rozliczenie z zus-em za l4 i macierzyńskie - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
20:48 11-01-2011  ~gość
Mam takie pytanie jestem w ciąży, która raczej będę musiała spędzić na L4 jednak nie wiem jak ZUS wypłaca L4.
Mam umowe na cały etat na czas nieokreślony w nowym zakładzie od 1.09.2010 na 1300zł brutto od 1.11.2010 juz na 2000 brutto
i jestem ciekawa czy zus będzie mi wypłacać 100% świadczeń ale od jakiej kwoty???czy wylicza sobie średnią??czy z ostatniego m-c??? i jak to jest później z macierzyńskim jak ono jest liczone??
2.
09:19 11-03-2010  moluto1
ZUS oczywiście wystawił PIT za Świadczenia wypłacone , bo to one stanowiły przychód w danym roku podatkowym. Jest to poprawnie wystawiony PIT, natomiast pracodawca również powinien wystawić PIT jeśli osiągnęła Pani jakiś chociażby minimalny dochód.
Pozdrawiam
3.
08:33 06-03-2010  gwiazdeczkaa23
dostałam własnie pit z zus-u ale tylko za okres od 26 wrzesnia do 18 listpada zrobek jaki mi wpisali to 719zl bo tyle tylko mi wyplacili za ten okres potem od 18 listopada do 3 grudnia dostałam nastepne pieniążki w kwocie 160 zl a 15 lutego nadpłacilli mi 180 zl za okres ten od wrzesnia do listopada na l4 bylam od 18 sierpnia bylo to l4 z powodu zagrożonej ciąży umowe mam dokladnie od 26 lipca 2009 czy pit za sierpien do polowy wrzesnia mam wziasc od pracodawcy i co z reszta od tego 18 listopada przepraszam ze tak zasypuje pytaniami ale nie mam do kogo sie zwrocic w zusie po lebkach tylko odpowiadaja a moj pracodawca mi nic nie mowi wogole to do tej pory macierzynskiego nie miałam wypłaconego a jestem na nim od 3 grudnia bo moj pracodawca dopiero 10 lutego załatwił wszystkie formalnosci w zusie i to po tym jak powiedzialam ze pojde do inspekcji pracy sad.gif
4.
23:53 03-03-2010  moluto1
CYTAT(gwiazdeczkaa23 @ 1.03.2010, 13:13)
a czy mój pracodawca musi załatwic cos w zusie albo dac tam jakies dokumenty zeby z zus-u mi przyszedl ten pit czy zus sam to zrobi automatycznie bo słyszalam ze jak sie jest pracownikiem to pit daje tylko pracodawca a zus tylko emerytom i rencistą

Oczywiście ZUS dokonuje wysyłki PIT "z automatu' ale o tym już się pewnie Pani przekonała smile.gif termin bowiem minął w niedzielę na ostateczne rozliczenie przez płatników.
Co do kwoty zasiłku.
Biorę dane z 1 miesiąca bo z tego co Pani pisze po otrzymaniu umowy w sierpniu zaczęła Pani chorować.
Tak więc wysokość zasiłku brutto za 1 dzień wynosi: 18,35 za miesiąc styczeń 31 dni 18,35 * 31 = 568,85 brutto
568,85 - (568,85 * 18% - 46,33) = 512,79 netto
Wyliczenia do okresów krótszych są analogiczne tj. 30*18,53 ; 28*18,35 itd.

5.
13:26 03-03-2010  gwiazdeczkaa23
aha zapomnialam zaznaczyc ze to moja pierwsza umowa w zyciu i pierwsze rozliczenie
6.
13:13 01-03-2010  gwiazdeczkaa23
bardzo dziekuje smile.gif co do umowy to najpierw dostałam w sierpniu 2009 na 3 miesiace probne na 1/2 etatu 638 zl brutto a zaraz potem na 2 dwa lata na tych samych zasadach pani która sie tym zajmuje o niczym Mnie nie informuje i na dodatek musze sie jej prosic o cokolwiek a jak czegos nie wiem to nie zalatwi i tyle sad.gif a czy mój pracodawca musi załatwic cos w zusie albo dac tam jakies dokumenty zeby z zus-u mi przyszedl ten pit czy zus sam to zrobi automatycznie bo słyszalam ze jak sie jest pracownikiem to pit daje tylko pracodawca a zus tylko emerytom i rencistą i juz sie pogubiłam w tym sad.gif z góry dziekuje
7.
13:07 01-03-2010  gwiazdeczkaa23
CYTAT(moluto1 @ 27.02.2010, 23:16)
Witam.
Oczywiście z ZUS powinna Pani otrzymac PIT-11 , od pracodawcy również. Termin wystawiania PITow jest do 28.02.2010 wiec na dniach powinien do Pani dotrzeć. Czas na rozliczenie jest do końca kwietnia wiec na pewno Pani zdąży wink.gif
Co do kwoty zasiłku poproszę o więcej danych tj. czy kwota umowy nie zmieniła się przez 12 m-cy poprzedzające pierwsze zwolnienie. Jeśli tak poproszę o dane a dokonam przeliczeń.
Jeśli chodzi o ulgę za wychowanie dzieci ma Pani prawo do odliczenia kwoty za m-c grudzień w tym miesiącu bowiem przyszło na świat dzieciątko, jest to kwota 92,67 od podatku smile.gif
Pozdrawiam

8.
23:16 27-02-2010  moluto1
Witam.
Oczywiście z ZUS powinna Pani otrzymac PIT-11 , od pracodawcy również. Termin wystawiania PITow jest do 28.02.2010 wiec na dniach powinien do Pani dotrzeć. Czas na rozliczenie jest do końca kwietnia wiec na pewno Pani zdąży wink.gif
Co do kwoty zasiłku poproszę o więcej danych tj. czy kwota umowy nie zmieniła się przez 12 m-cy poprzedzające pierwsze zwolnienie. Jeśli tak poproszę o dane a dokonam przeliczeń.
Jeśli chodzi o ulgę za wychowanie dzieci ma Pani prawo do odliczenia kwoty za m-c grudzień w tym miesiącu bowiem przyszło na świat dzieciątko, jest to kwota 92,67 od podatku smile.gif
Pozdrawiam
9.
16:23 27-02-2010  gwiazdeczkaa23
Witam mam pytanie od sierpnia 2009 byłam na l4 ciąża zagrożona od polowy września l4 wypłacał Mi zus 2 grudnia urodziłam i od 2 grudnia jestem na macierzyńskim czy dostane z zus-u za to jakiś pit żebym mogła sie rozliczyć i czego mam żądać od pracodawcy muszę zaznaczyć że przez mojego pracodawce miałam problemy z wypłaceniem mi l4 i macierzyńskiego bo l4 zostało mi wypłacone dopiero 28 listopada za okres od września do 18 listopada w wysokości 590zl w lutym nadpłacili mi 180zl a macierzyńskie dopiero dostane ok 5 tego marca za okres od 2 grudnia bo dzięki mojemu pracodawcy wszystkie dokumenty dotarły dopiero 8 lutego umowę mam na pół etetu i 638zl brutto nie wiem nawet ile dokładnie powinnam dostać na rękę jaka kwota zostaje po zdjęciu podatków jest 27 luty a ja nie dostałam żadnych dokumentów z zus-u nie mam pojęcia czy mogę i jak sie rozliczyć za l4 i macierzyńskie czy mogę skorzystać i jak z ulgi na dziecko bardzo prosze o pomoc z góry dziękuje

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona