Forum Wieszjak.pl » Prawo » Sprawy urzędowe » Wykup drogi »  Dodaj komentarz
Wykup drogi - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
09:24 09-03-2010  lolek_128
CYTAT(japcia @ 9.03.2010, 9:00)
dziękuje za podpowiedź ,czy są jakieś realne szanse na odszkodowanie za tę ziemię- drogę, czy mogę założyć sprawę do sądu bo wiem że gmina mi nie zapłaci. Kto ustala wysokość zadośćuczynienia, czy mogę zadać ceny za 1 m kwadratowy ceny rynkowej jaka obecnie się kształtuje w mojej okolicy.

http://forum.prawnikow.pl/Brak-odszkodowan...485#entry338485

a szczególnie sprawdzić czy

CYTAT
nieruchomości pozostające w dniu 31 grudnia 1998 r. we władaniu Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego, nie stanowiące ich własności, a zajęte pod drogi publiczne, z dniem 1 stycznia 1999 r. stają się z mocy prawa własnością Skarbu Państwa lub właściwych jednostek samorządu terytorialnego za odszkodowaniem. Natomiast w myśl ustępu 4 tegoż artykułu, odszkodowanie (...) będzie ustalane i wypłacane według zasad i trybu określonych w przepisach o odszkodowaniach za wywłaszczone nieruchomości, na wniosek właściciela nieruchomości złożony w okresie od dnia 1 stycznia 2001 r. do dnia 31 grudnia 2005r. Po upływie tego okresu roszczenie wygasa.
2.
09:00 09-03-2010  japcia
dziękuje za podpowiedź ,czy są jakieś realne szanse na odszkodowanie za tę ziemię- drogę, czy mogę założyć sprawę do sądu bo wiem że gmina mi nie zapłaci. Kto ustala wysokość zadośćuczynienia, czy mogę zadać ceny za 1 m kwadratowy ceny rynkowej jaka obecnie się kształtuje w mojej okolicy.
3.
12:27 01-03-2010  Łukasz Nysztal
Mogę jedynie domyślać się, że przegapiono sprawę przy podziale nieruchomości, kiedy wydzielano poszczególne działki. Teraz będzie trudno zmobilizować gminę do wykupu.

Proszę złożyć wniosek o wykup powołując sięna art. 98 ustawy o gospodarce nieruchomościami:

Art. 98. 1. Działki gruntu wydzielone pod drogi publiczne: gminne, powiatowe, wojewódzkie, krajowe - z nieruchomości, której podział został dokonany na wniosek właściciela, przechodzą, z mocy prawa, odpowiednio na własność gminy, powiatu, województwa lub Skarbu Państwa z dniem, w którym decyzja zatwierdzająca podział stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale prawomocne. Przepis ten stosuje się także do nieruchomości, której podział został dokonany na wniosek użytkownika wieczystego, z tym że prawo użytkowania wieczystego działek gruntu wydzielonych pod drogi publiczne wygasa z dniem, w którym decyzja zatwierdzająca podział stała się ostateczna albo orzeczenie o podziale prawomocne. Przepis stosuje się odpowiednio przy wydzielaniu działek gruntu pod poszerzenie istniejących dróg publicznych.

2. Właściwy organ składa wniosek o ujawnienie w księdze wieczystej praw gminy, powiatu, województwa lub Skarbu Państwa do działek gruntu wydzielonych pod drogi publiczne lub pod poszerzenie istniejących dróg publicznych. Podstawą wpisu tych praw do księgi wieczystej jest ostateczna decyzja zatwierdzająca podział.

3. Za działki gruntu, o których mowa w ust. 1, przysługuje odszkodowanie w wysokości uzgodnionej między właścicielem lub użytkownikiem wieczystym a właściwym organem. Przepis art. 131 stosuje się odpowiednio. Jeżeli do takiego uzgodnienia nie dojdzie, na wniosek właściciela lub użytkownika wieczystego odszkodowanie ustala się i wypłaca według zasad i trybu obowiązujących przy wywłaszczaniu nieruchomości.

4.
18:18 28-02-2010  japcia
Witam serdecznie mam pytanie może ktoś mi pomoże.Stałam się właścicielką domu oraz drogi 200 metrów, droga ta ma nazwę w niej przebiegają wszystkie media posiadam tytuł własności na tę drogę - akt notarialny oraz płacę za nią podatki. Droga ta jest drogą gminną i wszyscy mieszkańcy z niej korzystają a ja płacę podatek. Poprzedni właściciel nieruchomości odstąpił 200 metrów gruntu na dojazd do posesji i tak uczynili następni sąsiedzi w wyniku czego powstała ulica o długości 450 metrów. I tak to trwało do dziś kiedy stałam się właścicielem nieruchomości i tej drogi.
MOJE PYTANIE :
W jaki sposób mogę wyegzekwować od gminny pieniążki za tę drogę, czy mogę starać się aby gmina wykupiła tę drogę oddemie. Wójt wie że nie mogę jej zamknąć dla swoich potrzeb bo jest to droga konieczna i nie mam żadnych szans, i twierdzi że gmina nie pieniążków na wykup dróg bo jest ich dużo w gminie. Co mnie to wcale nie interesuje bo chciałam bym aby za nią zapłacił i ona stała by się własnością gminy lub zwolnił mnie od płacenia podatków. Proszę o radę Dziękuje za pomoc

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona