1
Przejdź do strony:
» Wyrok nakazowy - Egzekucja
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Sprawy karne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

16:06 08-03-2010
Witam,
A więc mam mały problem proszę o poradę.

Jakiś czas temu dostałem wyrok nakazowy za niezapłacony mandat kwota 200 zł + 80 zł koszta sądowe.

Zapłaciłem dopiero po drugim wezwaniu 2 marca. Dzisiaj tj. 8 marca dostałem zawiadomienie od komornika sądowego o wszczęciu egzekucji. Ten naliczył sobie 257.83 zł opłaty egzekucyjnej. Dzwoniłem do windykacji sądu i tam mi powiedzieli że właśnie dzisiaj wysłali do komornika wycofanie zaległości.
Moje pytanie. Czy komornik może ściągnąć ze mnie opłatę egzekucyjną w tej wysokości??
Jaka jest podstawa prawna?
Pozdrawiam
Mchał
  zgłoś naruszenie regulaminu

20:44 14-03-2010
nie może, zapłacił Pan przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego.

linki
reklamowe

21:27 14-03-2010
Art. 49. 1. W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych komornik pobiera od dłużnika
opłatę stosunkową w wysokości 15% wartości wyegzekwowanego świadczenia, jednak nie
niższej niż 1/10 i nie wyższej niż trzydziestokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia
miesięcznego. Jednakże w przypadku wyegzekwowania świadczenia wskutek skierowania
egzekucji do wierzytelności z rachunku bankowego lub wynagrodzenia za pracę komornik
pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 8% wartości wyegzekwowanego
świadczenia, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość
przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. W obu przypadkach komornik ściąga opłatę od
dłużnika proporcjonalnie do wysokości wyegzekwowanych kwot.
2. W sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania
egzekucyjnego na wniosek wierzyciela oraz na podstawie art. 823 Kodeksu postępowania
cywilnego komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5% wartości
świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż
dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w razie
umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem
dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę
stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.
3. W celu pobrania opłat, o których mowa w ust. 2, komornik wydaje postanowienie, w
którym wzywa dłużnika do uiszczenia należności z tego tytułu w terminie 7 dni od dnia
doręczenia postanowienia. Postanowienie po uprawomocnieniu się podlega wykonaniu w
drodze egzekucji bez zaopatrywania w klauzulę wykonalności.
4. W przypadku niecelowego wszczęcia postępowania egzekucyjnego opłaty, o których
mowa w ust. 1 i 2, uiszcza wierzyciel. W celu ich pobrania komornik wydaje postanowienie, w
którym wzywa wierzyciela do uiszczenia należności z tego tytułu w terminie 7 dni od dnia
doręczenia postanowienia. Postanowienie po uprawomocnieniu się podlega wykonaniu w
drodze egzekucji bez zaopatrywania w klauzulę wykonalności.
---------------------
Odpowiadam na pytania wyłącznie na FORUM!

06:56 16-03-2010
CYTAT(rumcajsnowy @ 14.03.2010, 20:44)
nie może, zapłacił Pan przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego.

właśnie dostałe list od KS z informacją o umorzeniu egzekucji i informacją że zostało ponad 280 zł do zapłacenia kosztów komorniczych.

POMOCY
Koszty przewyższyły zaległość!!!

20:36 22-03-2010
Pod postanowieniem komornika jest pouczenie o możliwości złożenia odwołania. Odwołać się i niezależnie od tego napisać do sądu o to aby ten zwrócił się do komornika o obciążenie kosztami egzekucyjnymi wierzyciela, zgodnie z przytoczonym wyżej artykułem.
---------------------
Pomogłem? Kliknij pomógł.
Regulamin forum - Przedstawione w Serwisie opinie, poglądy i wypowiedzi stanowią wyraz osobistej wiedzy i poglądów ich autorów i nie mogą być interpretowane w żaden inny sposób.

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccbarszymkw02ja_jagienka
dukeaeccbarszymkw02ja_jagienka
Dołącz do naszego grona