Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | ja_jagienka |

Witam, pierwszy raz korzystam z forum, bedzie milo jak uzyskam odpowiedz Sprawa dotyczy mieszkania komunalnego, gdzie 10 lat temu moja babcia użyczyła ( nie przepisała) swojej wnuczce mieszkanie, która to miała opiekować się nią aż do śmierci (póżniej mieszkanie miało zostać na nią przepisane). Z biegiem lat wnuczka pomału zaczęła wynosić meble babci, urządzać się po swojemu, a babcia zaczęła się tułać po swoich córkach i synach (kilka miesięcy mieszkała tutaj, kilka tam, ale już nigdy w swoim mieszkaniu). Oczywiście "wnuczka" przez cały ten okres kompletnie nie interesowała się babcią, a w ostatnim czasie "postanowiła" je nawet sprzedać i chciała przepisu mieszkania na nią! "Wnuczka", gdy się dowiedziałą, że babcia nie chce sprzedawać mieszkania, zażyczyła sobie odszkodowanie w wysokości 150tyś. za to, że "zainwestoała" pieniądze w meble i wyposażenie mieszkania (zrobiła to z własnej woli). Ponieważ babcia ma teraz 86 lat i nie ma siły chodzić po sądach, przepisała mieszkanie na swoją córke, u której zresztą jest zmuszona mieszkać. Córka jest zatem teraz prawnym właścicielem mieszkania i najnormalniej w świecie chce eksmitować "wnuczke" (choćby z tego powodu, że nie płaci jej za czynsz). Córka założyła zatem sprawe o eksmjse, a sprawa jak się okazuje zamieniła się sprawe na rzecz "wnuczki" i teraz chodzi o odszkodowanie w wysokości 50tyś. zł ("ugodowo", bo przed tem niby chciała 150tyś), za "zainwestowanie" w mieszkanie. Proszę mi pomóc: 1) czy córka (prawny właściciel) może faktycznie mieć jakieś problemy z eksmisją "wnuczki", która jest tam tylko z mężem zameldowana, ale nie ma żadych praw do mieszkania ( nie mają dzieci - jeśli ma to jakieś znaczenie) ?? 2) czy "wnuczka" może żądać jakiegokolwiek odszkodowania (za to że wyrzuciła meble babci i postawiła swoje) ? Za dwa miesiące, jest kolejna, trzecia sprawa w tej sprawie... co zrobić, aby to jak najszybciej zakończyć? Dziękuje z góry i pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
CYTAT Sprawa dotyczy mieszkania komunalnego Jaki jest właściwie prawny status tego mieszkania? Mam wrażenie,że zostały w poście pomylone znaczenia. Porad na priva,maila i gg nie udzielam. Odpisuję tylko w wolnych chwilach.Pod warunkiem,że mi się chce. | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(takisobiektoś @ 7.03.2010, 11:25) Jaki jest właściwie prawny status tego mieszkania? Mam wrażenie,że zostały w poście pomylone znaczenia. Faktycznie, oczywiście jest to lokal własnościowy, dzięki za zanteresowanie | |||
Meble czy inne wyposażenie mieszkania co do zasady nie jest nakładem - bowiem można je zabrać. Nie ma więc tu podstaw do domagania się odszkodowania (tj. zwrotu nakładów). Co innego jeśli wnuczka przeprowadziła remont, który zwiększa wartość lokalu.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
CYTAT(Admin-Łukasz @ 7.03.2010, 18:30) Meble czy inne wyposażenie mieszkania co do zasady nie jest nakładem - bowiem można je zabrać. Nie ma więc tu podstaw do domagania się odszkodowania (tj. zwrotu nakładów). Co innego jeśli wnuczka przeprowadziła remont, który zwiększa wartość lokalu. Tu chodzi tylko o urzędzenie mieszkania, które rzecz jasna są "mobilne" i tak jak wspomniałeś - można wynieść. Co w takiej sytuacji stoi na przeszkodzie, aby sędzia wydał nakaz eksmisji ? Jakimi artykułami się wesprzeć, aby przyśpieszyć proces eksmisji ? ...dziękuje | |||
Nie ma tu żadnych sposobów na przyspieszenie eksmisji. Jeśli pozwany podniesie kwestię rozliczenia nakładów to sąd wypyta o jakie nakłady chodzi. Jeśli pozwany powie, że meble to w tym momencie sąd mu odpowie krótko, że to nie są nakłady - bowiem eksmisja dotyczy osób i rzeczy do nich przynależnych. Ekmitując osobę, eksmituje się również jego meble.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |