(http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/91765,PISAC-ZAZALENIE-CZY-NIE-.htm)

fox skazaniec - 11:10 07-03-2010
Witam wszystkich !!!
Zostałem skazany na 1,5 roku pozbawienia wolności ( groźby karalne ) z warunkowym zawieszeniem na okres lat 4 oraz zostałem zobowiązany do zapłacenia grzywny ( 940 zł ) oraz częściowego zwrotu strat jakie poniosła poszkodowana w wyniku zniszczenia mienia na kwotę 5 tys złotych Wyrok zapadł w lutym 2008 roku . Został mi przyznany kurator .
Po uprawomocnieniu sie wyroku napisałem do sadu o rozłożenie grzywny na raty . Sąd przychylił sie do mojej prosby pozytywnie . Do czasu mojej chorby grzywne spałacałem oraz poszkodowanej płaciłem po 20 zł miesięcznie W sierpniu miałem rozległy zawał serca . Pracodawca niestety ale zrezygnował z moich usług i dał mi wypowiedzenie po moim trzy miesięcznym chorobowym Dosłownie wróciłem do pracy i ..dostałem wypowiedzenie . O swojej chorobie zawiadomiłem kuratora który nawet nie zrobił ksero mojego wypisu ze szpitala . Nakazał mi abym płacił grzywnę i płacić należność poszkodowanej.
Niestety ale nikt nie chciał mnie zatrudnić jako osoby po zawale . W między czasie wraz moja partnerka zmieniliśmy adres zamieszkania i w trakcie przeprowadzki poginęły gdzieś te wszystkie papierzyska związane z ta
sprawa . Pracy nie miałem dalej . Wreszcie w zeszłym roku udało mi się w sierpniu znaleźć prace Co prawda na 1/2 etatu ale to zawsze jakaś praca . Od sierpnia 2008 ( od momentu zawału ) do początku tego roku nie miałem kontaktu z Panią kurator ( dalej nie mam zreszta . ) W miedzy czasie odłożyłem troche kasy aby spłacic pozostała resztę grzywny . Kiedy juz udało mi się ja uzbierać ( 670 zł ) udałem się do kasy sadu aby wpłacić owa kwotę . Nr karty dłużnika uzyskałem z działu zajmującego się dłużnikami telefonicznie . Po wpłaceniu kasy udałem się do sekretariatu aby uzyskać informacje kto jest moim kuratorem i jakiś kontakt do niej . Pani zajrzała w dokumenty i powiedziała Ale ma pan odwieszony wyrok !!!! Zdębiałem !! Pani powiedziała ze były wysyłane na stary adres zawiadomienia o rozprawie odwieszenia wyroku który wniosek złożyła Pani kurator która również nie mogła mnie znaleźć . Na moje pytanie a gdzie jest odpis wyroku dostałem takowe postanowienie w którym pisało jak byk ze na mocy artykułu 75 par 2 odwieszają mi wyrok . Mam świadomość ze mogłem zawiadomić Panią kurator o zmianie adresu jednak bardziej byłem skupiony na ratowaniu swojego zdrowia i szukaniu pracy jak chodzeniem do Pani kurator . Zresztą Pani kurator miała do mnie numer telefonu komórkowego ale nie zadzwoniła tylko szukała mnie przez policje na starym adresie zamieszkania . Zresztą mieszkanie to kupił obywatel Irlandii który kompletnie ni w ząb nie rozumiał co chce od niego policja i tez miał do mnie nr telefonu na wypadek korespondencji . Teraz przejdę do rzeczy . Jestem na wolności ( jeszcze mnie nie dorwali ) choć nakaz doprowadzenia mnie do aresztu już jest . Chciałbym napisać zażalenie na wydane postanowienie sądu . Czy to ma jakiś sens ? Znajomy adwokat powiedział mi ze jest szansa na zmianę decyzji sądu .
Jak to się ma ta moja sytuacja do tego art 178 kkw par 2 ?? Czy sąd ma obowiązek przesłuchać skazanego ??? Cały czas się ukrywam ale to nie jest życie w ciągłym stresie Stan mojego serca uległ pogorszeniu . Proszę o odpowiedz Może ktoś już miał taki przypadek ???
pasjonat - 15:25 07-03-2010
Złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia zażalenia na postanowienia o zarządzeniu wykonania kary pozbawienia wolności dołączając jako załącznik od razu napisane zażalenie na postanowienie o zarządzeniu wykonania kary. Równolegle należy złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności- przysługuje zażalenie w terminie do 7 dni od daty ogłoszenia postanowienia lub od daty doręczenia jeśli nie bierze się udziału w posiedzeniu sądu. Jeśli terminu nie przywrócą to składać wniosek o zmianę postanowienia z uwagi na nowe lub nie znane wówczas sądowi okoliczności.
Można też zawnioskować o wznowienie postępowania jeśli zachodzą ku temu przesłanki.

CYTAT
Postanowienie Sądu Apelacyjnego w Krakowie z dnia 19 października 2007 r. II AKo 211/2007
Krakowskie Zeszyty Sądowe 2007/10 poz. 62

CYTAT
Przepis art. 1 § 2 kkw daje pierwszeństwo wzruszenia prawomocnych postanowień, zapadłych w postępowaniu wykonawczym, w oparciu o nowe lub nieznane okoliczności w trybie art. 24 § 1 kkw. Wznowienie postępowania w trybie przepisów rozdziału 56 kodeksu postępowania karnego możliwe jest tylko w zakresie przekraczającym możliwości zmian na podstawie art. 24 § 1 kkw, a to gdy w związku z postępowaniem dopuszczono się przestępstwa albo gdy w wyniku orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego lub organu międzynarodowego, albo gdy ujawni się któraś z bezwzględnych przyczyn odwoławczych.

CYTAT
USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny wykonawczy

CYTAT
Art. 24.
§ 1. Jeżeli ujawnią się nowe lub poprzednio nie znane okoliczności istotne dla rozstrzygnięcia, sąd może w każdym czasie zmienić lub uchylić poprzednie postanowienie.
§ 2. Niedopuszczalna jest zmiana lub uchylenie postanowienia, przewidzianego w § 1, na niekorzyść skazanego po upływie 3 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia.

CYTAT
Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks postępowania karnego

CYTAT
Art. 540.
§ 1. Postępowanie sądowe zakończone prawomocnym orzeczeniem wznawia się, jeżeli:
1) w związku z postępowaniem dopuszczono się przestępstwa, a istnieje uzasadniona podstawa do przyjęcia, że mogło to mieć wpływ na treść orzeczenia,
2) po wydaniu orzeczenia ujawnią się nowe fakty lub dowody nie znane przedtem sądowi, wskazujące na to, że:
a) skazany nie popełnił czynu albo czyn jego nie stanowił przestępstwa lub nie podlegał karze,
cool.gif skazano go za przestępstwo zagrożone karą surowszą albo nie uwzględniono okoliczności zobowiązujących do nadzwyczajnego złagodzenia kary albo też błędnie przyjęto okoliczności wpływające na nadzwyczajne obostrzenie kary,
c) sąd umorzył lub warunkowo umorzył postępowanie karne błędnie przyjmując popełnienie przez oskarżonego zarzucanego mu czynu.
§ 2. Postępowanie wznawia się na korzyść strony, jeżeli Trybunał Konstytucyjny orzekł o niezgodności z Konstytucją, ratyfikowaną umową międzynarodową lub z ustawą przepisu prawnego, na podstawie którego zostało wydane orzeczenie; wznowienie nie może nastąpić na niekorzyść oskarżonego.
§ 3. Postępowanie wznawia się na korzyść oskarżonego, gdy potrzeba taka wynika z rozstrzygnięcia organu międzynarodowego działającego na mocy umowy międzynarodowej ratyfikowanej przez Rzeczpospolitą Polską.

CYTAT
Art. 540a.
Postępowanie sądowe zakończone prawomocnym orzeczeniem można wznowić, jeżeli:
1) skazany, do którego zastosowano przepis art. 60 § 3 lub 4 Kodeksu karnego lub art. 36 § 3 Kodeksu karnego skarbowego, nie potwierdził w postępowaniu karnym ujawnionych przez siebie informacji,
2) zachodzi okoliczność określona w art. 11 § 3.

CYTAT
Art. 541.
§ 1. Czyn, o którym mowa w art. 540 § 1 pkt 1, musi być ustalony prawomocnym wyrokiem skazującym, chyba że orzeczenie takie nie może zapaść z powodu przyczyn wymienionych w art. 17 § 1 pkt 3-11 lub w art. 22.
§ 2. W tym wypadku wniosek o wznowienie postępowania powinien wskazywać wyrok skazujący lub orzeczenie zapadłe w postępowaniu karnym, stwierdzające niemożność wydania wyroku skazującego.

CYTAT
Art. 9.
§ 1. Organy procesowe prowadzą postępowanie i dokonują czynności z urzędu, chyba że ustawa uzależnia je od wniosku określonej osoby, instytucji lub organu albo od zezwolenia władzy.
§ 2. Strony i inne osoby bezpośrednio zainteresowane mogą składać wnioski o dokonanie również tych czynności, które organ może lub ma obowiązek podejmować z urzędu.

CYTAT
Art. 542.
§ 1. Wznowienie postępowania może nastąpić na wniosek strony lub z urzędu.
§ 2. Wniosek o wznowienie na korzyść złożyć może w razie śmierci skazanego osoba najbliższa.
§ 3. Postępowanie wznawia się z urzędu tylko w razie ujawnienia się jednego z uchybień wymienionych w art. 439 § 1, przy czym wznowienie postępowania jedynie z powodów określonych w pkt 9-11 może nastąpić tylko na korzyść oskarżonego.
§ 4. Wznowienie nie może nastąpić z przyczyn wymienionych w § 3, jeżeli były one przedmiotem rozpoznania w trybie kasacji.
§ 5. Niedopuszczalne jest wznowienie postępowania z urzędu na niekorzyść oskarżonego po upływie 6 miesięcy od daty uprawomocnienia się orzeczenia.

CYTAT
Art. 439.
§ 1. Niezależnie od granic zaskarżenia i podniesionych zarzutów oraz wpływu uchybienia na treść orzeczenia sąd odwoławczy na posiedzeniu uchyla zaskarżone orzeczenie, jeżeli:

1) w wydaniu orzeczenia brała udział osoba nieuprawniona lub niezdolna do orzekania bądź podlegająca wyłączeniu na podstawie art. 40,
2) sąd był nienależycie obsadzony lub którykolwiek z jego członków nie był obecny na całej rozprawie,
3) sąd powszechny orzekł w sprawie należącej do właściwości sądu szczególnego albo sąd szczególny orzekł w sprawie należącej do właściwości sądu powszechnego,
4) sąd niższego rzędu orzekł w sprawie należącej do właściwości sądu wyższego rzędu,
5) orzeczono karę, środek karny lub środek zabezpieczający nieznane ustawie,
6) zapadło z naruszeniem zasady większości głosów lub nie zostało podpisane przez którąkolwiek z osób biorących udział w jego wydaniu,
7) zachodzi sprzeczność w treści orzeczenia, uniemożliwiająca jego wykonanie,
8) zostało wydane pomimo to, że postępowanie karne co do tego samego czynu tej samej osoby zostało już prawomocnie zakończone,
9) zachodzi jedna z okoliczności wyłączających postępowanie, określonych w art. 17 § 1 pkt 5, 6 i 8-11,
10) oskarżony w postępowaniu sądowym nie miał obrońcy w wypadkach określonych w art. 79 § 1 i 2, art. 80 oraz art. 517i § 1 lub obrońca nie brał udziału w czynnościach, w których jego udział był obowiązkowy,
11) sprawę rozpoznano podczas nieobecności oskarżonego, którego obecność była obowiązkowa.
§ 2. Uchylenie orzeczenia jedynie z powodów określonych w § 1 pkt 9-11 może nastąpić tylko na korzyść oskarżonego.
§ 3. W posiedzeniu mają prawo wziąć udział strony, obrońcy i pełnomocnicy. Przepis art. 451 stosuje się odpowiednio.

fox skazaniec - 17:13 07-03-2010
CYTAT(Pasjonat @ 7.03.2010, 15:25)
Złożyć wniosek o przywrócenie terminu do złożenia zażalenia na postanowienia o zarządzeniu wykonania kary pozbawienia wolności dołączając jako załącznik od razu napisane zażalenie na postanowienie o zarządzeniu wykonania kary. Równolegle należy złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności- przysługuje zażalenie w terminie do 7 dni od daty ogłoszenia postanowienia lub od daty doręczenia jeśli nie bierze się udziału w posiedzeniu sądu. Jeśli terminu nie przywrócą to składać wniosek o zmianę postanowienia z uwagi na nowe lub nie znane wówczas sądowi okoliczności.
Można też zawnioskować o wznowienie postępowania jeśli zachodzą ku temu przesłanki.

Kurcze !! No czegoś takiego powiem szczerze się nie spodziewałem Bardo serdecznie dziękuję za okazaną mi pomoc . Nie wiem kto tam siedzi po drugiej stronie klawiatury ale jest Pan lub Pani wielkim człowiekiem Będę informował o rozwoju mojej sprawy .
pasjonat - 19:17 07-03-2010
CYTAT(FOX SKAZANIEC @ 7.03.2010, 17:13)
Kurcze !! No czegoś takiego powiem szczerze się nie spodziewałem Bardo serdecznie dziękuję za okazaną mi pomoc . Nie wiem kto tam siedzi po drugiej stronie klawiatury ale jest Pan lub Pani wielkim człowiekiem Będę informował o rozwoju mojej sprawy .

Toż to jest wszystko wręcz trywialne.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona