Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | barszym | kw02 | ja_jagienka |

Witam. Jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę na rok, to jest moje pierwsza praca w, której pracuję już ok. 8 miesięcy, w roku 2009 skończyłem dzienne studia z tyt. magistra. W związku ze zmianą warunków zatrudnienia zostanę zwolniony z pracy i dostanę odprawę. Wedle moje wiedzy studia mgr liczą się jako 8 lat pracy, do tego praca w firmie ok. 9 miesięcy. Na jaką odprawę mogę liczyć? W wysokości 1, 2 czy 3 wypłat? Znaczą część mojej wypłaty stanowi premia, odprawa to wypłata podstawa czy wraz z premią? Dziękuje. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
witam.
---------------------Myli Pan staż pracy u danego pracodawcy ze stażem urlopowym. Pana staż pracowniczy u obecnego pracodawcy wynosi więc - jak wynika z opisu - 8 m-cy. Odprawa będzie wypłacona w wysokości jednomiesięcznego wynagrodzenia. Odprawę pieniężną ustala się według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy. Do wysokości odprawy wliczamy także premie oraz inne dodatki. " Wysokość odprawy a staż pracy Zgodnie z nią rzeczywista suma odprawy pieniężnej musi być wypłacona z uwzględnieniem czasu zatrudnienia u danego pracodawcy. Jeśli dojdzie do rozwiązania stosunku pracy w ramach zwolnień grupowych, odprawa pieniężna powinna być równa: jednomiesięcznemu wynagrodzeniu, o ile pracownik był zatrudniony krócej niż dwa lata, dwumiesięcznemu wynagrodzeniu, gdy staż pracy wyniósł od dwóch do ośmiu lat, trzymiesięcznemu wynagrodzeniu, jeśli staż pracy przekroczył osiem lat. Do stażu pracy u danego pracodawcy należy wliczyć wszystkie dotychczasowe zatrudnienia - także oddzielone przerwami w wykonywaniu obowiązków. Gdy więc pracownik świadczył pracę przez dwa lata, a następnie zrobił sobie siedmioletnią przerwę i powrócił na trzy lata do pracodawcy, okres jego zatrudnienia wynosi pięć lat. " http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/12027,...staz-pracy.html pozdrawiam Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam. | ||
linki reklamowe | |
Jaka jest podstawa prawna, wypłacenia jednomiesięcznej odprawy, pracownikowi, któremu pracodawca z winy swojej rozwiązał przed czasem umowe na czas określony, kilka miesięcy przed jej formalnym zakończeniem? Dziękuję bardzo. | |||
"Przedsiębiorcy rozwiązujący umowę o pracę z pracownikami z przyczyn nieleżących po stronie zatrudnionych muszą wypłacić im odprawę pieniężną, pod warunkiem że zatrudniają co najmniej 20 osób.
---------------------Przepisy ustawy z 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (DzU nr 90, poz. 844 ze zm.), popularnie zwanej ustawą o zwolnieniach grupowych, nie dotyczą małych zakładów pracy. Aby zakład pracy objęty był przepisami ustawy, musi zatrudniać minimum 20 pracowników. Zakłady spełniające ten wymóg są zobowiązane do wypłacania odpraw pieniężnych pracownikom zwalnianym z przyczyn dotyczących pracodawcy, takich jak likwidacja stanowiska pracy czy sytuacja finansowa pracodawcy. Przy zwolnieniu indywidualnym Niektórzy pracodawcy pozostają w błędnym przeświadczeniu, że zwalniając jednego pracownika, nie podlegają obowiązkowi wypłacenia odprawy z ustawy o zwolnieniach grupowych. Tak jednak nie jest, gdyż obowiązek wypłacenia odpraw nie dotyczy wyłącznie zwalnianych grupowo, ale również zwalnianych indywidualnie (nawet pojedynczych) pracowników. Na prawo do otrzymania odprawy nie ma wpływu sposób rozwiązania umowy. Umowa nie musi być jedynie wypowiedziana przez pracodawcę. Odprawa będzie należna również w sytuacji zakończenia pracy na mocy porozumienia stron, jeżeli powodem rozstania są przyczyny leżące po stronie pracodawcy. Odprawa a brak przyczyny w wypowiedzeniu Pracodawca nie musi podawać przyczyny uzasadniającej wypowiedzenie umowy o pracę w przypadku pracowników zatrudnionych na czas określony lub na okres próbny. Pracownikom tym mimo to może przysługiwać odprawa z ustawy o zwolnieniach grupowych. O prawie do odprawy decyduje rzeczywisty powód rozwiązania umowy. Jeżeli są to np. względy ekonomiczne, to odprawa będzie przysługiwała zwalnianym z tego powodu pracownikom, choćby pracowali w firmie dopiero kilka tygodni i na okres próbny." http://kadry.infor.pl/kadry/zbiorowe_prawo..._grupowych.html pozdrawiam Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam. | ||
Dziękuję za pomoc, jednakże nie jestem do końca usatysfakcjonowany odpowiedzią. Może nakreślę z grupsza swoją sytuację. Pracuję w dużej firmie państwowej, zatrudniającej kilkaset osób. Z dniem 1 maja firma przechodzi na służbę cywilną, w związku z tym pracownicy podpisywali nowe umowy, ja nie wyraziłem na to zgody (bo nie musiałem) i z tego co wiem będzie mi dostarczone wypowiedzenie. Jestem zatrudniony na czas określony, z terminem wypowiedzenia 14 dni. Radca z mojej firmy twierdzi, że skoro jestem zatrudniony na czas określony to nie przysługuje mi odprawa, w związku z tym prosiłbym uprzejmie o podanie odpowiedniego artykułu, który dobitnie mówi, że jednak przysługuje, bo inaczej go nie przekonam. Dziękuje serdecznie. | |||
Odpowiedź zależy od postawionego treściwego i jasnego pytania/pytań.
---------------------Dodatkowe informacje właściwie zmieniają sprawę - nie otrzymał Pan wypowiedzenia z przyczyn ekonomicznych zakładu pracy, tylko dopiero je otrzyma - ale w związku z niepodpisaniem nowej umowy, a właściwie brakiem wyrażenia chęci dalszej współpracy z przemianowaną firmą. Czyli reasumując - pracodawca nie redukuje zatrudnienia np. ze względu na złą kondycję finansową czy produkcyjną, tylko przekształca firmę, a pracownikom proponuje kolejne umowy o pracę nie zwalniając ich. A skoro Pan nowej propozycji umowy nie chce przyjąć z różnych osobistych powodów - odprawa także się nie należy, ponieważ nie ma tu zastosowania ustawa o zwolnieniach grupowych. pozdrawiam Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam. | ||
Mam jeszcze takie serdeczne zapytanie, które jest rozwinięciem poruszonego przeze mnie wątku. Wszyscy pracownicy, którzy nie wyrazili zgody na przejście na służbę cywilną (zmiana warunków płacowych i czasu pracy), a mieli umowy na czas NIEOKREŚLONY otrzymają wysokie odprawy. Mi pracodawca powiedział, że mi się odprawa nie należy, bowiem w przypadku UMÓW NA CZAS OKREŚLONY odprawa nie przysługuje, bo w umowie jest napisane, że okres wypowiedzenia wynosi 14 dni. Bardzo proszę o podanie, jakieś podstawy prawnej, bowiem czuję się głęboko oszukany zaistniałą sytuacją i tym samy nie sprawiedliwym i niezgodnym z prawem zachowaniem mojego pracodawcy. Dziękuje. | |||
linki reklamowe | |
Zaczynam czegoś tu już nie rozumieć - na jakiej zasadzie są więc przyznawane w Pana zakładzie pracy odprawy? Jakie są przyczyny wypowiedzeń dla pracowników z umowami na czas nieokreślony? Z przyczyn niedotyczących pracownika czy z winy leżącej wyłącznie po stronie pracodawcy?
---------------------Czy - po prostu - pracodawca ma "gest" i wręcza odprawy wybranym pracownikom, tylko z umowami na czas nieokreślony... pozdrawiam Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam. | ||
Szanowna Pani, nie wiem jakie są podstawy wypłacania odpraw dla pracowników na czas nieokreślony. Z informacji, które posiadam zakładowy Radca Prawny przeczytał gdzieś w Prawie Pracy, że należą się odprawy w przypadku wypowiedzenia umów na czas nieokreślony. Sytuacja wygląda w ten sposób, że w połowie stycznia 2010 roku wszystcy pracownicy otrzymali "ankiete" z prostym pytaniem: "Czy wyraża Pan/Pani zgodę na przejście na służbę cywilną". Ci, którzy odpowiedzieli, że NIE otrzymali 3 miesięczne wypowiedzenie i informację, od Dyrektora i od radcy, że dostaną w zależności od stażu pracy odprawy. Ja nie otrzymałem, ale z informacji, które posiadam otrzymam w połowie kwietnia, bowiem okres wypopwiedzenia na umowę na czas określony wynosi dwa tygodnie. Pytania: 1) Czy skoro wszystcy pracownicy otrzymają odprawę mnie też się należy pomimo umowy na czas określony? 2) Jaki mam podać kontrargument na tłumaczenie:" Pan jest na czas określony, panu się nie należy"? 3) W ubiegłym roku ukończyłem studia mgr inż.-studia dzienne - szkoła Państwowa, aby otrzymać 3 miesięczną odprawę powinienem przepracować u jednego pracodawcy powyżej 8 lat. Wraz z uczelnią wyższą i 8 miesięczną pracą w Urzędzie mam przepracowane 8 lat i 8 miesięcy. Czy w związku z tym cały okres studiów można uznać za czas pracy, skoro wliczają się do stażu pracy i teraz praca w firmie Państwowej, to czy należy mi się 3 miesięczna odprawa? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje. | |||
Witam ponownie, być może moje pytanie zaginęło wśród wielu innych więc pozwolę sobie je przypomnieć. Skoro wszyscy pracownicy zatrudnieni na czas nieokreślony otrzymają odprawę mi też się należy pomimo umowy na czas określony? Jeśli tak, to w jaki sposób powinienem argumentować swoje racje? Bardzo dziękuję za ewentualną odpowiedź. | |||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |