Ważność pozwolenia na budowę - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
12:41 10-03-2010  lolek_128
http://www.muratordom.pl/eksperci_prawoipi...,19446,59-0.htm

CYTAT
Sztuka budowlana
Co należy rozumieć przez sformułowanie: 'zgodnie ze sztuką budowlaną'? Pojęcie to od wielu lat jest odnoszone do robót wykonanych niezgodnie np. z Polską Normą czy literaturą fachową, a nie ma jego definicji.

Rzeczywiście brak jest ustawowej definicji pojęcia „sztuka budowlana”. Wydaje się jednak, że przez termin „zgodnie ze sztuką budowlaną” należy rozumieć wykonanie inwestycji zgodnie z wszelkimi normami prawnymi i technicznymi mającymi zastosowanie w budownictwie, przy dochowaniu należytej staranności oraz wg najlepszej, profesjonalnej wiedzy.

KANCELARIA RADCY PRAWNEGO PASIŃSKI MAREK
2.
11:38 10-03-2010  tadeusz52
Witam,
pewnie wyjdę na czepialskiego..... wink.gif ale pojecie
CYTAT
zgodnie ze sztuką budowlaną.
to raczej pojęcie literacki zastepujące: zbiór obowiązujących przepisów prawa budowlanego, obowiązujących norm i warunków wykonastwa.... biggrin.gif biggrin.gif
3.
09:29 10-03-2010  malalama
Z mojego doświadczenia (a zajmuję się projektowaniem) wynika, że organ wydający pozwolenie na budowę w przypadku domu jednorodzinnego (a często i innych, niedużych obiektów) nie sprawdza, czy istnieje poprzedni projekt budowlany, a więc i co zawiera.
Prowadzenie robót bez pozwolenia na budowę bywa ryzykowne. Wszystko zależy od tego, jakich się ma sąsiadów wink.gif Jeśli nie będzie problemu - jestem jak najbardziej za zwyczajnym wstawieniem okna, zgodnie ze sztuką budowlaną. Jeśli natomiast sąsiedzi mogliby sprawiać problem z własnej praktyki wiem, że łatwiej jest zamówić projekt, w którym będzie rysunek inwentaryzacji, przedstawiający stan istniejący.
4.
08:40 10-03-2010  tadeusz52
Witam,
to jest dopiero ryzykowne rozwiązanie..... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Proszę zwrócić uwagę, że budynki jednorodzinne nie podlegają odbiorowi (w ogromnej większości), a więc wyobrażenie urzędu o tym jak został wykonany opiera się o projekt (zatwierdzony) i oświadczenie inwestora i kierownika budowy..... Tak więc otworzenie swoistej puszki Pandory w związku z faktycznym zgłoszeniem, że obiekt wygląda inaczej niż powinien.... rozpęta czasochłonną i kosztowną procedurę, bo trudno przeciez inaczej wystapić o pozwolenie na budowę w sprawie której (wg wiedzy urzędu) nie ma nic do zrobienia..... biggrin.gif
5.
18:23 09-03-2010  malalama
Uważam, że nie ma sensu komplikować sprawy. Mogłoby się okazać, że np. schody są wykonane niezgodnie z projektem i będzie zabawa. Szkoda pieniędzy. Wystarczy zamówić nowy projekt u architekta i po kłopocie. Projekt wstawienia okna nie jest kosztowny. Wracanie do starych projektów bywa ryzykowne, dość często nie zgadzają się one wcale ze stanem faktycznym.
6.
12:41 02-03-2010  barteks2
Zgodzę się z przedmówcą. To chyba najlepsze i najszybsze rozwiązanie, jeśli chodzi o "papierkowe sprawy" smile.gif

PS. Panie Tadeuszu, proszę sprawdzić skrzynkę.
7.
09:33 02-03-2010  tadeusz52
Witam,
sprawa niestety komplikuje się bardziej..... chcąc podejść pryncypialnie.... to w pierwszej kolejności należy usankcjonować stan istniejący zanim wystąpi się o pozwolenie na budowę (też z pomocą uprawnionego architekta).
Sugeruję jednak "przywrócić stan pierwotny", ale koniecznie dokładnie wg projektu. Jestem przekonany, że w najgorszym razie ktoś pogrozi palcem. Roboty da się wykonać bez "wielkiego huku"...... biggrin.gif
8.
23:05 01-03-2010  califactor
CYTAT(JUDYTA OSTASZEWSKA @ 25.02.2010, 10:23)
Witam wszystkich.
Kupiłam dom. W jego projekcie są uwzględnione drzwi tarasowe, które faktycznie nie są wykonane w domu.

Czy dom jest w trakcie budowy? Jeśli jest w trakcie budowy to powinien być też dziennik budowy i inna dokumentacja.

Moje pytanie brzmi, czy mogę teraz "wstawić" drzwi tarasowe (będzie się to wiązało z koniecznością wyburzenia części ściany), skoro projekt domu jest z 1989 r.
Projekt to projekt. Nie wyburzenie ale rozbiórka części ściany. Jeśli jest w projekcie otwór ze stolarką to powinien być wykonany.

Czy jest jakiś czas ważności pozwolenia na budowę zgodnie z projektem.
Oczywiście. Pozwolenie na budowę do niedawno miało okres ważności 2 lata,( a obecnie 3 lata dla nowych pozwoleń). Oznacza to, że powinna budowa być rozpoczęta do 2-lat od wydania(uprawomocnienia się) decyzji pozwolenia na budowę, a podczas wykonywania robót nie może być przerwy w pracach dłuższej jak 2 lata. Decydują zapisy w dzienniku budowy.

czy też jeśli projekt uwzględnia taką zabudowę, tzn., że w każdym czasie mogę dostosować dom do niego?
Budowę należy prowadzić zgodnie z pozwoleniem na budowę i załączonym pod pozwoleniem projektem budowlanym.
Z góry dizękuje za wskazówki:)

9.
10:58 01-03-2010  judyta ostaszewska
Gdyby nie realna możliwość, że moje drzwi tarasowe nie spodobają się sąsiadom - już dawno zrobiłabym je "po cichu".
Ale przypuszczam, że będą mieli jakieś ale, dlatego chciałam wszystko zgodnie z procedurą...
Dletego jestem w kropce...
Co robić, jak robić, czy to będą koszty nie tylko drzwi i ich montażu ale też architekta, który naniesie zminy na projekt, wymierzy, obmierzy itp., no i ta cała zabawa z ew. pozwoleniem...
10.
15:00 26-02-2010  tadeusz52
Witam,
zmiany podziału wewnetrznego, czyli lokalizacja ścin działowych, to zmiany drugorzędne i nie wymagają projektu zamiennego.
Ja osobiści "przywróciłbym stan zgodny z projektem"... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif i "po cichu" wykonał drzwi.... biggrin.gif
Proszę jednak pamiętać, że w pierwszej kolejności należy poprawnie wykonać nadproże...... a dopiero znacznie póżniej rozebrać ścianę..... biggrin.gif

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona