Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | ja_jagienka | barszym | kw02 |

Witam, mam pytanie o podatek jaki powinnam zapłacić. W 2006 roku ja, mój ociec, bart i bratanica zostaliśmy zwolnieni z podatku od nabycia spadku po mojej mamie. W 2009 roku poprzez ugodę zawartą przed sądem dokonaliśmy podziału spadku i zniesienia współwłasności w nieruchomościach (dom i działka na której stoi oraz odrębna działka). Ojciec i brat przenieśli na mnie bezpłatnie swoje części własności a bratanicę spłaciłam. Obecnie właścicielami nieruchomości jestem ja i mój Ojciec po 1/2 każdy. 1. Czy powinnam złożyć do US jakieś zeznanie podatkowe? 2. Czy mam do zapłaty jeszcze jakiś podatek? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
W związku z nabyciem udziału od bratanicy należał się podatek PPC (2%)
---------------------Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
linki reklamowe | |
1. Czy 2% mam liczyć od kwoty jaką zapłaciłam za udział bratanicy czy od kwoty wartości nieruchomości? 2. Ugoda była zawarta w listopadzie 2009, podatku do tej pory nie zapłaciłam, jeżeli złożę teraz odpowiednią deklarację w US, to czy grożą mi jakieś konsekwencje w związku z opóźnieniem? | |||
1. Od zapłaconej kwoty
---------------------2. Odsetku ustawowe od kwoty zaległego podatku Krzysztof -------------------------------- Na prywatne wiadomości odpowiadam tylko w sprawach ściśle prywatnych (i z dużym opóźnieniem) Gdy chodzi o pieniądze, nie ufaj moim radom - sprawdź jeszcze 3 razy | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |