1
Przejdź do strony:
» Umowa na zastępstwo
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Praca
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

20:27 08-03-2010
Obenie jestem zatrudniona na umowe o pracę na zastępstwo, osoba, którą zastępuję wraca do pracy najprawdopodobniej pod koniec maja, ja obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim spowodowanym komplikacjami z moja ciążą, tym samym pod koniec maja moja umowa ulegnie rozwiązaniu. Termin porodu mam na 24 czerwca. W związku z powyższym, czy jeśli będę na zwolnieniu po ustaniu zatrudnienia będzie mi przysługiwał macierzyński czy pozostaje wyłącznie zasiłek dla bezrobotnych.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

21:44 09-03-2010
witam.

Zasiłek macierzyński nie będzie przysługiwał.

" Jeżeli w trakcie trwającego zwolnienia lekarskiego Pani umowa rozwiąże się (powróci do pracy zastępowany pracownik), wówczas za część zwolnienia przypadającego po rozwiązaniu umowy wypłaci Pani zasiłek chorobowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych (art. 61 ust. 1 pkt. 2 lit. d ustawy zasiłkowej i par. 4 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 27 lipca 1999 r. w sprawie określania dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, Dz.U. Nr 65, poz. 742, ze zm.).
A jeśli otrzymałaby Pani dalsze zwolnienie lekarskie, wówczas powinna je Pani dostarczyć bezpośrednio do oddziału ZUS, który wypłaci Pani za ten okres zasiłek chorobowy (art. 62 ust. 1 ustawy zasiłkowej). Jednakże spieszę wyjaśnić, iż w takiej sytuacji nie będzie Pani miała prawa do zasiłku macierzyńskiego po porodzie (art. 29 i 30 ustawy zasiłkowej)."
http://www.pracaizdrowie.com.pl/content/view/455/

" Natomiast w kwestii zasiłku dla bezrobotnych spieszę wyjaśnić, że w myśl art. 71 ust. 1 ustawy z 20 kwietnia 2004r o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (t.jedn. Dz.U. z 2008 r. nr 69, poz. 415) prawo do zasiłku przysługuje bezrobotnemu, który spełnia kryteria określone w ustawie, m.in. dotyczące posiadania określonego stażu pracy w okresie poprzedzającym dzień zarejestrowania w urzędzie pracy lub osiągania określonego dochodu w tym okresie. Natomiast definicja osoby bezrobotnej określona została w art. 2 ust. 1 pkt. 2 tejże ustawy. Przepis ten wskazuje, że za bezrobotnego uznaje się osobę niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie albo innej pracy zarobkowej, albo jeżeli jest osobą niepełnosprawną, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia co najmniej w połowie tego wymiaru czasu pracy, nieuczącą się w szkole, z wyjątkiem uczącej się w szkole dla dorosłych lub przystępującej do egzaminu eksternistycznego z zakresu tej szkoły lub w szkole wyższej, gdzie studiuje w formie studiów niestacjonarnych, zarejestrowaną we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy oraz poszukującą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, jeżeli: spełnia kryterium wiekowe, tj. pomiędzy 18 a 60 rokiem życia (w przypadku kobiety) oraz m.in. po ustaniu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności, nie pobiera zasiłku macierzyńskiego. "
http://www.pracaizdrowie.com.pl/content/view/680/42/

pozdrawiam
---------------------
Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985mfilipinka
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985mfilipinka
Dołącz do naszego grona