Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

Witam. W raz z moją dziewczyną, która jest obcokrajowcem wynajęliśmy domek. Na prośbę o meldunek przez dwa miesiące słyszeliśmy "pomyślimy, zobaczę" itd. Ponieważ bez zameldowania nie mogłem przenieść podstawowej opieki lekarskiej ani uzyskać przysługującego mi zasiłku z MOPSu (posiadam decyzję o stopniu niepełnosprawności). Po swoje leki, które są refundowane w całosci (koszt ok 18000zł na miesiąc) musiałem jeździć do Wrocławia (300km). Moja Dziewczyna jako obcokrajowiec musi przebywać w miejscu zameldowania. Prowadzi działalnośc gospodarczą bo musi mieć swój dochód. Wszystkie sprawy związane z tą działalnością (ZUS, US) też musiała załatwiać 300 km stąd. Podsumowując: Na podróże do Wrocławia skąd sie przeprowadziliśmy wydaliśmy ok 1000 zł. Z MOPSu nie mogłem odebrać przysługujacego mi zasiłku w kwocie 324 co przez dwa miesiące daje 648zł. Za wizytę u lekaża ostanio musiałem zapłacić, bo nie mając wypłacanego zasiłku nie mam również ubezpieczenia. W końcy wyprowadziliśmy się od tego jegomościa, który twierdzi, że wisimy mu jeszcze 340 zł. Wg naszych obliczeń kwota ta powinna wynieść 100zł jednak z powodu poniesionych strat nie zamierzam mu oddawać ani grosza. No więc pan stwierdził, że poda nas do sądu. Wydaje mi się, że to dobry pomysł bo w takim razie ja chciałbym sie ubiegać o zwrot poniesionych wydatków za brak meldunku. Pytanie moje brzmi, czy czekać aż on założy sprawę (bo może tylko postraszł) czy załozyć sprawę samemu. Jakie szanse mam w przypadku kiedy on faktycznie założy sprawę. Wg. mnie nie dopełnił on obowiązku meldunkowego co jest wykroczeniem i naraził nas na straty finansowe. Z góry dziękuję za rady. Tomasz | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
| konto usunięte |
Obowiązek meldunkowy ciąży jednak na Was, a nie bezpośrednio na właścicielu. Właściciel ma za to obowiązek potwierdzić Wasz pobyt na druku meldunkowym. Ponosi też odpowiedzialność za wykroczenie jeśli nie powiadomił urzędu o tym, że Wy nie dopełniliście obowiązku meldunkowego. Możecie zrobić tak, że zameldujecie się sami, na czas określony nie przekraczający 3 miesięcy. Wtedy nie potrzeba żadnego poświadczenia właściciela. Gdybyście chcieli zameldować się na czas dłuższy, możecie w złożyć w urzędzie wniosek, poparty umową najmu lokalu i z dołączoną informacją, że właściciel odmawia potwierdzenia pobytu. Zostanie wówczas wszczęte postępowanie, a właściciel wezwany do złożenia zeznania/wyjaśnienia. Właściciel, który w ten sposób stara się zataić fakt wynajmowania mieszkania, najczęściej nie zgłasza w urzędzie skarbowym dodatkowego dochodu. Obawiam się, że musicie się wówczas liczyć z wypowiedzeniem umowy najmu, co nie uratuje właściciela przed naliczeniem opłat urzędowych/kar, ale dla Was to może być kwaśne pocieszenie. | ||
linki reklamowe | |
Dziękuję za info. Sprawa jest o tyle nieaktualna, że już się od niego wyprowadziliśmy i mieszkamy trzy ulice dalej bez problemu zostaliśmy zameldowani na rok. Chodzi o to, że gość straszy sprawą sądową bo niby wisimy mu pieniądze. Przecież my straciliśmy około 2000 zł z powodu braku meldunku (strata zasiłku + wyjazdy do poprzedniego miejsca zamieszkania+wizyty u lekarza bez ubezpieczenia). On jednak twierdzi, że mamy dopłacić 300zł (kaucję 1000 zł oczywiście wziął). Po naszych obliczeniach wychodzi, że powinniśmy dopłacić 100zł, ale przy takich stratach nie chcemy mu dać nic. Myślę, że nie ma on szans na wygranie sprawy ale czy w takim przypadku jeśli by założył sprawę to czy ja mam szansę ubiegać się o swoje straty? Pozdrawiam. | |||
| konto usunięte |
Trudno mi się wypowiedzieć, bo jeśli rzeczywiście jesteście mu winni pieniądze to ma prawo wystąpić z roszczeniem. Za pośrednictwem forum się tego nie rozstrzygnie. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |