Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | barszym | kw02 | ja_jagienka |

Pracuję w oddziale firmy X w mieście K, centrala mieści się w mieście W. 8 grudnia 2009 r. otrzymałam wypowiedzenie umowy o pracę z przyczyn likwidacji mojego oddziału. Umowę miałam na czas nieokreślony, więc otrzymałam trzymiesięczne wypowiedzenie które pracodawca skrócił do jednego miesiaca, za dwa kolejne dostałam odszkodownie plus dwumiesięczną odprawę. Rozwiązanie umowy o prace nastąpiło 31.01.2010 r . 12 lutego 2010 dowiedziałam się iż jestem w piątym tygodniu ciąży. Zwróciłam się z prośbą do pracodawcy o unieważnienie rozwiązania umowy o pracę ze względu na fakt ciąży,ale pracodawca odmówił, tłumacząc że o fakcie powiadomiłam go juz po rozwiązaniu umowy o pracę, że w chwili wręczania wypowiedzenia w ciąży nie byłam, a także o niemożliwosci mojego powrotu do pracy z powodu likwidacji oddziału. Czy ma rację??? Czy mam szanse wygrać sprawę w sądzie? Proszę o odpowiedz. | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
witam.
---------------------" Zakaz rozwiązywania umowy o pracę z pracownicą w okresie ciąży obowiązuje również w sytuacji, gdy zaszła w ciążę w okresie wypowiedzenia, a po okresie wypowiedzenia przerwała ciążę (zob. postanowienie SN z 13.9.1979 r., I PRN 84/79, OSNC Nr 3/1980, poz. 58) lub też gdy ciąża zakończyła się poronieniem przed upływem okresu wypowiedzenia. Ciężar udowodnienia ciąży spoczywa na pracownicy (zob. wyrok SN z 16.12.1999 r., I PKN 468/99, PP Nr 5/2001, poz. 31). Z tym, że powiadomienie zakładu o ciąży już po rozwiązaniu umowy o pracę może mieć wpływ tylko na roszczenie o wynagrodzenie za okres pozostawania bez pracy, nie ma natomiast znaczenia dla oceny nieprawidłowości rozwiązania umowy o pracę (zob. wyrok SN z 2.6.1995 r., I PRN 23/95, OSNP Nr 22/1995, poz. 276)." http://www.monitorprawapracy.pl/index.php?...d=m_aktualnosci pozdrawiam Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |