Przejdź do strony:
» Ważność pozwolenia na budowę
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy urzędowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

09:29 10-03-2010
Z mojego doświadczenia (a zajmuję się projektowaniem) wynika, że organ wydający pozwolenie na budowę w przypadku domu jednorodzinnego (a często i innych, niedużych obiektów) nie sprawdza, czy istnieje poprzedni projekt budowlany, a więc i co zawiera.
Prowadzenie robót bez pozwolenia na budowę bywa ryzykowne. Wszystko zależy od tego, jakich się ma sąsiadów wink.gif Jeśli nie będzie problemu - jestem jak najbardziej za zwyczajnym wstawieniem okna, zgodnie ze sztuką budowlaną. Jeśli natomiast sąsiedzi mogliby sprawiać problem z własnej praktyki wiem, że łatwiej jest zamówić projekt, w którym będzie rysunek inwentaryzacji, przedstawiający stan istniejący.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

11:38 10-03-2010
Witam,
pewnie wyjdę na czepialskiego..... wink.gif ale pojecie
CYTAT
zgodnie ze sztuką budowlaną.
to raczej pojęcie literacki zastepujące: zbiór obowiązujących przepisów prawa budowlanego, obowiązujących norm i warunków wykonastwa.... biggrin.gif biggrin.gif
---------------------
pozdrawiam Tadeusz
odpowiedz

linki
reklamowe

12:41 10-03-2010
http://www.muratordom.pl/eksperci_prawoipi...,19446,59-0.htm

CYTAT
Sztuka budowlana
Co należy rozumieć przez sformułowanie: 'zgodnie ze sztuką budowlaną'? Pojęcie to od wielu lat jest odnoszone do robót wykonanych niezgodnie np. z Polską Normą czy literaturą fachową, a nie ma jego definicji.

Rzeczywiście brak jest ustawowej definicji pojęcia „sztuka budowlana”. Wydaje się jednak, że przez termin „zgodnie ze sztuką budowlaną” należy rozumieć wykonanie inwestycji zgodnie z wszelkimi normami prawnymi i technicznymi mającymi zastosowanie w budownictwie, przy dochowaniu należytej staranności oraz wg najlepszej, profesjonalnej wiedzy.

KANCELARIA RADCY PRAWNEGO PASIŃSKI MAREK
---------------------
Idąc torem logicznym własnego rozumowania, nie mam pytań © Franciszek Stefaniuk
odpowiedz

linki
reklamowe

Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985