Forum Wieszjak.pl » Prawo » Sprawy rodzinne » Alimenty »  Dodaj komentarz
Alimenty - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
22:12 17-03-2010  piotr.zawodny
CYTAT(Danuk @ 13.03.2010, 20:11)
Dziękuję!To konkretna informacja! O tej niekonstytucyjności,wnioskuję, nic Pan nie wie?Gdyby nie to,że mimo wyroku sądu zdarzają się różne sytuacje przy płaceniu alimentów do rąk(nie rozwijam tematu-nie ma tu potrzeby),pytanie byłoby mniej istotne,a jest bardzo.

No właśnie nie wiem nic o tym. Czasami mam mały kontakt z prasą i telewizją, a w internecie nic nie znalazłem.

pozdrawiam
Piotr Zawodny
2.
20:11 13-03-2010  danuk
CYTAT(piotr.zawodny @ 13.03.2010, 1:00)
Jest to art. 98 paragraf 1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego: "Rodzice są przedstawicielami ustawowymi dziecka pozostającego pod ich władzą rodzicielską (...)".

Matka, jako przedstawiciel ustawowy uprawnionego dziecka, odbiera w jego imieniu świadczenie alimentacyjne od ojca dziecka.

Uzupełniającą podstawą prawną - choć wywiedzioną w drodze wykładni - jest końcowy fragment art. 325 kodeksu postępowania cywilnego: "Sentencja wyroku powinna zawierać (...) rozstrzygnięcie sądu o żądaniach stron". Takie rozstrzygnięcie powinno być na tyle konkretne i precyzyjne, by nadawało się do wykonania. Bezpośrednie określenie, do czyich rąk ma być płacone świadczenie alimentacyjne należne małoletniemu, usuwa wątpliwości na etapie wykonania wyroku.

pozdrawiam
Piotr Zawodny

Dziękuję!To konkretna informacja! O tej niekonstytucyjności,wnioskuję, nic Pan nie wie?Gdyby nie to,że mimo wyroku sądu zdarzają się różne sytuacje przy płaceniu alimentów do rąk(nie rozwijam tematu-nie ma tu potrzeby),pytanie byłoby mniej istotne,a jest bardzo.
3.
20:05 13-03-2010  danuk
CYTAT(pprzemo @ 12.03.2010, 22:35)
Naprawde nie interesuje mnie co w radiu za glupoty gadaja czy w telewizji jakies pajace dyrdymaly plota....dla mnie istotne sa fakty jak projekt ustawy czy ustawa ,lub zmiany....
Na tym forum plotkami nie zajmujemy sie.. wiec jak ma pani konkretny problem to chetnie pomoge jak nie to milego dnia/popoludnia zycze.

Mnie też głupoty nie interesują!Liczę za to na konkretnę odpowiedzi,grzeczne.Gdybym znała odpowiedź na swoje pytanie,na pewno nie byłoby mnie na tym forum.Pozdrawiam!
4.
01:00 13-03-2010  piotr.zawodny
CYTAT(Danuk @ 11.03.2010, 11:03)
Ale jaka jest podstawa prawna przyznawania alimentów do ręki?Dokładnie,jeśli ktoś wie.

Jest to art. 98 paragraf 1 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego: "Rodzice są przedstawicielami ustawowymi dziecka pozostającego pod ich władzą rodzicielską (...)".

Matka, jako przedstawiciel ustawowy uprawnionego dziecka, odbiera w jego imieniu świadczenie alimentacyjne od ojca dziecka.

Uzupełniającą podstawą prawną - choć wywiedzioną w drodze wykładni - jest końcowy fragment art. 325 kodeksu postępowania cywilnego: "Sentencja wyroku powinna zawierać (...) rozstrzygnięcie sądu o żądaniach stron". Takie rozstrzygnięcie powinno być na tyle konkretne i precyzyjne, by nadawało się do wykonania. Bezpośrednie określenie, do czyich rąk ma być płacone świadczenie alimentacyjne należne małoletniemu, usuwa wątpliwości na etapie wykonania wyroku.

pozdrawiam
Piotr Zawodny
5.
22:35 12-03-2010  pprzemo
Naprawde nie interesuje mnie co w radiu za glupoty gadaja czy w telewizji jakies pajace dyrdymaly plota....dla mnie istotne sa fakty jak projekt ustawy czy ustawa ,lub zmiany....
Na tym forum plotkami nie zajmujemy sie.. wiec jak ma pani konkretny problem to chetnie pomoge jak nie to milego dnia/popoludnia zycze.
6.
13:20 12-03-2010  danuk
CYTAT(pprzemo @ 12.03.2010, 11:55)
hmm jak moze byc nie zgodne z konstytucja cos co wynika z logiki..?
"płatne do rąk własnych matki"
Przytoczona formuła oznacza, że kwota alimentów ma być świadczona bezpośrednio i fizycznie matce. Jednakże z uwagi na trudności w takim przekazywaniu kwot lub w wyniku braku możliwości osobistego kontaktu, można z matką lub w sadzie ustanowić inny sposób przekazywania tych kwot. Warto jednak w takim przypadku uzyskać pisemną zgodę osoby uprawnionej.

inne formy przekazywania:
-sciaga komornik z konta lub pensji
-platne przelewem
-platne przekazem

Wiec co tu jest niezgodnego z konstytucja.?

W radio podano:"Alimenty do rąk są niezgodne z Konstytucją"
7.
11:55 12-03-2010  pprzemo
hmm jak moze byc nie zgodne z konstytucja cos co wynika z logiki..?
"płatne do rąk własnych matki"
Przytoczona formuła oznacza, że kwota alimentów ma być świadczona bezpośrednio i fizycznie matce. Jednakże z uwagi na trudności w takim przekazywaniu kwot lub w wyniku braku możliwości osobistego kontaktu, można z matką lub w sadzie ustanowić inny sposób przekazywania tych kwot. Warto jednak w takim przypadku uzyskać pisemną zgodę osoby uprawnionej.

inne formy przekazywania:
-sciaga komornik z konta lub pensji
-platne przelewem
-platne przekazem

Wiec co tu jest niezgodnego z konstytucja.?
8.
19:44 11-03-2010  ja_jagienka

...chodzi o te alimenty płatne do rąk)wg Trybunału Konstytucyjnego-Informacja usłyszana w radio przed ok. dwoma tygodniami.Może ktoś wie?

Powiedz dokładnie o co chodzi, co mówili w radiu?
9.
18:03 11-03-2010  danuk
CYTAT(agaaga10001 @ 11.03.2010, 13:22)
Podstawą jest wyrok sądu.

Natomiast do rąk matki oznacza,że należy pieniądze przekazać matce dziecka w dowolny sposób
Może to być osobiście z ręki do ręki za pokwitowaniem oczywiście
Może to być przekaz pocztowy - odradzam gdyż wbrew pozorom koszty są wysokie (w porównaniu do przelewu)
Może to być przelew na konto matki dziecka (z tym, że w takiej sytuacji dobrze aby matka podała w sądzie swój nr konta lub też napisała oświadczenie ze prosi aby alimenty wpłacać na nr konta taki a taki)

Matka jeżeli posiada prawa rodzicielskie i miejsce zamieszkania dziecka jest przy matce jest w pewnym senise pełnomocnikiem, przedstawicielem małoletniego dziecka i występuje w jego imieniu.
Jak dziecko skończy 18 lat to dziecka staje się osobą upoważnioną do odbioru alimentów.

POzdrawiam
A

Dziękuję za odpowiedzi.Nurtuje mnie w dalszym ciągu ta niezgodność z Konstytucją (chodzi o te alimenty płatne do rąk)wg Trybunału Konstytucyjnego-Informacja usłyszana w radio przed ok. dwoma tygodniami.Może ktoś wie?
10.
13:22 11-03-2010  agaaga10001
Podstawą jest wyrok sądu.

Natomiast do rąk matki oznacza,że należy pieniądze przekazać matce dziecka w dowolny sposób
Może to być osobiście z ręki do ręki za pokwitowaniem oczywiście
Może to być przekaz pocztowy - odradzam gdyż wbrew pozorom koszty są wysokie (w porównaniu do przelewu)
Może to być przelew na konto matki dziecka (z tym, że w takiej sytuacji dobrze aby matka podała w sądzie swój nr konta lub też napisała oświadczenie ze prosi aby alimenty wpłacać na nr konta taki a taki)

Matka jeżeli posiada prawa rodzicielskie i miejsce zamieszkania dziecka jest przy matce jest w pewnym senise pełnomocnikiem, przedstawicielem małoletniego dziecka i występuje w jego imieniu.
Jak dziecko skończy 18 lat to dziecka staje się osobą upoważnioną do odbioru alimentów.

POzdrawiam
A

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona