Bieganie za alimentami od komornika do komornika - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
17:48 16-05-2010  detina
CYTAT(Admin-Łukasz @ 14.05.2010, 20:39)
I sąd rejonowy ma rację - na postanowienie sądu w zakresie skargi na czynności komornika zażalenie nie przysługuje.

Trochę nie na temat, bo nie tej kwestii dotyczą moje pytania. Przypuszczam, że Sąd wydając taką decyzję, wie co robi. Powtarzam pytania:

Co ja mogę zrobić w tej sprawie ?
Gdzie się odwołać ?

Jeśli ktoś z Państwa zechce wdrożyć się w temat i odpowiedzieć będę wdzięczna.
2.
20:39 14-05-2010  Łukasz Nysztal
I sąd rejonowy ma rację - na postanowienie sądu w zakresie skargi na czynności komornika zażalenie nie przysługuje.
3.
10:29 13-05-2010  detina
CYTAT(detina @ 20.04.2010, 14:48)
W dniu 16 marca 2010 r zaskarżyłam czynności komornika dotyczące odmowy sporządzenia palny podziału.
Komornik w odpowiedzi do Sądu złożył wyjaśnienie odbiegające od stanu faktycznego i zaznaczył że art.851 i art.852 kpc są zupełnie nietrafne i jedynym argumentem mogą tu być zasady współżycia społecznego ale sprawę pozostawia do rozstrzygnięcia Sądowi. Na odpowiedź czekałam ponad miesiąc i brzmi:

postanawia :
oddalić skargę.

Złożyłam zażalenie do Sądu Okręgowego za pośrednictwem Sądu Rejonowego , który wydał wyrok. Dziś dostałam odpowiedź z Sądu Rejonowego, że na wcześniejszą decyzję skarga nie przysługuje.

Co ja mogę zrobić w tej sprawie ?
Gdzie się odwołać ?

4.
14:22 05-05-2010  detina
CYTAT(detina @ 28.04.2010, 13:02)
Dziękuję za wyjaśnienie, złożyłam prośbę o odpisy.

Jeśli znajdzie Pan chwilkę i nie stanowi to problemu, proszę o odpowiedź na pytania postawione powyżej.

Złożyłam wniosek o odpisy wyroków z ograniczeniem ich wykonalności i otrzymałam odpis prawomocnego orzeczenia z wyjaśnieniem:
" Sąd Rejonowy w ........., Wydział Rodzinny i Nieletnich, w odpowiedzi na wniosek z dnia 24.04.2010 roku informuje Panią, iż odpis ugody z klauzulą wykonalności wydaje się tylko raz po zakończeniu sprawy. Taki odpis został Pani wysłany i odebrany przez Panią osobiście.
Telefonicznie zostałam poinformowana w sekretariacie, że pierwszy raz słyszy Pani o odpisie wyroku z ograniczeniem wykonalności.
Nic z tego nie rozumiem.
5.
13:02 28-04-2010  detina
CYTAT(Admin-Łukasz @ 26.04.2010, 14:46)
Podstawą prowadzenia egzekucji jest tytuł wykonawczy - a więc wyrok z klauzulą wykonalności. Co do zasady wierzyciel uzyskuje z sądu tylko jeden odpis wyroku z klauzulą. Chcąc prowadzić egzekucję u kilku komorników należało uzyskać dalsze odpisy wyroków z ograniczeniem ich wykonalnosci.

Dziękuję za wyjaśnienie, złożyłam prośbę o odpisy.

