Forum Wieszjak.pl » Prawo » Sprawy urzędowe » mur w granicy »  Dodaj komentarz
mur w granicy - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
14:06 08-03-2010  lolek_128
CYTAT(księgowa @ 8.03.2010, 10:05)
Ogrodzenie zostało wybudowane 26 maja 2007 roku. Jakie prawo wtedy obowiązywało ?

No nie, chyba sobie jaja robisz.
Jakbyś miała nika "ślusarka" albo "sklepowa" (nie ujmując tym potrzebnym zawodom) to poświęciłbym swój czas ale
"Księgowa" musi umieć ustalić aktualność aktu prawnego.
2.
10:05 08-03-2010  księgowa
Ogrodzenie zostało wybudowane 26 maja 2007 roku. Jakie prawo wtedy obowiązywało ?
3.
09:23 08-03-2010  lolek_128
CYTAT(księgowa @ 7.03.2010, 23:01)
Proszę o informacje czy rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa nr. 42.2 nie pamiętam z którego roku
mówiące o tym, że ogrodzenie pełne powinno być ażurowe 0,60m od gruntu jest obowiązujące czy uchylone?

było

CYTAT
Ogrodzenia
§ 41. Ogrodzenie działki nie powinno przekraczać granicy działki oraz linii rozgraniczającej ulicy lub placu bądź innej linii ustalonej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego.
§ 42. 1. (6) Ogrodzenie powinno być ażurowe co najmniej powyżej 0,6 m od poziomu terenu, chyba że konieczność budowy ogrodzenia innego wynika z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo wymagań ochrony akustycznej lub warunków użytkowania działki. Łączna powierzchnia prześwitów (otworów), umożliwiająca naturalny przepływ powietrza, powinna wynosić co najmniej 25% powierzchni ażurowej części ogrodzenia między słupami.
2. Przepis ust. 1 nie dotyczy ogrodzeń terenów obiektów zabytkowych, sportowych, wojskowych, zakładów karnych, zakładów dla nieletnich oraz zakładów przemysłowych i innych terenów o specjalnym przeznaczeniu.
orzeczenia sądów
§ 43. 1. Ogrodzenie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt. Umieszczanie na wysokości mniejszej niż 1,8 m drutu kolczastego, tłuczonego szkła oraz innych ostro zakończonych elementów jest zabronione.
2. Bramy i furtki w ogrodzeniu nie mogą otwierać się na zewnątrz działki i mieć progów utrudniających wjazd osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich.
3. Szerokość bramy powinna wynosić w świetle co najmniej 2,4 m, a szerokość furtki co najmniej 0,9 m, przy czym na drodze pożarowej szerokości te regulują przepisy odrębne w sprawie bezpieczeństwa pożarowego.

jest

CYTAT
Ogrodzenia
§ 41. 1. Ogrodzenie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.
2. Umieszczanie na ogrodzeniach, na wysokości mniejszej niż 1,8 m, ostro zakończonych elementów, drutu kolczastego, tłuczonego szkła oraz innych podobnych wyrobów i materiałów jest zabronione.
3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą ogrodzeń wewnętrznych w zakładach karnych i aresztach śledczych.
§ 42. (14) 1. Bramy i furtki w ogrodzeniu nie mogą otwierać się na zewnątrz działki.
2. Furtki w ogrodzeniu przy budynkach mieszkalnych wielorodzinnych i budynkach użyteczności publicznej nie mogą utrudniać dostępu do nich osobom niepełnosprawnym poruszającym się na wózkach inwalidzkich.
§ 43. Szerokość bramy powinna wynosić w świetle co najmniej 2,4 m, a w przypadku zastosowania furtki jej szerokość powinna być nie mniejsza niż 0,9 m, przy czym na drodze pożarowej szerokości te regulują przepisy odrębne dotyczące ochrony przeciwpożarowej.

ustal dokładną datę postwienia tego ogrodzenia.
powinno być w dacie budowy zgodne z wtedy obowiązującem prawem.
4.
23:01 07-03-2010  księgowa
Proszę o informacje czy rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa nr. 42.2 nie pamiętam z którego roku
mówiące o tym, że ogrodzenie pełne powinno być ażurowe 0,60m od gruntu jest obowiązujące czy uchylone?
5.
18:17 04-03-2010  lolek_128
CYTAT(księgowa @ 4.03.2010, 16:51)
Proszę o pomoc .Mój sąsiad postawił w granicy ogrodzenie z bloczków betonowych od strony południowej mojej działki.
Takie ogrodzenie doprowadza do tego ok. 40 cm.mam cały czas teren podmokły oczywiście jest to teren na którym nic nie mogę posadzić bo teren jest zacieniony. Proszę o pomoc i informacje, czy są przepisy które regulują jak powinno wyglądać pełne ogrodzenie.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/56FB81C515
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F291E2F353
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/98253AF1B1
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/08DF25E66A
6.
16:51 04-03-2010  księgowa
Proszę o pomoc .Mój sąsiad postawił w granicy ogrodzenie z bloczków betonowych od strony południowej mojej działki.
Takie ogrodzenie doprowadza do tego ok. 40 cm.mam cały czas teren podmokły oczywiście jest to teren na którym nic nie mogę posadzić bo teren jest zacieniony. Proszę o pomoc i informacje, czy są przepisy które regulują jak powinno wyglądać pełne ogrodzenie.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona