Przejdź do strony:
» Bieganie za alimentami od komornika do komornika
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Postępowanie cywilne
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

12:13 09-03-2010
Staram się odzyskać zaległe alimenty i mimo iż alimenty mają pierwszeństwo wszędzie jestem ostatnia.
Dłużnik posiada niespłacone wierzytelności z wielu tytułów u kilku komorników, skierowałam sprawę wyegzekwowania zaległych alimentów do komornika u którego wiedziałam, że uzyskał środki. Ten jednak poinformował mnie, że środki owszem otrzymał ale są już rozdysponowane a on przekazuje sprawę innemu bo był zbieg i tam mam złożyć wniosek. Złożyłam więc u drugiego komornika i wskazałam nieruchomość i konta, poinformowano mnie, że egzekucję prowadzi jeszcze jeden komornik i może być znów zbieg. Zgłosiłam się do tego trzeciego komornika informując w protokole, o prowadzonej egzekucji z tytułu alimentów i wniosłam o zatrzymanie pieniędzy w depozycie, informując, że po porozumieniu z drugim komornikiem mogę przenieść akta sprawy.
Tydzień po stosownym protokole dowiaduję się, że komornik u którego miałam złożony wniosek nie uzyskał żadnych środków a gotówka została przekazana na konto drugiego komornika zanim doszło do zbiegu.
Zadzwoniłam więc do tego komornika, który wyegzekwował gotówkę,a on stwierdził, że już zaspokoił wierzycieli a ja nie złożyłam wniosku u niego więc miał takie prawo. Mój protokół sprzed tygodnia nie ma żadnej mocy prawnej i nie ma narzędzi by mnie wziąć pod uwagę w podziale uzyskanych środków. Dowiedziałam się, że jeszcze nie wysłał pieniędzy licytacji zajętych ruchomości ale te ruchomości wskazał konkretnie wierzyciel, gdyż był zainteresowany ich kupnem więc te pieniądze też nie są dla mnie mimo iż przeniosę wnisek bo nie jestem w stanie konkretnie wskazać rzeczy zajętych do licytacji i wskażę je już po fatycznej licytacji.
Właśnie złożyłam wniosek o przeniesienie sprawy do tej kancelarii, ale poinformowano mnie, że jeśli będzie zbieg w sprawie egzekucji z nieruchomości to i tak zostanie sprawa im przekazana.

Dłużnik już nie ma żadnych rzeczy z których można uzyskać środki, z zajętych kont już nie korzysta a moje dzieci są nadal bez alimentów.
Czy można tu złożyć skargę na któregoś z komorników ? Jak bronić się przed takim traktowaniem ?
  zgłoś naruszenie regulaminu

14:19 09-03-2010
Bardzo proszę o pomoc jak się zachować aby odzyskać pieniądze.
Odebrałam znów telefon od komornika, który mówi, że dogadał się z tym trzecim i doszli do porozumienia, że z tego jednego zbiegu on się wycofa i dostanę pieniądze ale mam nie przenosić sprawy, bo i tak z tej licytacji nie dostanę pieniędzy, bo nie zdążę zanim zostaną rozdysponowane (nie mam oryginałów protokołów a przekazywanie akt trwa)
Coś tu mieszają, bo dziś komornik trzeci (ten od licytacji) powiedział, ze wszystko rozdysponował z kont i została tylko kasa z licytacji, a teraz twierdzi że zrezygnuje z tego jednego zbiegu i odda tą kasę, a licytacje już rozdzielił na piśmie mimo,że fizycznie ją ma.

Czy ja nie mam prawa do odzyskania alimentów z licytacji, bo nie wniosłam o nią zanim nastąpiła, przecież komornik ma te pieniądze w depozycie ?
Komornik (ten trzeci) współpracuje od dawna z wierzycielem i działa na jego korzyść pomijając mnie w tej sprawie.
Czy istnieje jakiś sprzeciw prawny, nakazujący komornikowi nie rozsyłanie pieniędzy właśnie z uwagi na zaległe alimenty. Komornik ma kilkadziesiąt tysięcy złotych od dłużnika a mnie próbuje zbyć kwotą kilkuset złotych, bardzo proszę o pomoc wraz z paragrafami.

linki
reklamowe

14:21 09-03-2010
zdublowane

09:49 10-03-2010
Witam ponownie !
Widzę że na razie pisze tu sama sobie ale liczę, że ktoś w koncu wypowie się w tej sprawie.
Znalazłam w KPC CZĘŚĆ TRZECIA POSTĘPOWANIE EGZEKUCYJNE DZIAŁ I. EGZEKUCJA Z RUCHOMOŚCI

Art. 851. Jeżeli zajęte już ruchomości mają być zajęte na zaspokojenie innej jeszcze wierzytelności, komornik dokona nowego zajęcia przez zaznaczenie go w protokole pierwszego zajęcia. Wierzyciel może żądać, aby komornik sprawdził ruchomości, zajęte na podstawie protokołu; sprawdzenie to komornik stwierdzi w tym protokole.

Art. 852. § 1. Z zajętych pieniędzy komornik zaspokoi wierzycieli, a jeżeli nie wystarczają na zaspokojenie wszystkich wierzycieli, złoży je na rachunek depozytowy sądu w celu podziału.

§ 2. Złożenie na rachunek depozytowy sądu nastąpi również wówczas, gdy zgłoszono zarzut, że osobie trzeciej przysługuje do zajętych pieniędzy prawo stanowiące przeszkodę do wydania ich wierzycielowi. Sąd postanowi wydać pieniądze wierzycielowi, jeżeli w ciągu miesiąca od złożenia ich na rachunek depozytowy sądu nie będzie złożone orzeczenie właściwego sądu zwalniające od zajęcia lub wstrzymujące wydanie pieniędzy.

Czy w świetle tych przepisów powinnam złożyć zarzut, powołując się na pierwszeństwo zaspokojenia długu alimentacyjnego czy sam protokół z treścią " W dniu dzisiejszym pani xxxxx zgłosiła komornikowi, że wobec dłuznika jest prowadzona egzekucja alimentów [...] wierzyciel wnosi o zatrzymanie pieniędzy w depozycie sądowym." ?
Bardzo proszę o szybką reakcję, gdyż czas działa na mają niekorzyść i obawiam się, że pieniądze zostaną rozdysponowane z pominięciem alimentów.

10:19 11-03-2010
Dziś otrzymałam informację, że żadnych pieniędzy nie dostanę, a ten trzeci komornik odsyła moja sprawę do drugiego gdyż, zaspokoił już swoich wierzycieli, nie ma żadnych środków od dłużnika (nawet tych które proponował mi wczoraj) a w związku ze zbiegiem egzekucji odsyła mój wniosek z powrotem.
Chciałabym złożyć skargę na czynności komornika na jakie art. mogę się powołać ?

10:34 11-03-2010
CYTAT(detina @ 11.03.2010, 10:19)
Dziś otrzymałam informację, że żadnych pieniędzy nie dostanę, a ten trzeci komornik odsyła moja sprawę do drugiego gdyż, zaspokoił już swoich wierzycieli, nie ma żadnych środków od dłużnika (nawet tych które proponował mi wczoraj) a w związku ze zbiegiem egzekucji odsyła mój wniosek z powrotem.
Chciałabym złożyć skargę na czynności komornika na jakie art. mogę się powołać ?

Powinien sie tu wypowiedzieć prawnik, ale może w tę strone powinnas te sprawe ruszyć:

złozyć skargę na czynności komornicze, powpłując sie na Art. 8 ustęp 7 Ustawy z 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji.
"Art. 8. 1. Komornik działa na obszarze swojego rewiru komorniczego, z zastrzeżeniem ust. 5.
...
7. Komornik wybrany przez wierzyciela nie może odmówić przyjęcia wniosku o wszczęcie
egzekucji, dokonania zabezpieczenia lub podjęcia innych czynności wchodzących w zakres jego
ustawowych zadań."

poszperam jeszcze trochę w tej ustawie.

Jeszcze mam pytanie - czy miałaś wypłacane alimenty z FA?

PS. postaram Ci się wysłać jeszcze przed południem ten arkusz.
---------------------
----------------------
nie rób scen :)

12:44 11-03-2010
CYTAT(mamba30 @ 11.03.2010, 10:34)
Powinien sie tu wypowiedzieć prawnik, ale może w tę strone powinnas te sprawe ruszyć:

złozyć skargę na czynności komornicze, powpłując sie na Art. 8 ustęp 7 Ustawy z 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji.
"Art. 8. 1. Komornik działa na obszarze swojego rewiru komorniczego, z zastrzeżeniem ust. 5.
...
7. Komornik wybrany przez wierzyciela nie może odmówić przyjęcia wniosku o wszczęcie
egzekucji, dokonania zabezpieczenia lub podjęcia innych czynności wchodzących w zakres jego
ustawowych zadań."

poszperam jeszcze trochę w tej ustawie.

Jeszcze mam pytanie - czy miałaś wypłacane alimenty z FA?

PS. postaram Ci się wysłać jeszcze przed południem ten arkusz.

Dzięki, alimentów nie miałam wypłacanych ani przez ojca, ani przez komornika, ani przez FA.

linki
reklamowe

14:48 20-04-2010
W dniu 16 marca 2010 r zaskarżyłam czynności komornika dotyczące odmowy sporządzenia palny podziału.
Komornik w odpowiedzi do Sądu złożył wyjaśnienie odbiegające od stanu faktycznego i zaznaczył że art.851 i art.852 kpc są zupełnie nietrafne i jedynym argumentem mogą tu być zasady współżycia społecznego ale sprawę pozostawia do rozstrzygnięcia Sądowi. Na odpowiedź czekałam ponad miesiąc i brzmi:

postanawia :
oddalić skargę.

1.Czy można się od tego odwołać, jeśli nie ma tu żadnych argumentów ?

2. Komornik w odpowiedzi użył jeszcze zdania: "Poza powyższym należy stwierdzić, iż skarżąca wiedząc, iż kilku komorników prowadzi postępowanie egzekucyjne z różnych składników majątku dłużnika winna zwrócić się do Sądu Rejonowego o wydanie kolejnych tyt. wykonawczych z ograniczeniem odpowiedzialności dłużnika i na ich podstawie prowadzić egzekucję przed kilkoma organami egzekucyjnymi z różnych składników majątku dłużnika."
Co autor miał na myśli ?

08:09 23-04-2010
CYTAT(detina @ 20.04.2010, 14:48)
W dniu 16 marca 2010 r zaskarżyłam czynności komornika dotyczące odmowy sporządzenia palny podziału.
Komornik w odpowiedzi do Sądu złożył wyjaśnienie odbiegające od stanu faktycznego i zaznaczył że art.851 i art.852 kpc są zupełnie nietrafne i jedynym argumentem mogą tu być zasady współżycia społecznego ale sprawę pozostawia do rozstrzygnięcia Sądowi. Na odpowiedź czekałam ponad miesiąc i brzmi:

postanawia :
oddalić skargę.

1.Czy można się od tego odwołać, jeśli nie ma tu żadnych argumentów ?

2. Komornik w odpowiedzi użył jeszcze zdania: "Poza powyższym należy stwierdzić, iż skarżąca wiedząc, iż kilku komorników prowadzi postępowanie egzekucyjne z różnych składników majątku dłużnika winna zwrócić się do Sądu Rejonowego o wydanie kolejnych tyt. wykonawczych z ograniczeniem odpowiedzialności dłużnika i na ich podstawie prowadzić egzekucję przed kilkoma organami egzekucyjnymi z różnych składników majątku dłużnika."
Co autor miał na myśli ?

Złożyłam zażalenie na postanowienie, bardzo proszę o odpowiedź kogoś z prawników na powyższe dwa pytania oraz czy prawnie istnieje możliwość nakazu zwrotu środków jeśli Sąd przyzna mi rację pomimo iż Komornik już przekazał pieniądze innemu wierzycielowi ?

11:00 26-04-2010
Nie chcę zakładać kolejnego wątku więc bardzo proszę o wyjaśnienie tego zdania:

"Poza powyższym należy stwierdzić, iż skarżąca wiedząc, iż kilku komorników prowadzi postępowanie egzekucyjne z różnych składników majątku dłużnika winna zwrócić się do Sądu Rejonowego o wydanie kolejnych tyt. wykonawczych z ograniczeniem odpowiedzialności dłużnika i na ich podstawie prowadzić egzekucję przed kilkoma organami egzekucyjnymi z różnych składników majątku dłużnika."

Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccja_jagienkabarszymkw02
dukeaeccja_jagienkabarszymkw02
Dołącz do naszego grona