Jeśli znajdzie Pan chwilkę i nie stanowi to problemu, proszę o odpowiedź na pytania postawione powyżej.
6.
14:46 26-04-2010  Łukasz Nysztal
Podstawą prowadzenia egzekucji jest tytuł wykonawczy - a więc wyrok z klauzulą wykonalności. Co do zasady wierzyciel uzyskuje z sądu tylko jeden odpis wyroku z klauzulą. Chcąc prowadzić egzekucję u kilku komorników należało uzyskać dalsze odpisy wyroków z ograniczeniem ich wykonalnosci.
7.
11:00 26-04-2010  detina
Nie chcę zakładać kolejnego wątku więc bardzo proszę o wyjaśnienie tego zdania:

"Poza powyższym należy stwierdzić, iż skarżąca wiedząc, iż kilku komorników prowadzi postępowanie egzekucyjne z różnych składników majątku dłużnika winna zwrócić się do Sądu Rejonowego o wydanie kolejnych tyt. wykonawczych z ograniczeniem odpowiedzialności dłużnika i na ich podstawie prowadzić egzekucję przed kilkoma organami egzekucyjnymi z różnych składników majątku dłużnika."

8.
08:09 23-04-2010  detina
CYTAT(detina @ 20.04.2010, 14:48)
W dniu 16 marca 2010 r zaskarżyłam czynności komornika dotyczące odmowy sporządzenia palny podziału.
Komornik w odpowiedzi do Sądu złożył wyjaśnienie odbiegające od stanu faktycznego i zaznaczył że art.851 i art.852 kpc są zupełnie nietrafne i jedynym argumentem mogą tu być zasady współżycia społecznego ale sprawę pozostawia do rozstrzygnięcia Sądowi. Na odpowiedź czekałam ponad miesiąc i brzmi:

postanawia :
oddalić skargę.

1.Czy można się od tego odwołać, jeśli nie ma tu żadnych argumentów ?

2. Komornik w odpowiedzi użył jeszcze zdania: "Poza powyższym należy stwierdzić, iż skarżąca wiedząc, iż kilku komorników prowadzi postępowanie egzekucyjne z różnych składników majątku dłużnika winna zwrócić się do Sądu Rejonowego o wydanie kolejnych tyt. wykonawczych z ograniczeniem odpowiedzialności dłużnika i na ich podstawie prowadzić egzekucję przed kilkoma organami egzekucyjnymi z różnych składników majątku dłużnika."
Co autor miał na myśli ?

Złożyłam zażalenie na postanowienie, bardzo proszę o odpowiedź kogoś z prawników na powyższe dwa pytania oraz czy prawnie istnieje możliwość nakazu zwrotu środków jeśli Sąd przyzna mi rację pomimo iż Komornik już przekazał pieniądze innemu wierzycielowi ?
9.
14:48 20-04-2010  detina

postanawia :
oddalić skargę.

1.Czy można się od tego odwołać, jeśli nie ma tu żadnych argumentów ?

2. Komornik w odpowiedzi użył jeszcze zdania: "Poza powyższym należy stwierdzić, iż skarżąca wiedząc, iż kilku komorników prowadzi postępowanie egzekucyjne z różnych składników majątku dłużnika winna zwrócić się do Sądu Rejonowego o wydanie kolejnych tyt. wykonawczych z ograniczeniem odpowiedzialności dłużnika i na ich podstawie prowadzić egzekucję przed kilkoma organami egzekucyjnymi z różnych składników majątku dłużnika."
Co autor miał na myśli ?

10.
12:44 11-03-2010  detina
CYTAT(mamba30 @ 11.03.2010, 10:34)
Powinien sie tu wypowiedzieć prawnik, ale może w tę strone powinnas te sprawe ruszyć:

złozyć skargę na czynności komornicze, powpłując sie na Art. 8 ustęp 7 Ustawy z 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji.
"Art. 8. 1. Komornik działa na obszarze swojego rewiru komorniczego, z zastrzeżeniem ust. 5.
...
7. Komornik wybrany przez wierzyciela nie może odmówić przyjęcia wniosku o wszczęcie
egzekucji, dokonania zabezpieczenia lub podjęcia innych czynności wchodzących w zakres jego
ustawowych zadań."

poszperam jeszcze trochę w tej ustawie.

Jeszcze mam pytanie - czy miałaś wypłacane alimenty z FA?

PS. postaram Ci się wysłać jeszcze przed południem ten arkusz.

Dzięki, alimentów nie miałam wypłacanych ani przez ojca, ani przez komornika, ani przez FA.

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona