Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

Witam! Otrzymałam wyrok orzekający o wysokości alimentów. Po złożeniu wniosku o wydanie wyroku, zwróciłam się o nadanie klauzuli wykonalności. Ponieważ chciałam wyrok w 2 egzemplarzach chciałam ażeby klauzula była nadana na tych 2 egzemplarzach. I tu pani w Sadzie powiedziała mi, że klauzulą może byc opatrzony 1 wyrok. Jeżeli ja chciałabym 1 wyrok zanieść do komornika, a 2 złożyć do sądu -wydziału ksiąg wieczystych, żeby założyć hipotekę przymusową kaucyjną tytułem zaległości alimentacyjnych, to co ja mam zrobić? Pozdrawiam | |||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
| konto usunięte |
A nie można złożyć kserokopii i przedstawić oryginał, żeby sobie mogli potwierdzić za zgodność? Może taka możliwość istnieje. | ||
linki reklamowe | |
CYTAT(yakikris @ 9.03.2010, 12:59) A nie można złożyć kserokopii i przedstawić oryginał, żeby sobie mogli potwierdzić za zgodność? Może taka możliwość istnieje. Tego nie wiem, ale chyba nie Dla pewności zapytam. Obawiam się tylko, że jeżeli mąż dowie się o prowadzonej egzekucji, to przepisze posiadaną nieruchomość na inne osoby, żeby komornik nie miał z czego ściągnąć. | |||
| konto usunięte |
Niech Pani złoży ksero i trzyma oryginał. Jak Panią wezwą, pokaże Pani, albo jak będzie Pani składać to okazać się tym oryginałem | ||
CYTAT(yakikris @ 9.03.2010, 13:59) Niech Pani złoży ksero i trzyma oryginał. Jak Panią wezwą, pokaże Pani, albo jak będzie Pani składać to okazać się tym oryginałem Z tego co wiem, wcale mnie nie muszą wzywać, tylko oddalą wniosek o wpis (jak coś będzie nie tak), a przy wniosku należy dokonać wpłaty 200 zł. A oryginału też nie mogę zatrzymać, bo muszę zanieść do komornika. To chyba on mi go nie odda? Ale czytałam też, że właśnie z tytułu alimentów można zrobić taką hipotekę,tylko teraz to ja już zgłupiałam i nie wiem od czego zacząć od komornika, czy od wpisu w księgę? I dzisiaj jeszcze wyczytałam, że można złożyć w sądzie wniosek o nadanie drugiej klauzuli wykonalności, tylko trzeba dobrze umotywować, tylko jak? Proszę pomóżcie | |||
1.Czy komornik może podjąć czynności na podstawie poświadczonej prez notariusza kopii? 2. Czy hipoteka kaucyjna może być wpisana na podstawie prawomocnego wyroku z natychmiastową wykonalnością? 3. Jeżeli nie, to dlaczego, jeżeli podstawą do wpisu w hipotekę może postanowienie sądu o zabezpieczeniu roszczeń? 4. A może ja mam jeszcze jedną sprawę założyc o zabezpieczeniu roszceń, czy coś takiego? 5. Proszę o rozjaśnienie, bo w tej chwili to czegoś nie rozumiem. Pozdrawiam | |||
Ja co do wysokości wpisu hipoteki kaucyjnej tytułem zabezpieczenia alimentów. Jeżeli dzieci są w wieku nastoletnim, to przyjęłam zasadę, że maksymalna wysokość hipoteki to iloczyn m-vznych alimentów i miesięcy do ukończnia przez dzieci 25 lat. Czy odsetki od alimentów (załóżmy, że nie będzie płacił) tęż mam ująć w kwocie wpisu? Czy jest jakiś termin, w którym te odsetki się przedawniają, np. 3 lata? Czy może mam policzyć po prostu kwotę odsetek od dnia wniosku o wpis, do ukończenia przez dzieci 25 lat? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam | |||
linki reklamowe | |
Dotyczy to nieruchomości, dla której księga prowadzona jest przez ten sam sąd co wydał wyrok alimentacyjny?
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||
CYTAT(Admin-Łukasz @ 27.03.2010, 9:32) Dotyczy to nieruchomości, dla której księga prowadzona jest przez ten sam sąd co wydał wyrok alimentacyjny? Tak. I dzięki za zainteresowanie Jeszcze jedno. Czy jeżeli będę miała wpis hipoteki przymusowej to czy bieg przedawnienia roszczeń będzie 3 lata, czy może nie będzie już przedawnienia? Pozdrawiam | |||
Nawet w razie upływu okresu przedawnienia - wierzyciel może dochodzić zaspokojenia z ustanowionej hipoteki.
---------------------Kancelaria Adwokacka w Szczytnie adw. Łukasz Nysztal www.adwokat.nysztal.eu | ||

| Kalkulatory | Pisma |
| Akty prawne | Tagi |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |