1
Przejdź do strony:
» Odszkodowanie za zajęcie nieruchomości
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy urzędowe
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

22:52 07-03-2010
Witam.
Mam działkę z zamieszkałym domem jednorodzinnym. Nieruchomość ta znajduje się w centrum miasta. Urząd Miasta wytyczył drogę przez moją działkę. Mimo wielu sprzeciwów i odwołań mieszkańców plany zostały uchwalone. Droga nie powstanie w ciągu najbliższych lat bo Urząd Miasta nie ma wystarczających środków na rozpoczęcie tej inwestycji. Moje prawa do własności zostały ograniczone (m.in. zakaz poważniejszych remontów, rozbudowy, budowy). Czy mam prawo ubiegać się o odszkodowanie i jak ustala się jego wysokość?
Proszę o poradę.
  zgłoś naruszenie regulaminu

17:17 08-03-2010
CYTAT(irrek77 @ 7.03.2010, 22:52)
Witam.
Mam działkę z zamieszkałym domem jednorodzinnym. Nieruchomość ta znajduje się w centrum miasta. Urząd Miasta wytyczył drogę przez moją działkę. Mimo wielu sprzeciwów i odwołań mieszkańców plany zostały uchwalone. Droga nie powstanie w ciągu najbliższych lat bo Urząd Miasta nie ma wystarczających środków na rozpoczęcie tej inwestycji. Moje prawa do własności zostały ograniczone (m.in. zakaz poważniejszych remontów, rozbudowy, budowy). Czy mam prawo ubiegać się o odszkodowanie i jak ustala się jego wysokość?
Proszę o poradę.

Urząd Miasta wytyczył drogę przez Pani działkę. Rozumiem, że owa droga została ujęta w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Jeśli w przyczłości ma Pani zostać pozbawiona, ograniczona w prawie korzystania z nieruchomosci to zastosowanie ma ustawa o gospodarce nieruchomościami z dnia 21 sierpnia 1997 roku. Szczegółowe podstawy wywłaszczenia zawart są w przepiach od 112 do 127 u.g.n. Narazie Pani prawo nie zostało ograniczone, gdyż nie wydano jeszcze żadnej decyzji wywłaszczeniowej. Niemnie jednak jeśli nastąpiła zmiana w planie zagospodarowania w taki sposób, że wartość Pani nieruchomości spadła w stosunku do wartości sprzed zmian to przysługują Pani renta planistyczna na podstawie ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.
  zgłoś naruszenie regulaminu

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaecckw02ja_jagienkabarszym
dukeaecckw02ja_jagienkabarszym
Dołącz do naszego grona