010, 10:23) Witam wszystkich. Kupiłam dom. W jego projekcie są uwzględnione drzwi tarasowe, które faktycznie nie są wykonane w domu. Czy dom jest w trakcie budowy? Jeśli jest w trakcie budowy to powinien być też dziennik budowy i inna dokumentacja. Moje pytanie brzmi, czy mogę teraz "wstawić" drzwi tarasowe (będzie się to wiązało z koniecznością wyburzenia części ściany), skoro projekt domu jest z 1989 r. Projekt to projekt. Nie wyburzenie ale rozbiórka części ściany. Jeśli jest w projekcie otwór ze stolarką to powinien być wykonany. Czy jest jakiś czas ważności pozwolenia na budowę zgodnie z projektem. Oczywiście. Pozwolenie na budowę do niedawno miało okres ważności 2 lata,( a obecnie 3 lata dla nowych pozwoleń). Oznacza to, że powinna budowa być rozpoczęta do 2-lat od wydania(uprawomocnienia się) decyzji pozwolenia na budowę, a podczas wykonywania robót nie może być przerwy w pracach dłuższej jak 2 lata. Decydują zapisy w dzienniku budowy. czy też jeśli projekt uwzględnia taką zabudowę, tzn., że w każdym czasie mogę dostosować dom do niego? Budowę należy prowadzić zgodnie z pozwoleniem na budowę i załączonym pod pozwoleniem projektem budowlanym. Z góry dizękuje za wskazówki:) Patrzę i nie wierzę. Nie wieżę? Nie... | ||
Witam,
---------------------sprawa niestety komplikuje się bardziej..... chcąc podejść pryncypialnie.... to w pierwszej kolejności należy usankcjonować stan istniejący zanim wystąpi się o pozwolenie na budowę (też z pomocą uprawnionego architekta). Sugeruję jednak "przywrócić stan pierwotny", ale koniecznie dokładnie wg projektu. Jestem przekonany, że w najgorszym razie ktoś pogrozi palcem. Roboty da się wykonać bez "wielkiego huku"...... pozdrawiam Tadeusz | ||
linki reklamowe | |
Zgodzę się z przedmówcą. To chyba najlepsze i najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o "papierkowe sprawy" PS. Panie Tadeuszu, proszę sprawdzić skrzynkę. | ||
Uważam, że nie ma sensu komplikować sprawy. Mogłoby się okazać, że np. schody są wykonane niezgodnie z projektem i będzie zabawa. Szkoda pieniędzy. Wystarczy zamówić nowy projekt u architekta i po kłopocie. Projekt wstawienia okna nie jest kosztowny. Wracanie do starych projektów bywa ryzykowne, dość często nie zgadzają się one wcale ze stanem faktycznym. | |||
Witam,
---------------------to jest dopiero ryzykowne rozwiązanie..... Proszę zwrócić uwagę, że budynki jednorodzinne nie podlegają odbiorowi (w ogromnej większości), a więc wyobrażenie urzędu o tym jak został wykonany opiera się o projekt (zatwierdzony) i oświadczenie inwestora i kierownika budowy..... Tak więc otworzenie swoistej puszki Pandory w związku z faktycznym zgłoszeniem, że obiekt wygląda inaczej niż powinien.... rozpęta czasochłonną i kosztowną procedurę, bo trudno przeciez inaczej wystapić o pozwolenie na budowę w sprawie której (wg wiedzy urzędu) nie ma nic do zrobienia..... pozdrawiam Tadeusz | ||
| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |