Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | mfilipinka | zaneta1985 |

Witam serdecznie Dostałam dziś wezwanie do zapłaty "mandatów" za złe parkowanie włożonych za wycieraczkę przez SM. Jest to właściwie zestawienie dat i miejsc, w których zaparkowany był podobno mój samochód. Piszę podobno, ponieważ nie jestem w stanie tego zweryfikować. Zdarzenia miały miejsce w 2005 i 2006 roku. I oczywiście moje pytanie brzmi: "jaki jest okres przedawnienia dla w.w wykroczeń, czy powinnam je zapłacić a jeżeli nie, to co odpisać SM"? Jeszcze jedna uwaga. Z tego co pamiętam, był taki czas w Warszawie, kiedy nastąpiła kolizja przepisów i mandaty wystawione przez SM ( a z pewnością za złe parkowanie) wystawiane były z pogwałceniem przepisów. Czy ktoś z Was coś wie na ten temat? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Druków mandatów karnych nie wkłada się za wycieraczkę - wymagają one, poza jednym wyjątkiem, złożenia własnoręcznego podpisu ukaranego. Proszę opisać, co dokładnie Pani otrzymała?
---------------------Człowiek się rodzi choć mu to szkodzi (Nie odpowiadam na pytania przez PW, e-mail itp. Tylko na forum.) | ||
linki reklamowe | |
Witam, dostałam wezwanie do uiszczenia opłaty dodatkowej z tytułu nieuiszczenia opłaty za parkowanie pojazdu na obszarze str. płatnego park. Zarząd Dróg Miejskich powołuje się na art.13f ust. z 21 marca 1985r o drogach publicznych w zw z art 13f ust. 3 ustawy oraz par.8 ust.1 uchwały Rady m. st. Warszawy z dnia 26 czerwca 2008. Wezwanie dotyczy 4 opłat z 2004 r oraz 3 z 2005 r Informują mnie jednocześnie, że niezastosowanie się[...] będzie skutkować wszczęciem postępowania egzekucyjnego prowadzonego [...] na podst ustawy. opost. egzek. w administracji Jest też oczywiście pouczenie o możliwości wniesienia reklamacji wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu do jej złożenia. To chyba mniej więcej wszystko co jest w rzeczonym piśmie. Serdeecznie dziękuję za pomoc. | |||
Wykroczenia przedawniają się po roku jeśli nie ma w tej sprawie skierowanej sprawy do sądu. | ||
Nie mamy tu do czynienia z postępowaniem o wykroczenie, które, faktycznie, ścigane jest rok, a jeżeli w tym czasie wszczęto postępowanie - 2 lata.
---------------------W Pani przypadku mamy do czynienia z postępowaniem egzekucyjnym w administracji w związku z niewniesieniem (wg zarządcy drogi / operatora strefy parkowania) opłaty za postój w obszarze płatnej strefy parkowania. Regulamin opłat powinien być dostępny w ZDM, wraz ze stawkami opłat, często można go tez znaleźć na stronie internetowej ZDM danego miasta. W przypadku nie wniesienia reklamacji i jednoczesnego niewniesienia należnej opłaty, zgodnie z regułami egzekucji w administracji, zostanie sporządzony tytuł wykonawczy i przesłany do właściwego dla Pani miejsca zameldowania / pobytu Urzędu Skarbowego. Egzekucja może się odbyć poprzez np. odliczenie wymaganej kwoty z nadpłaty podatku, zajęcie konta lub wynagrodzenia, niewykluczona jest także wizyta komornika w domu. Wiele zależy od wysokości wymaganej kwoty Człowiek się rodzi choć mu to szkodzi (Nie odpowiadam na pytania przez PW, e-mail itp. Tylko na forum.) | ||
CYTAT(Corven @ 2.03.2010, 9:27) Nie mamy tu do czynienia z postępowaniem o wykroczenie, które, faktycznie, ścigane jest rok, a jeżeli w tym czasie wszczęto postępowanie - 2 lata. W Pani przypadku mamy do czynienia z postępowaniem egzekucyjnym w administracji w związku z niewniesieniem (wg zarządcy drogi / operatora strefy parkowania) opłaty za postój w obszarze płatnej strefy parkowania. Regulamin opłat powinien być dostępny w ZDM, wraz ze stawkami opłat, często można go tez znaleźć na stronie internetowej ZDM danego miasta. W przypadku nie wniesienia reklamacji i jednoczesnego niewniesienia należnej opłaty, zgodnie z regułami egzekucji w administracji, zostanie sporządzony tytuł wykonawczy i przesłany do właściwego dla Pani miejsca zameldowania / pobytu Urzędu Skarbowego. Egzekucja może się odbyć poprzez np. odliczenie wymaganej kwoty z nadpłaty podatku, zajęcie konta lub wynagrodzenia, niewykluczona jest także wizyta komornika w domu. Wiele zależy od wysokości wymaganej kwoty O dzizes co za debil wymyślił ten przepis. To jakaś masakra bez powiadomienia można od razu przejść do egzekucji? I to jeszcze przeciw włąścicielowi, a co jeśli to był kto inny? | ||
No dobrze, ale nawet należności skarbowe kiedyś sie przedawniają. Czy mam zatem rozumieć, że musi upłynąć standardowy (dla ordynacji podatkowej) 5-cio letni okres przedawnienia dla w.w.? To by oznaczało, że wszystko co dotyczy roku 2004 przedawniło się z końcem grudnia 2009, a należności z 2005 powinnam zapłacić. Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |