Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | barszym | kw02 | ja_jagienka |

Moja mama sporządziła 2 testamenty. W pierszym przekazała mojej siostrze dom w USA (obydwa testamenty sporządzone w USA). W drugim dom w Polsce na moją rzecz. Czy moge się udać teraz do Polskiego sądu, żeby stwierdził nabycie spadku, w skład którego wchodzą te 2 domy (z czego 1 za granicą). I co zrobić w przypadku, gdy moja siostra nie może przyjechać do Polski. Mogę być jej pełnomocnikiem? | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
A gdzie zmarła mama?
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
linki reklamowe | |
Zmarła w Polsce, była Polką. | |||
Właściwym do stwierdzenia nabycia spadku jest wyłącznie sąd polski - właściwy miejscowo według ostatniego miejsca zamieszkania mamy. Tak - może być Pani pełnomocnikiem siostry.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
Wystarczy zwykłe pisemne pełnomocictwo czy poświadczone przez notariusza? i czy trzeba dostarczyć wpis z księgi wieczystej obydwu domów? z tym polskim to nie ma problemu, ale z tym w usa to nie wiem.. | |||
Nie ma konieczności dostarczania wypisu z księgi wieczystej.
---------------------Wystarczy zwykłe pisemne pełnomocnictwo. Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
mama wskazała konkretne rzeczy do dziedziczenia w każdym z testamentów (te 2 domy to jedyny po niej majątek). czy teraz sąd orzeknie, że dziedziczymy po 1/2 czy każe to wycenić? i co z podatkiem od spadku, bo słyszałam, że w przypdadku spadku z usa trzeba zapłacić podwójny podatek ps. czy jak już sąd wyda postanowienie to wystarczy je przetłumaczyć i pokazać w usa, żeby zmienić właściciela czy potrzebna jest jakaś klauzula czy coś? | |||
linki reklamowe | |
Powinien wycenić domy - bowiem nie ma wprost możliwości przełożenia tego na udziały 1/2 nie znając czy są różnice w cenie tych domów.

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |